I undersøkelsen ble folk spurt hvilke aktører eller samfunnsinstitusjoner de stoler på, og her kommer det blant annet frem at 66 prosent har lite eller ingen tillit til politikere, 47 prosent har lite eller ingen tillit til media og 43 prosent har lite eller ingen tillit til staten/det offentlige (Eng: government). I den andre enden av skalaen kommer det frem at kun 29 prosent har lite eller ingen tillit til supermarkeder og 32 prosent har lite eller ingen tillit til banker og finansinstitusjoner.
- Folk vender seg i stadig større grad til store merkevarer. For folk mener merkevarer er dobbelt så troverdig som det offentlige, forteller McCann-toppen Rodney Collins, som er europeisk ansvarlig for Truth Central, som står bak undersøkelsen.
- Men hvorfor tror du folk stoler mer på supermarkeder enn polikere?
- Det er mange faktorer som spiller inn. For det første; i de delene av verden hvor mistilliten er aller størst, har befolkningen vært vitne til brutte løfter fra politiske aktører, mens merkevarer virker å levere til fulle det de lover. Dette er også knyttet til hva som ligger i disse løftene. Som våre tall indikerer, forventer folk ganske andre ting fra merkevarer enn hva de gjør fra staten og det offentlige. Folk forventer at det offentlige tilbyr utdanning, bolig og yter service, mens de forventer at merkevarer forbedrer det sosiale og kulturelle livet, sier Collins til Kampanje.
Han forklarer at folk forventer andre ting fra merkevarer enn fra det offentlige, så dette kan også bidra til resultatet.
- Evnen for både merkevarer og myndigheter å levere på disse forventningene varierer tydelig, men felles for disse er at, hvis de ikke leverer på forventningene, forsvinner tillitsbåndet. Så når folk sier at de stoler mer på supermarkeder enn på politiske ledere, er det reflekterer tillitsnivået rollene og forventninger disse institusjonene bringer inn i en persons liv – og hvor effektivt de utfører sin rolle, sier Collins til Kampanje.
Han forteller at Truth Central er fristilt i forhold til McCann-systemet på den måten at den er finansiert av andre midler enn inntekter fra kundene.
- Truth Central er en enhet som er uten bindinger til kunder og er eksternt finansiert. Det er en slags «tenketank» innen McCann-systemet, forklarer Collins.
Rapporten er basert på en undersøkelse som McCann selv har fått gjennomført i 30 ulike land. Og selv om norske resultater ikke er inkludert i totaltallene, er de samme spørsmålene stilt i Norge og enkelte resultater som er sammenliknbare ble også lagt frem.
- Hvorfor gjennomfører dere selv en slik undersøkelse?
- Som konsern investerer vi en slik undersøkelse for å kunne gi våre kunder viktig forbrukerinnsikt. Konsernets mantra er jo «Truth well told», så for å faktisk få sannheten ut, tror vi på å faktisk snakke med folk, sier han.
Det kommer også frem i undersøkelsen at 77 prosent av de som deltok, mener globale merkevarer i større grad enn regjeringer kan gjøre positive endringer i samfunnet. Hele 81 prosent av respondentene har svart at de mener globale merkevarer har mulighet til å gjøre verden til et bedre sted.