Nye sjefer og nye filmer - slik skal Sats slå konkurrentene ned i støvlene

Etter å ha flydd høyt i SAS har Marianne Orderud bygget sin egen markedsavdeling i Sats.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Det var i mars i år at Kampanje kunne melde at den profilerte markedstoppen Marianne Orderud skulle forlate flygiganten for å starte i treningskjeden Sats.

Blant de første grepene hun tok da hun var vel sjekket inn hos Sats som deres Nordic Head of Marketing, var å bygge opp markedsavdelingen i Norge - fordi hovedkontoret ble flyttet hit.

- Jeg startet i Sats i april og da uten avdeling. Så avdelingen har vi altså bygget opp fra bunnen av. Det har vært viktig å finne faglig sterke ressurser med ulik bakgrunn, kompetanse og personlighet, som brenner for Sats sin visjon, og som har et drive og ønske om å være med på denne spennende reisen. I tillegg har vi hatt en fysisk opptaksprøve, så vi er sikre på at alle i alle fall kan ta en viss mengde i benkpress før oppstart, sier Orderud med et lurt smil.

Totalt består markedsavdelingen i Sats nå av åtte personer med ansvar for de nordiske landene og alle sitter i Norge. Markedsavdelingen har ansvar for Sats, Elixia, Sats Base, HiYoga og Fresh Fitness.

- Per i dag består avdelingen av åtte ansatte plassert i Oslo. Ambisjonen er å ha en dedikert ressurs i resterende markeder, sier Orderud.

Les også: Går inn for landing i SAS – men tar ny «SATS» med treningssenter

- Må treffe der kunden er

Denne uken ble det kjent at treningskjeden snappet Sondre Gravir fra Schibsted som ny toppsjef. I den forbindelse uttalte styreleder Hugo Maurstad i Sats til Kampanje at både ansettelsen av Gravir og Orderud skjedde basert på deres teknologiske kompetanse.

- Hva tenker du om den uttalelsen?

- Da sier jeg takk for tilliten. Det beviser at også vårt styre, på lik linje med oss, har ambisjoner om å ta Satselixia inn i fremtiden der det digitale skal ha et enda større fokus. Dette arbeidet er allerede i gang, og når vi får ny kompetanse og erfaring inn fra andre bransjer er dette med på å sette ytterligere fart, sier Orderud til Kampanje.

Les også: Sats bygger muskler med Schibsted-topp: - Han kan mer teknologi enn gjennomsnittet

Til Kampanje forteller Orderud at tanken er ikke at man skal «være digital bare for å være digital».

- Man skal være digital for å være tilstedte der kunden er, til rett tid og med rett budskap. Det er kunden som er blitt mer digital og da må vi henge med, sier hun.

Og skal Sats holde kontakt med sine over 600.000 medlemmer, bør det satses på digitale kanaler, mener hun.

- Vi har et enormt potensiale i å utnytte relasjonen enda bedre med våre medlemmer. Samtidig skal vi ikke glemme at vi har et meget fragmentert marked der også såkalte analoge kanaler har en viktig rolle, så jeg har tro på en sunn mediemiks. Vi lanserte akkurat et initiativ på alle våre sentre der utvalgte medlemmer som får det til, får en håndskrevet lapp på hvorfor de inspirerer oss. Et ganske godt eksempel på hvordan analog markedsføring blir digital når man ser at alle våre sentre og medlemmene i Norden selv deler dette i digitale kanaler, sier hun storfornøyd.

- Hvordan har du tenkt når du har rekruttert til markedsavdelingen?

- Teamet består av senior ressurser med både spesialkompetanse og breddekompetanse innen ulike deler av marketingfaget. Kjønnsfordelingen er nesten 50/50, med tre gutter og fem jenter – det synes jeg er fint, for det er viktig å ha en balanse mellom kjønn i en avdeling, forteller Orderud.

Blant de nyansatte er blant annet Kristine Abrahamsen, som er hentet fra mediebyrået Carat. Hun er ansatt som Nordic Marketing Manager, Christian Kjeldsen er hentet fra mediebyrået Starcom. Han er ansatt som Nordic Insight Manager, og fra Orkla er Tonje Sofie Foseid hentet inn som Nordic SoMe Manager.

