Årets stortingsvalg var valget hvor sosiale medier skulle bli den politiske hovedarenaen. En landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat på vegne av Kampanje og Burson-Marsteller, tegner et annet bilde av årets valgkamp enn den «Facebook-kampen» som ble forespeilet.
I undersøkelsen har Norstat spurt velgerne om hvor de får mest informasjon om valgkampen. I underkant av 30 prosent svarer sosiale medier, mens hele 67 prosent svarer tv og radio. Over halvparten får også informasjon fra aviser og nettsider. Se flere funn nedover i saken.
- Tv, radio og aviser spiller fortsatt en vesentlig rolle i valgkampen, og desto eldre velgerne er, desto mer trofaste er man mot lineær tv og tradisjonelle medier. Samtidig ser vi at de yngre i stadig større grad bruker sosiale medier, selv om en god del oppgir tv som sin primære informasjonskanal. Vi ser også at folk i langt større grad enn før henter informasjon fra flere mediekanaler. I «gamle» dager var partilederdebatten på NRK fredag kveld før valgdagen svært viktig. I dag har partilederdebattene på TV 2 og NRK fortsatt en viss betydning, men er ikke så viktige som tidligere, sier journalist og kommentator Terje Svabø, som leder Kampanjes valgkampjury.
Søndag kåret valgkampjuryen SV til det partiet de mener har gjennomført den beste valgkampen. Svabø mener vi har vært vitne til tidenes mest fragmenterte valgkamp denne gangen.
- I denne valgkampen ser vi at det er svært få saker som lever i mediene i mer enn ett par døgn og sjelden klarer én sak å dominere alle medier samtidig, sier han.