Tidligere Tine- og Telia-topper starter for seg selv: - Det er fryktelig mye bullshit der ute

Ingen markedsdirektører har jobbet for flere store merkevarer enn Kathrine Mo og Anne Gro Gulla.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er krevende tider for alle de som jobber med merkevarebygging og reklame, og som alltid handler det om hvordan man som markedsdirektør skal jobbe mest mulig effektiv med markedsføringen. Nå har to av landets mest erfarne markedsdirektører, Kathrine Mo (55) og Anne Gro Gulla (57), slått seg sammen for å starte opp konsulentselskapet Ascension med tanke på å rådgi selskaper som vil ha mer fart og vekst.

- Vi skal hjelpe bedrifter å lykkes på et høyere nivå. Vi skal hjelpe dem opp i en ny liga både i Norge og internasjonalt, sier Kathrine Mo.

Hun kommer sist fra meierigiganten Tine der hun sluttet brått etter en uenighet med den nye sjefen i meierigiganten. Men før det har Kathrine Mo vært innom de fleste store norske selskapene, det være seg Telenor, Equinor, Coca-Cola og Procter & Gamble.

- Vi har begge to jobbet i mange utrolig spennende selskaper både hver for oss og sammen, men overskriften vår denne gangen er å skape forretning gjennom marketing.

- Ja, for det er marketing dere kommer fra og brenner for?

- Ja, vi elsker sterke merkevarer og vi elsker å jobbe med merkevarebygging. Når man lykkes er det vakkert å se på, sier hun.

Les også: Kathrine Mo slutter brått i Tine - går etter uenighet med ny toppsjef

Vi er overbeviste om at vi kan skape verdi fra dag én. Anne Gro Gulla

- Mye bullshit og flotte flosker

I kraft av sine roller i de mange selskapene har de to, som er blant landets mest erfarne markedsdirektører, kjøpt enormt med konsulenttimer og møtt på det meste av buzz og bransjelingo i utallige pitsjer, byråpresentasjoner og idémøter.   

- Det er fryktelig mye bullshit der ute og det er så mange konsulentmodeller og flotte floskler som holder liv i en hel industri. Vi ønsker å skjære igjennom all bullshiten og ikke selge modellene for modellenes skyld, men ha fokus på det som virker, sier Kathrine Mo.

- Vi har sett modeller som virker, og vi har også sett fryktelige mange modeller som ikke virker, fortsetter hun. 

Nå vil Gulla og Mo skape morsomme prosesser som skaper tilleggsverdi for kundene.

- Vi har jobbet med alle mulige former for marketing, det være seg strategisk, reklame, digital transformasjon og employer branding på alle mulige nivåer fra assistent til øverste leder og styrer, så for oss går det ganske raskt å se hva som trengs å bli gjort. Vi er overbeviste om at vi kan skape verdi fra dag én. Så tøffe er vi at det våger vi å si, sier Gulla.

- Og hva er verdien?

- Økt salg og en sterkere relasjon til kunden. 

Les også: - Holder ikke bare å lage tårevåte reklamefilmer

- Må forstå mennesker:

- Marketing handler om å forstå mennesker og hvordan få dine mennesker til å levere på akkurat det, sier Anne Gro Gulla som starter opp rådgivningsselskapet Ascension sammen med Kathrine Mo.

Jobbet sammen  i Coca-Cola

Sammen har de to bøttevis med erfaring som nå samler seg i det nyoppstartede konsulentselskapet Ascension, som de to skal eie med en halvpart hver. Første gang de to jobbet sammen var i Coca-Cola på slutten av 1990-tallet før veiene igjen skulle møtes i Telenor på midten av 2000-tallet. På bordet i de nye kontorene på Share Spaces på Majorstua i Oslo står det kun Coca-Cola.

- Etter å ha jobbet i Coca-Cola i mange år, er Pepsi helt uaktuelt, sier Mo.

- Blir man hjernevasket når man jobber der?

- Nei. Overbevist.

- Har dere gått den samme skolen innenfor markedsføring?

- Ja, det kan du si. Vi har gjort omtrent det samme. Vi har gått våre barnesko i selskaper som er veldig marketingdrevet, så det ligger i ryggraden vår, men vi har også lært mye forskjellig, sier Anne Gro Gulla.

