Warner-topp beklager norsk tv-havari - skylder på utfordringer i markedet

Discoverys programdirektør er ikke overrasket over at noen produksjonsselskaper må legge ned.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Ragnhild Aarø Njie

Som Kampanje kunne fortelle tidligere i dag, er det over og ut for produksjonsselskapet Warner Bros. i Norge etter flere tunge år. Beskjeden ble gitt til selskapets syv ansatte på mandag, og de påfølgende dagene har ledelsen brukt til å informere kunder og samarbeidspartnere om avviklingen.

- Det stemmer at de ansatte i Warner Bros. Norge fikk den tunge beskjeden om avvikling mandag ettermiddag. Det er ikke snakk om konkurs, men en styrt prosess både med hensyn til ansatte og kunder, sa program- og utviklingssjef Skjalg Solstad til Kampanje tidligere i dag.

Han henviser til Senior Vice President for selskapskommunikasjon, Deborah Lincoln i Warner Bros. for ytterligere kommentarer.

Kampanje har sendt Lincoln en rekke spørsmål og fått følgende uttalelse tilbake på e-post:

«I lys av utfordrende handelsforhold i markedet, er det med beklagelse at vi har varslet den norske ledelsen om vårt forslag om å legge ned virksomheten i Norge. Warner Bros. er fremdeles høyst til stede i Norden, som vi ser på som et viktig strategisk marked, og vi vil samarbeide med våre kringkastingspartnere i Norge for å sikre levering av våre eksisterende programforpliktelser.»

Les mer: Tv-gigant kaster kortene i Norge - har tapt over 25 millioner kroner på to år

Landsverk: - Synd, men ikke overraskende

I år har Warner Bros. Norge blant annet produsert «Første date» for Discovery Networks Norge.

- Jeg synes jo det er synd at produksjonsselskaper må legge ned, men det er jo en grunn til det. Det er fryktelig mange av dem i Norge, og jeg tenker at det er en utfordring for mange å tjene nok penger på å opprettholde virksomheten sin. Derfor kommer det ikke som en overraskelse at noen velger å legge ned, sier programdirektør Eivind Landsverk i Discovery til Kampanje.

Han ser frem til å fortsette samarbeidet med selskapets London-kontor.

- Vi har hatt et utmerket forhold til Warner Bros. og er veldig godt fornøyd med programmene de har produsert for oss. Sammen med Warner Bros. i London skal vi finne gode løsninger på hvordan vi og de kan ivareta formatene de har for oss.

Warner Bros. sitter på rettighetene til programmer som «Første date» og «Kakekrigen», og internasjonale formater som «The Bachelor».

- Er «Første date» et format dere vil videreføre?

- Vi har i hvert fall ikke konkludert med at vi ikke skal gjøre det. Programmet har gått greit lineært og leverer ganske godt digitalt. Det vil vi veldig gjerne diskutere med Warner.

Discovery-direktøren har ikke dårlig samvittighet for å ha tatt «Kakekrigen» av luften.

- Nei. Alt til sin tid, og med «Kakekrigen» hadde vi kommet til et punkt hvor vi følte at vi hadde lyst til å gjøre noe annet.

Vurderer flere tv-dates:

Programdirektør Eivind Landsverk i Discovery utelukker at de vil fortsette med «Første date», selv om Warner Bros. Norge avvikles. Foto: Discovery

Aktuell med nytt TV 2-program

Warner Bros. har også produsert «Sporløs» og «Glow Up» for TV 2. Sistnevnte er et helt nytt konsept som er utviklet for TV 2 Sumo og skal etter planen vises i høst. 

- Vi er informert om at de trekker seg ut av Norge, men det får ingen konsekvenser for TV 2, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 til Kampanje.

Warner Bros. inntok det norske tv-produksjonsselskapet i 2014 gjennom kjøpet av nederlandske Eyeworks, som var til stede med Eyeworks Dinamo i Norge. Under ledelse av Odd Arvid Strømstad var selskapet mest kjent for å stå bak store tv-arrangementer som «Fredspriskonserten», «Spellemannprisen» og «Amanda».

De siste årene har de gått på flere smeller, blant annet med tapet av store kontrakter for Norsk Tipping og fjorårets avlysning av «Fredspriskonserten». I tillegg valgte Discovery å sette «Kakekrigen» på is etter seks sesonger. I løpet av de to siste årene har overskudd blitt til underskudd, og staben er mer enn halvert.

Warner Bros. Norge gikk med et samlet underskudd på 26,5 millioner kroner i 2017 og 2018, og også i 2019 styrer de mot et underskudd ifølge Solstad.

Warner-topp beklager norsk tv-havari - skylder på utfordringer i markedet