Litt lenger ned i talloppstillingen kommer det frem at byrågruppen som teller selskaper som Try Reklame, Try Råd, Try Apt, Try Opt, det nye teknologiselskapet Try Pearl og POL (50,5%), landet et overskudd på 26,3 millioner kroner. Årets resultat er også kraftig opp sammenlignet med samme periode i fjor da tilsvarende overskudd var på 16 millioner kroner.
- Jeg er glad vi har satset på organisk vekst fremfor mange oppkjøp. Å få ulike kreative og teknologiske miljøer til å spille godt sammen og å være en del av samme kultur krever at man gjør ting gradvis, noe som ville vært mye vanskeligere dersom vi vokste gjennom oppkjøp. Mer lønnsomt er det også siden vi slipper å bygge opp en stor gjeld som en oppkjøpsstrategi ofte drar med seg, sier Try.
- Er det noen spesielle byrågrupper du har i tankene nå?
- Nei, men vi i Try har vært veldig tilhengere av å bygge stein for stein, ikke minst for kulturens del er det viktig. Når vi i tillegg er i en posisjon der vi får tak i flinke folk når vi søker etter dem, så trenger vi ikke kjøpe byråer. Når du kjøper et selskap med 30 mennesker så er risikoen at halvparten forsvinner i løpet av det første året, og da blir det vanskelig å bygge en samlende kultur. Og uten en god kultur greier vi ikke å holde det høye faglige nivået vi ønsker. Jeg er ekstremt fokusert på kvalitet. Et dårlig økonomisk månedsresultat holder meg ikke våken om natta, men ser jeg en ufokusert, halvgod jobb sover jeg dårlig, sier Try.
Kampanje har den siste tiden rapportert om en rekke nye ansettelser fra Try-konsernet. Reklamesjefen sier at antall ansatte har vokst gjennom 2020 og at det siden koronaen har kommet inn rundt 20-30 nye ansatte.
- Vi har endret oss mye de siste årene ved å bygge ut nye tjenesteområder. Vi har blitt veldig gode på endring, og det kommer godt med når vi opplever situasjoner som korona. Det at vi har endret oss mye og raskt i oppgangstider, gjør at vi også klarer å snu oss raskt når det er tilbakeslag i økonomien, sier Kjetil Try.
- Det legges ikke opp til noe forsiktig budsjett for 2021 med andre ord?
- Vi prøver å lage et realistisk budsjett, men budsjetter er jo kun et styringsdokument, også skjer det ting underveis som gjør at du må endre på planene. Uansett er det ikke noe motiverende å lage et budsjett som er så offensivt at du hele tiden føler at du ligger bakpå. Penger må aldri bli det viktigste. Det er kvaliteten på jobbene våre som avgjør om vi lykkes, sier Try.