Rekordoverskudd for Publicis-byråer etter sammenslåing - men varsler svakere tall i 2020

Publicis-byråene Starcom, Kitchen og MSL lander et overskudd på over 50 millioner kroner.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Selv om reklameindustrien allerede er langt inne i 2020, er det fortsatt tid for å slippe regnskapstall for fjoråret, og det er sterke tall som det nå sammenslåtte kommunikasjonskonsernet Publicis slipper for det norske markedet. Overskuddet før skatt endte på rekordsterke 51,3 millioner kroner, opp fra tilsvarende resultat i 2018 på 44,9 millioner kroner.

Tallene er de første Publicis-byråene slipper som en samlet gruppe etter den store fusjonen som ble kommunisert høsten 2018.

- 2019 var et begivenhetsrikt år der Publicis blant annet gjennomførte fusjon mellom MSL, Kitchen og Starcom, sier toppsjef Peder Mittet i Publicis Norge til Kampanje.

Som et svar på digitaliseringen besluttet det franskeide kommunikasjonsselskapet å slå sammen alle sine byråer til ett stort selskap under parolen «the power of one», noe som betød at byråene Kitchen, Starcom, Zenith, New Work og MSL alle fikk samme bunnlinje.

- Power of one gir bedre strategier og kampanjer, samtidig som vi blir mer effektive og kundenes prislapp lavere. Vi er overbevist om at dette er fremtidens modell, sier Mittet.

Les også: Publicis slår sammen Starcom og Kitchen – Mittet blir ny toppsjef

 

Når vi klarer å utnytte kapasiteten, er det mer lønnsomt for oss. Haakon Dahl, Publicis-topp

Samlet byråinntekt på nærmere 240 mill.

Fusjonsgrepet ser ut til å ha betalt seg om en ser på bunnlinjen. Driftsresultatet økte med over 13 prosent til 51 millioner kroner i 2019 og driftsmarginen endte på solide 22 prosent.

- De sterke resultatene i 2019 skyldes rett og slett at vi er bedre sammen, enn det vi var hver for oss. Hvert av byråene har blitt tilført betydelig kompetanse, som kommer både kunder og ansatte til gode, samtidig som vi har samordnet oss og blitt både bedre og mer effektive som virksomhet, sier Mittet.

På topplinjen gikk det imidlertid tregere. Der falt omsetningen med drøye syv prosent til 1,31 milliarder kroner. Byråinntektene gikk også tilbake, men ikke med fullt så mye. Kun drøye to prosent falt byråinntekten og endte dermed på 235,9 millioner kroner. Det gjør imidlertid Publicis-gruppen til en av de aller største byrågruppene i Norge.

- Nedgangen i omsetning er først og fremst medierelatert og det er primært en dreining fra bred massekommunikasjon til mer digitale aktiviteter med noe lavere investeringsnivåer. Når det gjelder byråinntekten så skulle vi gjerne sett den vokse, men det er mer eller mindre stabilt med året før og isolert sett ekstremt solide tall, sier Mittet.

Til sammenligning hadde et kommunikasjonshuset Try en byråinntekt på 290 millioner kroner i fjor. 

Les også: Try nærmer seg 900 millioner i omsetning: - Vi er mest opptatt av det som blir igjen på bunnlinjen

 

Her kan du se alle tallene til Publicis i Norge. Alle i MNOK. Overskuddet øker, men omsetningen faller

Publicis Norge 2019 2018 Enring i %
Omsetning 1.310,0 1.406,6 - 7,3
Driftsresultat 51,3 45,4 + 13,2
Resultat før skatt 51,3 34,0 + 12,5

- Kom fra en situasjon uten felles kunder

De to Publicis-toppene sier det i 2019 gikk med mye tid til å forsvare kunder i flere ulike byråpitsjer det være seg Bertel O. Steen, Høyskolen Kristiania og Maarud. Av nye kunder som er kommet på mediebyråsiden finner en Komplett, Lantmännen, Nordisk Film, Hydro og Disney, mens Kitchen kapret Statkraft på slutten av fjoråret – men enn så lenge har ikke så mange valgt å legge hele jobben til Publicis.

- Dere slo på stortromma med the power of one-lanseringen, hadde dere ventet litt bedre tilbakemelding fra kundene og markedet?

- Jeg er både stolt og glad over at Kitchen har blitt et veldig mye bedre reklamebyrå og at vi fyller opp med kompetanse fra både Starcom på medier og MSL på PR. Samtidig har de andre Publicis-byråene fått mer kreativt påfyll. Vi kommer også fra en situasjon der vi ikke hadde noen felles kunder, og vi ønsker ikke å ødelegge de gode forbindelsene som kundene allerede har med sine samarbeidspartnere, sier Dahl.

