Dermed kommer Futsæter de store norske radiokanalene til unnsetning, etter at radiotoppene var samlet på Radiodager tidligere denne måneden. Der tok flere av radiosjefene til orde for at radio var på vei opp igjen. De nyeste tallene viser at lyttetiden var 91 minutter.
- Det er søren meg ikke så dårlig stelt med radio som det fremstilles. 2,8 millioner nordmenn hører på norsk radio hver dag. Jeg vil avlive alle rykter om radioens død, sa P4-sjefen, Kenneth Andresen, under debatten.
Han ønsket seg nå en bransje som snakker frem radio som kanal og sammen bygget et marked.
- Vi er nødt til å begynne å fremsnakke radio og vi er nødt til å oppklare en del misforståelser. Det er mange misoppfatninger om lyttertall, sa P4-sjefen.
Ikke alle er imidlertid overbevist. Les kommentaren til radioprodusent, Leif Synnevåg her: - DAB-saken er blitt et mareritt for de nasjonale kanalene
Helt tilbake til de gode gamledager er tallene imidlertid ikke. På «Forbruker & Media» var det i 2016, altså før slukkingen, en dekning på 65 prosent på «Forbruker & Media». Tilsvarende tall for perioden januar til august er på 60 prosent, viser tallene til Futsæter.
- Er du litt tidlig ute med å friskmelde norsk radio etter overgangen til DAB?
- Det er en positiv trend, og overgangen til DAB har tatt lengre tid enn det mange hadde trodd. Det gjelder spesielt anskaffelse av DAB i bil. Jeg kan ikke foreløpig si mer enn at det er en positiv utvikling, og at det er flere indikatorer som peker oppover. Det blir spennende å følge utviklingen for lyttertallene i «Forbruker & Media» i de kommende månedene, sier han.
Han viser til at antall DAB-apparater gradvis øker gradvis og at det nå over seks millioner DAB-apparater i Norge.
- Tror du tallene vil komme opp nivå med 2016-tallene, altså før slukkeprosessen startet?
- Jeg tror personlig ikke at daglig dekning i «Forbruker & Media» vil komme opp på 65 prosent som den var i 2016. Det skyldes blant annet økt konkurranse fra Spotify, YouTube Music, Apple Music, ulike podkaster og andre lydmedier. De norske radioselskapene, har som andre norske medieselskap, blitt utfordret av de globale gigantene, sier Futsæter.
Undersøkelser viser at hele 66 prosent av nordmenn abonnerer på Spotify, 13 prosent på Apple Music og åtte prosent på Tidal (Kantar Interbuss) og YouTube Music er også på vei inn. Dessuten er det mange som lytter på musikk fra YouTube.
Les også: