Kriseår for Netlife Design: - Dyrt å gjøre feil i konsulentbransjen

Netlife Design mistet både omsetning og ansatte i 2019. Resultatet ble et dundrende underskudd.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Netlife Design er en del av Netlife Gruppen som har Posten Norge som sin største eier. Byrået har gått til topps som landets beste teknologi- og designbyrå i Byråprofil i fem år på rad, inkludert i 2019. Men bak kulissene har byrået befunnet seg i en bølgedal.

De siste to årene har resultatet falt dramatisk, fra 9,4 millioner kroner før skatt i 2017, til et underskudd på 22,7 millioner kroner før skatt i 2019. «Det svake resultatet bærer i stor grad preg av engangseffekter i tillegg til at det har vært høy turnover i 2019» skriver styret i årsberetningen.

Beth Stensen tok over som daglig leder i september i fjor etter at Fredrik Schjold ga seg i samme stilling. Hun forklarer fjorårets underskudd med at selskapet gjorde noen kostbare feil.

- Netlife Design har hatt stor vekst og vi tok kanskje på oss oppgaver som vi ikke hadde gjort før. Det var en del ting som ikke gikk helt som det skulle med prosjektarbeidet, sier Stensen.

- Hvilke oppgaver var det?

- Da snakker jeg egentlig om teknologioppgaver som sannsynligvis var for utfordrende for riggen vi hadde da, men som ikke hadde vært et problem i dag. I konsulentbransjen er det dyrt å gjøre feil.

- Har dere mistet noen kunder på dette?

- Nei, som kunde tror jeg ikke man kjenner på disse tingene, for vi kan det vi driver med, og gjør vi feil, så jobber vi sammen med kunden for å rette opp i det. Det at vi igjen ble kåret til årets design- og teknologibyrå i Byråprofil i regi av Kampanje og Kantar viser tydelig at selv om det er tøft, så klarer vi å levere.

Men selskapet har mistet ansatte, forklarer Stensen.

- Vi har et ekstremt sterkt fagmiljø her, og den typen ressurser er veldig verdifulle i et brennhett marked. Det forsvant en del folk ut og samtidig har vi fått masse nyansatte som vi har brukt tid på og investert i, sier hun.

Da Fredrik Schjold ga seg som Netlife-sjef i september i fjor, kom det frem at styret og daglig leder var «uenige om den langsiktige strategien til selskapet». Schjold ønsker ikke å kommentere uenigheten i denne saken, men skriver i en tekstmelding at problemene som oppstod på teknologisiden var årsaken til at han ansatte Alex Andersen som Chief Technology Officer.

Les også: I fjor fikk han «drømmejobben» - nå sier han opp i Netlife

Verdsetter datterselskap til kroner null

Netlife Design hadde en omsetning på 112,8 millioner kroner i 2019, ned 16,5 millioner kroner fra året før. Byråinntekten var på 86 millioner kroner, 13,7 millioner kroner fra året før. 

Det ga et driftsunderskudd på 14,2 millioner kroner.

Styret har i tillegg skrevet ned verdier for 8,5 millioner kroner, og det er eierskapet i Intent Holdings som har fått en verdi på kroner null. Intent Holdings er morselskapet bak Task Analytics, et verktøy som ble lansert av Netlife Design i 2016 for å finne ut av hvor godt nettsider fungerer for kundene som besøker dem.

Task Analytics har tapt 6,8 millioner kroner siden oppstarten, men selskapets styreleder Dag Herland Honningsvåg, forteller at de fortsatt har tro på konseptet.

- Grunnen til at vi har skrevet det ned i Netlife Gruppen sine tall, er at vi ønsker å utvise forsiktighet, men Task Analytics lever i beste velgående, sier han til Kampanje.

Honningsvåg har en eierandel på 2,5 prosent i Netlife Gruppen og har tidligere vært styreleder i selskapet. Han ser et stort potensial i Task Analytics som et tillegg til jobben som gjøres i Netlife Design.

- Vi har ansatte i Norge som jobber med dette, og har fine kunder i Norge og en gryende internasjonal kundebase, men det har tatt lengre tid enn forventet. Vi skulle gjerne hatt mer midler til å satse, sier han til Kampanje.

Også Netlife Designs søsterbyrå Bas Kommunikasjon (tidligere Netlife Dialog) fikk en smell i fjor: Posten-byrå med millionsmell - men slipper unna koronakrisen

- Bra for business og for kloden

Nå er Netlife-sjef Beth Stensen mest opptatt av at selskapet er på riktig vei og at engasjementet til de ansatte er tilbake.

- Det er det jeg kan stilles til ansvar for, sier hun.

- Hvordan har dere klart det?

- Den viktigste grunnen til at folk kommer til oss er fordi vi har de faglig skarpeste folkene. For oss har det fungert å investere i deres faglige utvikling og tatt dem med i en åpen strategiprosess, sånn at alle er om bord og kjenner seg igjen i retningen i selskapet de har begynt i, sier hun.

- Hvordan ser retningen til Netlife Design ut nå?

- Vi har spisskompetanse på å lage det folk trenger og har en fakta- og bevisbasert holdning som vi tar ut i en kontekst som handler mindre om nettsider, som vi var kjent for før, og mer om tjenesteutvikling og brukeropplevelser som er bra for business og for kloden. Vi skal bruke virkemidlene vi har i verktøykasse i en kontekst som er mer relevant for næringsliv og offentlig sektor

Har unngått permitterigner

Netlife Design har også unngått permitteringer under koronakrisen.

- Vi er en digital gjeng og hadde null problemer med å flytte all aktivitet hjem og skaffe verktøyene vi trengte til å gjennomføre aktiviteten med kundene. Det gikk så smooth at jeg nesten ikke merket det. Det gikk bra fra dag én, sier Stensen.

- Er dere samlet på kontoret igjen nå?

- Nå er det en lykkelig blanding. Vi har kontorer i Oslo sentrum, så vi prøver å unngå å samle for mange der. Vi har begrenset antallet til 20 og man må booke seg inn på kontortid. Mange av våre ansatte er avhengig av kollektivtrafikk for å komme seg til kontoret, så vi holder fortsatt igjen.

- Klarer dere et plussresultat i år?

- Vi har det som mål. Jeg kan ikke love at det blir et stort overskudd, men resultatet blir i hvert fall langt bedre enn det var i fjor. Engasjementet til de ansatte er tilbake og folk har sluttet å slutte. Kundetilfanget ser også bra ut.

Det er 80 ansatte hos Netlife Design i Oslo og 16 i Bergen.

 

Underskudd for Netlife DesignTapte 22,5 millioner kroner i fjor

  2019 2018 Endring i prosent
Driftsinntekter 112,8 129,3 -13
Driftsresultat -14,2 0,8 -
Resultat før skatt -22,5 0,9 -

Tall i millioner kroner.

Kriseår for Netlife Design: - Dyrt å gjøre feil i konsulentbransjen