Hun er «hjernen» bak Arbeiderpartiets vinnerkampanje: - Vi har tenkt valgkamp helt siden nyttår

Vinneren av Kampanjes valgkamppris åpner opp om arbeidet bak årets valgkamp.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Arbeiderpartiet og partileder Jonas Gahr Støre ble av Kampanjes valgkampjury kåret til årets valgkampvinnere.

- Selv med et dårlig utgangspunkt har partiet klart å komme på offensiven med en strategi som har holdt hele veien inn. Partiet har klart å leve opp til det gamle slagordet «by og land, hand og hand», het det i begrunnelsen til juryen

Også partileder Jonas Gahr Støre fikk ros av juryen.

- Støre har hatt en stigende kurve gjennom hele valgkampen og fremstår som en politisk brobygger. Kommuniserer med ro, sikkerhet og stor troverdighet og blir oppfattet som det eneste samlende alternativet til Erna Solberg, sier juryleder Terje Svabø.

Prisen ble delt ut på TV 2 Nyhetskanalen søndag kveld, men stemningen var fortsatt god mandag ettermiddag bare noen timer før Arbeiderpartiet åpnet dørene til sin valgvake på Oslo Kongressenter ved Youngstorget. Der kunne hele partiets valgkamp-team ta del i seieren.

- Det var veldig, veldig deilig. Vi har jobbet og stått på døgnet rundt i et år så en slik anerkjennelse er veldig gøy, sier Arbeiderpartiets valgkampsjef Kristine Kallset til Kampanje.

Hun er til vanlig assisterende partisekretær, men ble i fjor utpekt til å lede partiets valgkamp der mye av historiefortellingen til partiet har handlet om økte forskjeller i Norge.

- Når klekket dere ut den fortellingen?

- Den kom frem under jobbingen med partiprogrammet vårt. Vi har vært veldig bevisste denne gangen på at vi måtte bruke lang tid, fordi vi så at vi hadde tapt tillit over tid i viktige velgergrupper i det som før var kjernevelgerne våre, vanlig folk. Vi har jobbet sammen med partiorganisasjonen vår på partiprogrammet vårt, og i den prosessen så utkrystalliserte det seg etter hvert veldig tydelig det som var den store kontrasten i denne valgkampen, nemlig de som har prioritert de som har mest som før og vanlige folk, seir Kallset.

Les også: Arbeiderpartiet er årets valgkampvinner: - Fremstår som en politisk brobygger

Her kan du se et videointervju med vinneren av årets valgkampris og sjefen for Arbeidpartiets valgkampsjef, Kristine Kallset. 

Traff bedre med den store fortellingen

Selv om Arbeiderpartiet ser ut til å gjøre sitt dårligste valg side 2001 på meningsmålingene med en oppslutning på i overkant av 24 prosent, har likevel partiet truffet bedre med sin strategiske fortelling denne gang, mener juryen. For fire år siden fikk ikke fortellingen Arbeiderpartiet gikk til valg på om at det gikk så dårlig med Norge den samme resonansen hos velgerne.

- Dere traff bedre i år med fortellingen?  

- Det er riktig, og det har vært en veldig viktig del av prosessen. Vi har hatt tett kontakt ut mot organisasjonen vår for å få tilbakemeldinger på hva de mener som er de faktisk store oppgavene og det har nok hjulpet oss å peke på riktig problemstillinger, sier Kallset.

Partilederne spiller alltid en viktig rolle under en valgkamp og særlig dagens regjeringsparti Høyre satset alt på Høyre i slutten av valgkampen. Men også Jonas Gahr Støre har dominert fullstendig på slutten og vært den som alt har dreid seg om i mediene.

- Har det vært et enda større fokus og trykk på partilederne i denne valgkampen enn tidligere?

- I nasjonale medier så har det nok kanskje vært det. Det har vært mye fokus på statsministerspørsmålet, og da er det naturlig at det har vært mye Jonas, men vi har også fulgt litt med på dekningen i lokale medier og ser at våre kandidater ute har hatt rekordmange oppslag og mange flere enn i 2017 så rundt ute i landet har det nok vært flere som har vært synlige, sier Kallset.

Full jubel:

Det var full jubel på Youngstorget da valgkampsjefen Kristine Kallset fikk diplomet som beviser at Arbeiderpartiet gjennomførte den beste valgkampen i år. - Det var veldig, veldig deilig, sier hun. Foto: Eivor Eriksen.

Tror valgkampene blir lengre og lengre

Mange har også trukket frem Støres mer avslappende holdning i denne valgkampen, noe som har kommet særlig godt til syne i de store partilederdebattene der Støre for noen år siden hadde en mer aggressiv debatteknikk.

- Har vi sett en mer avslappet Støre denne gangen?

- Ja, det tror jeg og jeg tror det er fordi han har veldig tro på det prosjektet vi går til valg på, sier Kallset.

I jurybegrunnelsen til Kampanjes valgkampjury het det da også at «Jonas Gahr Støre kommuniserer med ro, sikkerhet og stor troverdighet  og blir oppfattet som det eneste samlende alternativet til Erna Solberg.»

En annen trend ved årets valgkamp er den voldsomme veksten i forhåndstemmer, fra rundt én million forhåndsstemmer for fire år siden til nesten 1,7 millioner stemmer i år.

- Hvordan kommer dette til å prege valgkampene fremover må dere begynne med valgkampen enda tidligere?

- Det tror jeg nok. Vi var ganske bevisste på dette ved forrige valg, hvor det var ganske mange som forhåndsstemte. Så vi har tenkt valgkamp og valgkampanje egentlig helt siden nyttår, og det var egentlig gjennom våren vi begynte å løfte oss på målingene. I den mer intensive valgkampen har vi ligget mer jevnt. Men jeg tror dette bare blir viktigere og viktigere. Du må nå ut til velgerne i en tidlig fase slik at de har et grunnlag og har lyst til å lytte til deg når man kommer til den intensive valgkampen, sier Kallset.

Hun er «hjernen» bak Arbeiderpartiets vinnerkampanje: - Vi har tenkt valgkamp helt siden nyttår