I stillingsutlysningen står det at MSL vil gjøre den første vurderingen av kandidater anonymt «for å bidra til at vi velger den beste kandidaten, uavhengig av kjønn, etnisitet og andre ytre forhold».
- Hvordan gjør dere dette i praksis?
- Det blir et prøveprosjekt for å se hvordan det fungerer. Rent praktisk har vi en person som vil ta seg av alle innkommende søknader. Han vil ha ansvaret for å anonymisere søknadene før de blir sendt videre til andre som skal vurdere hvem som skal komme på intervju, sier Aaneland.
MSL-sjefen understreker at kandidatene ikke kan være anonyme gjennom hele søknadsprosessen.
- Dette handler om at vi får inn de riktige kandidatene i første runde. Ansettelse er en komplisert prosess som i stor grad også er subjektiv. Dette er ikke en ordning vi har innført for å løse alle utfordringer knyttet til mangfold, men det er et forsøk på å gjøre et første grep. Målet er at vi med hånden på hjertet kan si at vi har invitert inn kandidater på helt rettferdig grunnlag.
- Det er ikke sikkert vi kommer til å velge noen andre enn det vi ellers hadde gjort. Målet er å kunne være trygge på at vi har gjort vårt for å skape en så rettferdig prosess som mulig. Og kanskje inspirere andre til å tenke i samme baner når de har ansettelsesprosesser, fortsetter Aaneland.
Han sier at grepet er noe han først og fremst ser for seg på juniornivåene.
- Det gir liten mening å anonymisere CV'en til personer som har hatt profilerte lederroller i næringslivet eller andre byråer, sier han.
Han håper også anonymiseringen skal gjøre at de som blir ansatt er trygge på at de blir valgt på grunn av sine faglige og personlige kvalifikasjoner.
- Hvis vi gir folk en opplevelse av at de er kvotert inn, er jeg redd man gjør dem en bjørnetjeneste, sier Aaneland.