Kinobransjen jubler for nye koronaregler - men eventbransjen ser ingen redning

- For oss er det til veldig stor hjelp, sier «Børning»-produsent John M. Jacobsen.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Onsdag ettermiddag lettet regjeringen på noen tiltak under en pressekonferanse om koronasituasjonen i landet. Kultur- og likestillingsminister Abid Raja åpnet for at det nå er tilstrekkelig med ett ledig sete mellom hver person på kulturarrangementer, i stedet for to ledige seter. Det er godt nytt for norsk film og kinobransje.

- Det er definitivt bra for kinobransjen og oss, sier Christel Schulz, som er Key Account Manager nasjonalt i Capa Kinoreklame, til Kampanje.

- Det er klart at begrensingene som har vært har vært veldig inngripende. Vi har håpet og trodd at det her skulle skje lenge, og det er kjempegode nyheter at det skjer, fortsetter Schulz.

Hun sier hun representerer en av tre parter som er veldig glade for at regjerignen nå letter på sete-tiltakene.

- Vi er tre parter som er glade for det her, filmbransjen, for filmprodusenter er det bra mer besøk, også er det bra for kinoen selvfølgelig, også er det bra for oss som selger kinoreklame. Vi selger jo garantere seere, så antall solgte billetter påvirker hva vi kan omsette for til enhver tid, sier Schulz.

Vi er veldig lettet og syntes det er et helt riktig tiltak. John M. Jacobsen, filmprodusent

- Utgjør en ganske stor forskjell

Kommersiell direktør Jon Einar Sivertsen i Odeon Kino sier de nye reglene er gode nyheter.

- Det hjelper spesielt på de små salene. Der kan vi nå omtrent selge inntil halvparten, men med et ledig sete mellom kan vi selge 60 prosent av setene i salen, sier Sivertsen til Kampanje.

Han sier den nye sete-regelen særlig hjelper på de mange mellomstore salene de har.

- For en sal med 90 seter utgjør det en ganske stor forskjell, sier han.

- Er dette noe dere har ventet på?

- Ja, det er noe vi har sett komme, for definisjonen av en-meters-regelen, skulder til skulder eller med et ledig sete har vært diskutert siden regelen kom, sier Sivertsen.

Nå ser kinohøsten enda lysere ut for bransjen.

- «Knutsen & Ludvigsen 2 - Det Store Dyret» åpnet veldig bra. Selv med koronarestriksjoner klarte den bedre besøk enn den første som kom for noen år siden, med premiere i en tilsvarende helg, første helgen i høstferien, sier Sivertsen.

- Så har vi «Børning 3» nå i midten av oktober, rett etter at vi kan åpne opp for flere seter, så det blir bra, fortsetter Sivertsen.

Premiereklar:

«Børning 3» har premiere 14. oktober, to dager etter at de nye reglene trer i kraft. Det gleder produsent John M. Jacobsen.

- Til veldig stor hjelp

Filmprodusent John M. Jacobsen i Filmkameratene har lenge ventet på å slippe deres tredje film i «Børning»-serien. «Børning 3» har allerede blitt utsatt flere ganger i år. Kampanje skrev i sommer om hvordan Hollywoods koronapause førte til at «Børning 3» ble utsatt for tredje gang.

Les mer: Hollywoods koronapause skaper bølger i Kino-Norge

Nå har Jacbosen og Filmkameratene landet på 14. oktober som premieredato. To dager etter regjeringes nye seteregler blir gjeldende.

- Vi er veldig glade for det. Vi er like overrasket over dette som alle andre. Jeg fikk høre om det for en halvtime siden. Vi mener at dette er den riktige avgjørelsen, og for oss er det til veldig stor hjelp, sier Jacobsen til Kampanje.

- Vil det gi bedre besøkstall?

- Ja, det tror jeg. Det er en annen side ved det og, det vil skape større stemning i salen. Vi har alltid ment at smittevernet vil være like godt ivaretatt med et tomt sete mellom hver kinogjenger. Vi vet at kinoene er veldig flinke til å ivareta smittevernet og de er flinke til å gjøre rent, og sluse folk, sier Jacobsen.

Produsenten forteller at han nettopp satt i møte å diskutere «Børning 3»-premieren.

- Er det noe disse kinofolkene er opptatt av er det smittevernet, sier Jacobsen.

Han mener den eksisterende regelen har vært for streng. 

- Vi har alltid ment at den bestemmelsen om to tomme seter var unødvendig og en ekstremt hard tolkning av en-meters-regelen. Så vi er veldig lettet og syntes det er et helt riktig tiltak.

- Dette hjelper ikke stort

Det var ikke bare seteregelen som ble endret på under dagens pressekonferanse. Kultur- og likestillingsministeren åpnet også for for 600 personer på utendørsarrangementer, fordelt på tre kohorter med 200 i hver. Samtidig som det inntil videre kun er tillatt med 200 personer på innendørsarrangementer.

Gyro-sjef Trine Weidal var i forrige uke skuffet over regjeringens krisepakke som skulle være med å hjelpe nettopp eventbransjen. 

- Vi er ikke veldig «happy» i utgangspunktet, og opplever at de ikke helt har skjønt hva vårt behov er, sa Weidal.

Les mer: Eventbransjen skuffet over ny krisepakke: - De har ikke skjønt behovet vårt

Nå sier Gyro-sjefen at dagens foreslåtte tiltak heller ikke hjelper eventbransjen stort.

- Nei, dette hjelper ikke stort. Sier seg vel selv at for oss, at det er tillatt med 600 personer på utendørs-event fra nå, ikke vil gi masse business all den tid vi går inn i vinteren, sier Weidal til Kampanje.

Hun sier det største hinderet nå er at kunder ikke tør å planlegge fysiske arrangementer. 

- Største utfordringen nå er at kundene sitter på gjerdet, og ikke tør på planlegge for fysiske event. Noe de gjør helt rett i. Fordi restriksjonene endrer seg med smittetall, og sånn vil det være til vaksinen blir implementert, sier Weidal.

Gyro-sjefen sier det haster og få på plass ordninger som faktisk treffer dem.

- Det viktigste Raja & co gjør nå for å hjelpe bransjen, er å faktisk lytte til våre innspill på ordningene som ligger på bordet, og sørge for at vi får ordninger som passer vår bransje på plass asap (så raskt som mulig, red.anm).

- Ikke noe som er laget for reiseliv, media, matmesser, kulturarrangementer, publikumsåpne arrangementer eller annet som regjeringen tenker er det samme – men som faktisk er tilpasset eventindustriens spesifikt. Dette har vi kommunisert i utallige møter, til og med direkte i møte med statsministeren, så ingen burde lure på hva som vil hjelpe oss nå. Og hvis de fremdeles gjør det, er det bare å ringe, sier Weidal.

Janette Haukland, lederen av Sponsor- og Eventforeningen, sier også at regjerings varslede endringer ikke vil ha noen stor påvirkning på eventbransjen.

- Foreningen syntes det er positivt at det lettes på tiltak for kultur. Men dette vil ikke ha så stor innvirkning på eventbransjen dessverre. Vi trenger større lettelser på næringsarrangementer, men akkurat nå må vi ha kompensasjon for å komme oss helskinnet til 2021, sier Haukland til Kampanje.

Kinobransjen jubler for nye koronaregler - men eventbransjen ser ingen redning