Slik så det ut da Sats-ansatte skrev lapper til utvalgte medlemmer - og de selvsagt delte det i sosiale medier. Artikkelen fortsetter etter filmen.

- Beintøff konkurranse

Nå tar altså Sats på seg løpeskoene for alvor - for å løpe fra konkurrentene, og da er det et knallhardt konkurranseklima de beveger seg i. For ifølge nettstedet Treningsindustrien er det per august 2018 hele 45 treningssenterkjeder i Norge.

- Konkurransen i treningsbransjen er beintøff, både fordi bransjen fortsatt er svært fragmentert og majoriteten av treningssentre i Norge er frittstående. I tillegg ser vi en fremvekst av nye konkurrenter utenom de tradisjonelle treningssentrene som en del av digitaliseringen. Dette være seg online trening, bloggere og ulike treningseksperter, sier Orderud.

Orderud og hennes team har derfor hatt et tydelig fokus, kan hun avsløre.

- Vi i markedsavdelingen til Sats må jobbe fokusert om å bygge Sats-merkevaren; hva vi er og alle vi er til for. Som markedsleder må vi i tillegg jobbe med å fremme viktigheten av å holde seg i form for å leve et langt og godt liv. Vi må være fremoverlent og hele tiden utvikle nye produkter som våre kunder og potensielle kunder etterspør, både på senter, men også digitalt. Dette vil være svært viktig for å beholde og øke vår konkurransekraft, tror hun.    

- Det ble mye sipping

Som ledd i denne strategien, har treningskjeden nylig sluppet en rekke filmer skreddersydd for sosiale medier. Her kan man blant annet se 88-årige Reidun trene styrke og følge treningsøkten til to brystkreftoverlevende.

- Det er mange som tror man må trene seg opp for å komme inn på et treningssenter, og tror at det bare er en viss type mennesker som trener på Sats. Vi har et stort potensial og ansvar i å vise frem både hva som skjer på et treningssenter, hvem som trener hos oss, og ikke minst vise hvilken rolle fysisk aktivitet kan ha for mennesker med forskjellige utgangspunkt, forteller Orderud til Kampanje.

Dette er den første profilbyggende kampanjen fra Sats siden Orderud startet i kjeden. Og hun er tydelig stolt over resultatet.

- Disse filmene er ekte medlemmer, som til de grader imponerer oss. Mange av de har selv kommet til oss med ønske om å fortelle sin historie, for å inspirere andre. Det er ekte, autentisk – og det ser ut til å fungere godt. I dag har over 1 million mennesker sett filmene om Reidun og Nauy i sosiale medier. 

Det er Sats i samarbeid med Vrang Produksjon som har laget filmene.

- Var det noen praktiske utfordringer da filmene ble laget?

- Nei, dette er ekte og autentiske historier. Den eneste utfordringen var at det ble mye sipping for kamera-teamet som kom veldig tett på disse rørende historiene. Det var for eksempel veldig sterkt å møte Nauy som har vært narkoman, og som våknet av overdose med amputert bein i 2009. I dag er han utrolig godt trent og som han sier selv; Han har funnet meningen med livet med trening og endorfinrus. Nora ramlet av sykkelen for noen år tilbake og fikk beskjed om at mest sannsynlig ikke ville kunne gå eller spise selv igjen, og se at hun nå tar 100 kilo i markløft gjør veldig sterkt inntrykk, forteller Marianne Orderud.

Når Kampanje spør hvilken av filmene hun selv liker best, er hun i tvil.

- Det er litt vanskelig, for de representerer alle noe unikt og beundringsverdig. Men Reidun på 88 år imponerer og motiverer meg personlig - og hun tenker jeg på de dagene jeg synes dørstokkmila er lang. Samtidig blir jeg veldig rørt fordi jeg synes hun er så flink, og selve beviset på hvorfor jeg går på jobb hver dag, avslutter hun.

Se filmen med Reidun her:

Nye sjefer og nye filmer - slik skal Sats slå konkurrentene ned i støvlene