Han sier Publicis-byråene ikke vil legge seg opp i kundenes eksisterende byråvalg og partnere. 

- Det er kundene som har valgt byråene, og vi vil holde vår sti ren. Kitchen samarbeider med stort sett alle mediebyråer på byen akkurat som Starcom samarbeider bredt med mange reklamebyråer. Det må vi fortsette med også vil det komme kunder som ser verdien i å samle alt, sier Dahl.

Ett eksempel på kunder som kjøper tjenester på tvers av byrågruppen det være seg reklame, PR, produksjon og media er Burger King.

- Burger King bruker alle husets kompetanseområder. Det er den veien vi tror det går. Det kommer ikke til å skje over natten, men vi ser en gryende interesse fra kundene, sier Dahl.

- Poenget er ikke at kundene på død og liv må kjøpe alt fra oss, men at vi i langt større grad kan skreddersy teamene til ulike kundebehov. Se på det som ulike moduler som fungerer bra alene, men som er aller best sammen, legger Mittet til.

Les også: Kitchen spiser seg inn hos Burger King: - Avgjørende å ha et koordinert team da krisen traff

Vi kommer ikke til å levere samme marginen i 2020 og koronaen blir synlig både på topplinjen og bunnlinjen. Peder Mittet, Publicis-sjef

Har kuttet bemanningen med over 20 ansatte

Ingen av de to vil være med på at man har skviset sitronen for å hente ut mer på lønnsomhet eller at det har blitt kuttet veldig mye kostnader som en følge av fusjonen.

- Det kommer selvfølgelig noen synergibesparelser, men våre kunder er først og fremst tjent med at vi blir bedre. En annen viktig forklaring er vår teknologiplattform, Cortex, som automatiserer mye av ekstremt tidkrevende arbeidet med digitale kampanjer. Nå begynner vi å glede oss til 2021, og ikke minst til å flytte sammen. Det er da vi virkelig kommer til å se effektene av power of one, sier Mittet.

- Når vi klarer å utnytte kapasiteten, er det mer lønnsomt for oss. Vi klarer å utnytte både våre egne ressurser og kundenes ressurser bedre, sier Haakon Dahl.

Selv om fjorårsresultatet er på rekordnivå, er de to Publicis-toppene enige om at det «ikke er like morsomt å legge frem et så godt resultat» i koronaåret 2020.

- Vi hadde et eksepsjonelt bra fjorår der alt gikk vår vei, også gikk det to måneder før vi ble kastet inn i en helt ny verden. Vi er glade for at vi har dette resultatet med oss inn i det nye året, sier Mittet.

- Har det blitt mange færre?

- Ikke på grunn av fusjonen, men vi blir noen færre i løpet av året i år. Når koronaen treffer oss, så må vi tilpasse kostnadene. Vi har tatt frivillige lønnskutt, hatt permitteringer før sommeren også har vi vært latt være å erstatte folk som slutter, sier Publicis-sjefen.

Da fusjonen ble kjent jobbet det rundt 170 ansatte i Publicis-systemet, mens de to anslår at dagens stab er på rundt 140-150 mennesker.

- I et såpass dramatisk år har vi styrt stødig, og det har vært krevende. Men vi vil komme ut av dette med økt konkurransekraft, sier Mittet.

Advarer om svakere tall

Publicis-sjefen Peder Mittet er åpen på at koronaviruset vil komme til syne på tallene for det nye året.

- Fallet i medieomsetning har vært betydelig, også handler om at man har kunder som er utsatt eller ikke. Vi har vært heldigere på reklamesiden, der få av våre kunder har blitt akutt påvirket av dette. Men vi kommer ikke til å levere samme marginen i 2020 og koronaen blir synlig både på topplinjen og bunnlinjen. Det blir dårligere tall i år, sier Mittet. 

- Hvordan planlegger dere for neste år?

- Smitteutviklingen vil avgjøre og tallene her er jo fortsatt usikre. Men prognosene til IRM viste i hvert fall at vi vil komme tilbake i normal takt ganske hurtig neste år, men det er krevende tider å planlegge for, sier Mittet.

- Var det ikke noen som sa at man ikke lenger legger treårsplaner, men treukersplaner, sier Dahl.

Rekordoverskudd for Publicis-byråer etter sammenslåing - men varsler svakere tall i 2020