- Hvor har dere lært mest?

- Jeg har lært ulike ting i ulike selskaper og tror jeg har vært mellom fem-syv år i de fleste rollene jeg har hatt. Det å bytte jobber er lurt. Selv om de strategiske utfordringene kan være like, er kulturen internt avgjørende for å kunne gå fra Power Point og til å få noe til å skje. Det har vært lærerikt å oppleve dette i forskjellige organisasjoner, sier Gulla.

Marketing er ikke så skrekkelig vanskelig, men det krever utrolig hard jobbing strategisk, men enda hardere jobbing for å få ting gjennomført. Kathrine Mo

Sluttet i Telia og Tine

Da Anne Gro Gulla dro hjem fra Sverige etter over fem år i Telia på markeds- og merkevaresiden, ville det seg slik at også Mo hadde sagt opp i Tine. Ute av både Telia og Tine satt de to, som også kjenner hverandre godt privat, seg på Startuplab og begynte å jobbe med ulike prosjekter som blant annet den nye, norske spritprodusenten Feddie Destillery, som skal lage både whisky og gin. 

- Ja, vi har investert penger i sprit og bidratt på merkevare og markedsføring. Destilleriet er blitt vår første kunde, sier Gulla.

- Dere sluttet cirka samtidig i fjor sommer, var dette på gang da?

- Nei, det var det ikke, sier hun.

Selv om det nye konsulentselskapet er purungt, sier de to at det har vært en prosess med tanke på å forberede oppstarten.

- Vi har også vurdert andre alternativer i løpet av det året som har gått etter at vi sluttet i jobbene våre, sier Mo.

- Det var aldri aktuelt å begynne i nytt, stort selskap?

- Dette føltes helt riktig, vi skulle prøve noe nytt, sier hun.

- Marketing er ikke så skrekkelig vanskelig

Med Ascension, eller oppstigning som er oversettelsen fra engelsk, har Gulla og Mo satt seg klart mål og et tydelig kundeløfte til både mindre og større selskaper som vil bli bedre på å konkurrere. 

I sitt nye konsulentselskap har de satt opp fire punkter som rådgivningen skal spinne rundt hvor det ene er «god ledelse».  For Mo mener markedsføring som sådan ikke er et så altfor avansert fag.

- Marketing er ikke så skrekkelig vanskelig, men det krever utrolig hard jobbing strategisk, men enda hardere jobbing for å få ting gjennomført.  Det er langt fra en Power Point til en suksess og vi har sett masse prosjekter, men det krever alltid god ledelse og det er ett av områdene vi skal bidra på, sier Mo.

- Er det mye dårlig ledelse der ute og som dere har erfaring med?

- Ja, det er det. Vi har jobbet i mange selskaper og har sett og opplevd mange eksempler på dårlig ledelse. Men det viktigste er å få folk med og få dem til å bli med på den og den reisen. Det er god ledelse.

- Å ansette oss ville vært veldig dyrt

På en tid med mye usikkerhet tror både Kathrine Mo og Anne Gro Gulla at det er en god timing for å lansere Ascension og selge inn timer til næringslivet.

- Å ansette oss ville vært veldig dyrt, så lenge som vi har jobbet. Det å ansette noen med den kompetansen vi har, i disse tider, ville vært verre enn å si vi trenger dere i et par måneder. Sånn sett får du mye for pengene med Ascencion, sier Gulla.

- Flere selskaper vegrer seg for å ansette dyre marketingdirektører nå. Det er en liten tese vi har og som vi tror på. Men de vil ha kompetansen, sier Mo.

- Hvorfor vegrer de seg?

- Det kan være risiko. Man er redd for at det skjer så mye innenfor den bransjen og man må hele tiden passe på at man er up date og da vil man ikke ansette faste årsverk. Bruke mye penger på faste ansettelser er risikabelt. Fleksibilitet og kjøpe inn kompetanse. Vi tror det er litt fremtiden, sier Mo.

- Hva koster det å kjøpe inn en time fra to godt erfarne markedsdirektører?

- Vi er konkurransedyktige. Vi har gjort litt research og ligger under McKinsey og litt over et reklamebyrå, sier de to.

Tidligere Tine- og Telia-topper starter for seg selv: - Det er fryktelig mye bullshit der ute