Kathrine Mo slutter brått i Tine - går etter uenighet med ny toppsjef

Ny markedsdirektør er allerede på plass.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Konserndirektør for innovasjon og marked, Kathrine Mo, slutter i Tine etter snart fem år i konsernledelsen. Etter det Kampanje kjenner til har avgangen vært en stor «snakkis» internt i Tine, og mange skal ha vært overrasket over nyheten som ble sluppet på Tines hjemmesider i forrige uke.

- Jeg har vært med på  en spennende tid i Tine, med flere innovasjoner i meierikategorien, lansering av plantebaserte produkter - og en styrking av merkevaren Tine. Vi har fått til mye, og jeg kommer til å savne dyktige kolleger og den gode dialogen med eierne, sier Kathrine Mo i en melding lagt ut på Tines hjemmesider.

Til Kampanje sier Kathrine Mo at hun stiller seg bak det som står i meldingen.   

- Det er riktig at jeg velger å slutte i Tine. Det har vært fem fantastiske år og kanskje de aller beste i min karriere der vi har fått til veldig mye. Tines merkevare står sterkt, vi leverer på innovasjon, omdømmet er høyt og vi er kåret til det mest bærekraftige selskapet og merkevaren i 2019. Det klarer vi på en tid der konkurransen er tøff og konkurrentene blir stadig flinkere og da blir man ekstra stolt, sier hun.

Avgangen skal ha skjedd brått. Tirsdag i forrige uke ble nyheten sluppet og torsdag var Kathrine Mo ute av døren i Tine.

- Jeg jobber ikke ut oppsigelsestiden, men går heller på på dagen, sier Mo. 

Fredag før helgen skal det på et allmøte ha blitt orientert om avgangen til Kathrine Mo foran de rundt 150 menneskene som jobber i avdelingen som har vært ledet av henne, markeds- og innovasjonsavdelingen.

I meldingen som Tine la ut i forrige uke, trekkes det frem at salget av Tine melk er et område der meierigiganten har hatt store utfordringer. Det siste tiåret viser at Tine står overfor utfordringer med stagnasjon i melkekonsum, med stadig større import og konkurranse i meierikategorien.

- Vi har bremset fallet i salget av Tine melk og har en god posisjon med tilfredsstillende lønnsomhet, så selskapet har gode forutsetninger for å lykkes med disse utfordringene. Konsernsjefen og jeg er derimot uenig om veien videre, og da er det naturlig at jeg fratrer, sier Mo.

Konsernsjefen og jeg er uenig om veien videre, og da er det naturlig at jeg fratrer Kathine Mo

- Spennende for de som er igjen

Det er altså en uenighet med den nye sjefen Gunnar Hovland som er årsaken til at Mo nå slutter. 2. januar i år tiltrådte den nye konsernsjefen Tine som altså tar over etter Hanne Refsholt.

- Det som skjer er at Tine får en ny ledelse og det er spennende for de som er igjen og jobber der. Men når jeg ikke er enig i strategien videre, er det jeg som må gå. Hele ledelsen må støtte strategien som legges frem, sier hun.

- Kan du si hva denne uenigheten har gått ut på?

- Vi levert godt de siste fem årene i Tine mens konkurransen hele tiden har vært tøffere, men når vi ikke er enige om strategien videre så er det helt naturlig for meg å slutte.

- Har det vært samarbeidsproblemer med den sjefen? 

- Jeg har et utmerket forhold til Gunnar Hovland, men jeg kan ikke si så mye mer om hva uenigheten går ut på.

Hun sier Tine som selskap fortsatt vil bety mye for henne, akkurat slik det har gjort for generasjonen før henne.

- Etter både min far og farfar er jeg faktisk fjerde generasjon med bånd til meieribransjen så jeg kommer til å fortsette å heie på Tine, sier hun.

Ny markedsdirektør på plass

På allmøtet fredag skal det etter det Kampanje kjenner til ikke ha blitt presentert noen ny strategi, men den nye toppsjefen Gunnar Hovland skal på møtet ha fortalt at Mos erstatter er på plass. Det er Rick Lawrence som kommer fra Mondelez hvor han har jobbet som kategoridirektør for kjeks i Sørøst-Asia.

- Dette har jeg ingen kommentarer til, sier Kathrine Mo.

Etter det Kampanje forstår har Kathrine Mo hatt en god standing internt i Tine og får skussmål som «tydelig», «god» og «inspirerende». Hun blir beskrevet både som «kommersiell» og «ambisøs».  I fjor ledet hun en stor omorganisering i sin egen avdeling der noe av det viktigste var å legge markedsavdelingen tettere opp mot innovasjon og ikke salg. I tillegg skal det ha blitt gjort flere mindre endringer på markedssjefsnivå og i rapporteringsrutinene til de fem kategoridirektørene for å gjøre organisasjonen mindre hierarkisk.  

Kathrine Mo har lang fartstid i den norske markedsføringsindustrien og har jobbet i flere av de største merkevareorganisasjonene som Procter & Gamble, Coca-Cola, Orkla, Telenor og Statoil.

- Hva skal du gjøre nå?

- Jeg ønsker å fortsette å bruke min kompetanse og erfaring på merkevareledelse og markedsføring, som er helt sentrale virkemidler for å oppnå forretningsmessig suksess. Faget er i en voldsom utvikling, og min passion ligger i å lede organisasjoner til sterkere relasjoner med kunder og forbrukere.

Konsernsjef Gunnar Hovland har utnevnt Frode Fimreite som konstituert konserndirektør for området inntil den nye lederen Rick Lawrence er på plass. 
 
- Jeg vil takke Kathrine Mo for jobben hun har gjort for merkevarene våre og ønsker henne lykke til med nye utfordringer. Merkevarene Tine, Sunniva, Norvegia, Jarlsberg, Biola og flere står sterkt i Norge med hennes innsats - og det skal vi kapitalisere på fremover, sier Hovland. 

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med ledelsen i Tine uten å lykkes. 

Kathrine Mo slutter brått i Tine - går etter uenighet med ny toppsjef