En fersk analyse fra Meltwater viser at Erna er dronninga på sosiale medier – i hvert fall på Facebook. Uansett perioden man legger til grunn er statsministeren den som topper, det være seg både egne poster på Facebook og ikke minst i omtale.  Solberg er også størst av partitoppene i antall følgere med sine snaut 220.000 følgere. 

- Vi ser at Erna Solberg er den mest aktive på Facebook og det er noe hun også får betalt for. Hun er også den mest omtalte i sosiale medier av alle de norske partilederne og nesten dobbelt så stor som Jonas Gahr Støre, sier markedssjef Linda Ørenstrand i Meltwater til Kampanje.

Kampanje kårer som alltid det partiet som har gjennomført den beste valgkampen. Det skjer klokken 0900 søndag 10. september, dagen før valget, på TV 2 Nyhetskanalen.    Følg valgkampjuryen på #valgkampjury! Kom med innspill til juryen på Twitter og Facebook - husk hashtagg! 

- Får henvendelser fra folket
Siden 1. mai har Erna Solberg skrevet 157 innlegg på Facebook noe som har bidratt til at statsministeren er omtalt i hele 14.184 saker og innlegg på sosiale medier.  Det er mest av alle partilederne, Sylvi Listhaug inkludert (se tabell i bunn av saken).

Les også: Mediene kaster seg over Listhaug: - A-kjendis i norsk politikk

Til sammenligning har Ap-leder Jonas Gahr Strøre, 93 egne innlegg på Facebook. Han har også fått langt mindre omtale på sosiale medier. Støre må avfinne seg med omtale i 8.366 innlegg.  Det kommer frem i analysen til Meltwater som etter Kampanjes ønske kun ser på tall som er hentet fra norskspråklige innlegg.

- Erna Solberg blir ofte trukket inn andres kontroversielle påstander som for eksempel «er det slik vi skal ha det @ernasolberg.....». Vi ser også at Erna Solberg får henvendelser fra folket, da hun er sittende leder og i sosiale medier ser vi at folk ønsker svar fra lederen,

- Får ekstraomtale som statsminister:

Kommunikasjonssjef Ingrid Langerud mener Solberg på ingen måte er bedre Støre på sosiale meder. - Dette er ikke en kvalitativ måling, og ekstra omtale følger med hennes rolle som statsminister, sier hun.

- Ikke overraskende
Nylig møttes de to statsministerkandidatene på Ekeberg under den store kjendiskampen på Norway, men også der måtte Jonas Gahr Støre bite i gresset for laget til Erna som vant kampen. Både på sletta og i sosiale medier er dermed Erna flere hakk bedre enn sin utfordrer til statsministerjobben.

- Det er ikke overraskende at man som statsminister omtales mer, det følger naturlig med rollen. Dette framgår også av analysen til de som har foretatt undersøkelsen; som regjeringssjef blir Erna Solberg oftere nevnt i andres påstander og er den man avkrever svar fra, sier kommunikasjonssjefen i Arbeiderpartiet Ingrid Langerud til Kampanje.

Legger en all omtalen til grunn for de to, tar Solberg «en markedsandel» på 63 prosent når det kommer til sosiale medier-omtale, men Jonas Gahr Støre tar 37 prosent «markedsandel».

- Erna er nesten dobbelt så stor som Jonas i omtale på sosiale medier. Kan dere være fornøyd med det?

- Vårt mål er å vinne valget ved å nå ut med budskapet vårt om at arbeid, gode skoler og trygg eldreomsorg er viktigere enn store skattekutt til de som har mest fra før. Det er vårt hovedfokus i valgkampen, i digitale kanaler såvel som når vi står på stand eller banker på dører.

- Hva skal dere gjøre for ta inn på Erna digitalt frem til valget?

- Det er én ting som teller den 11. september, og det er valgoppslutningen. Arbeiderpartiet er et lag med over 50.000 medlemmer og tusenvis av frivillige, og vår valgkamp er et stort lagarbeid. Vårt mål er ikke å ha flest likerklikk eller poster i sosiale medier. Vårt mål er å skape nye arbeidsplasser for framtida.

- Høyres politikk engasjerer
Også digitalsjefen i Høyre, Christian Laland, sier målet er å vinne valget ikke være størst på sosiale medier. 

- Men sosiale medier er en viktig kanal for oss til å snakke med velgerne. At Erna topper i denne undersøkelsen er jo i så henseende gledelig lesning og en bekreftelse på at Erna og Høyres politikk engasjerer, sier han. 

- Solberg har altså nesten dobbelt så stor markedsandel som Støre på sosiale medier – tror du det hjelper i valgkampen? 

- Utvilsomt. Jeg er overbevist om at dette blir det første stortingsvalget hvor sosiale medier får reell innflytelse.

Men Listhaug skaper mest blest
En annen politiker som er i vinden for tiden er Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug. Tidligere i dag skrev Kampanje at Listhaug har fått en voldsom vekst i medieomtalen i norske nettaviser, aviser og tv- og radiokanaler.

På sosiale medier er ikke Listhaug verken størst eller mest omtalt. Men Listhaug topper en statistikk og det er listen over politikere som skaper mest engasjement med sin Facebook-poster. Meltwater har sett på de siste 25 Facebook-innleggene til partitoppen og der kommer det frem at engasjementsraten til Listhaug er på hele 43,6 prosent. Tilsvarende tall for Solberg og Gahr Støre er 11,7 prosent og 7,9 prosent. 

Også på Twitter må Solberg se seg slått og det av Ventres Trine Skei Grande med 500 tweets. På andreplass her kommer Audun Lysbakken fra SV før statsministeren inntar tredjeplassen med 

- Trine Skei Grande er dronning på Twitter og Sylvis innlegg skap mest engasjement. Hvor kan Erna bli bedre synes du?  

- Jeg synes Erna leverer prima innhold i alle digitale kanaler. Også er det noen godbiter på lur - det er bare å følge med de neste ukene, sier Christian Laland i Høyre. 

Plassering Navn Parti Omtale
1.  Erna Solberg H 14.184
2. Jonas Gahr Støre Ap 8.366
3. Trine Skei Grande V 5.394
4. Siv Jensen Frp 4.473
5. Audun Lysbakken SV 4.387
6. Sylvi Listhaug* Frp 2.969
7. Rasmus Hansson MDG 2.715
8 Knut Arild Hareide KrF 1.555
9. Trygve Slagsvold Vedum SP  399

Kampanje har valgt å innlemme Listhaug i listen, da omtalen av innvandringsministeren har vært så massiv den siste tiden.