Mood nærmer seg 400 millioner – nå skal roboter øke effektiviteten

- Vil ikke bruke tid på å flytte data fra A til Å, sier byråsjef.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det er ingenting som tyder på at Mood Communication ikke er et effektivt mediebyrå. Byrået, som teller 17 ansatte etter en fusjon med Nettrafikk, satt igjen med et resultat før skatt på 15,6 millioner kroner av en omsetning på nesten 390 millioner kroner i fjor. Byråinntekten var på 34 millioner kroner.

Til sammenligning hadde mediebyrået Carat et overskudd på 14,3 millioner kroner av en byråinntekt på 97,8 millioner kroner og en omsetning på 1,7 milliarder kroner i fjor.

Mood-sjef Nils Sejerstedt har blikket stivt festet på neste milepæl, som er 400 millioner kroner i omsetning.

- Det er spesielt hyggelig at vi klarer å oppnå god vekst i 2016 som var første året med Nettrafikk fullt integrert hos oss, sier Sejersted.

I tillegg til at byrået fikk inn åtte nye ansatte fra Nettrafikk i fjor, flyttet Mood også inn i nye lokaler ved Akerselva.

- Vi har fått flere nye kunder og nye oppdrag for våre eksisterende kunder. Det har vært utrolig spennende, krevende og veldig morsomt, sier Sejersted.

Vi har ingen store eiere, så vi må utfordre oss selv.

Roboten tar over jobben

Nå skal rådgiverne hans bli enda mer effektive. I samarbeid med konsulentselskapet Ludico har Mood i flere måneder gjennomgått alle byråets oppgaver på jakt etter områder som på kort og lang sikt kan erstattes av såkalte programvareroboter.

- Vi har ingen store eiere, så vi må utfordre oss selv, søke ut mot andre miljøer og hele tiden utfordre måten vi gjør ting på i dag med tanke på fremtiden, sier Mood-sjefen om samarbeidet med Ludico.

Ludico er et nystartet selskap som har spesialisert seg på å forstå arbeidsprosessene hos sine kunder for å identifisere potensialet for bruk av roboter.

- Vi prøver å få mest mulig ikke-verdiskapende arbeid over på roboter. En robot kan man bruke til alle slags regelstyrte oppgaver, fra å punche inn data til å sammenstille rapporter, og den gjør aldri feil, sier gründer og partner i Ludico, Vegard Tronhus.

Et eksempel på en oppgave roboten allerede jobber med er bestilling av kampanjer. I Mood er det rådgiverne som tidligere har lagt inn kundenes medieplan inn i programmet Marathon. I andre byråer er det gjerne plannere som har denne jobben. Nå tar roboten over jobben med å overføre dataene i Marathon.

Robotene gjør dette rundt fem ganger så raskt som et menneske ville gjort denne jobben, anslår Sindre Wrangell, som er daglig leder i Ludico.

- Målet med prosjektet er at rådgiverne skal bruke tiden sin på det som er verdiskapende for kundene, nemlig rådgivning og strategi, og la roboter håndtere de manuelle oppgavene. Når en mediestrategi er lagt skjer det mange oppgaver i ulike dataverktøy hvor man bruker mye av de samme dataene. En programvarerobot kan jobbe i alle disse systemene, gjøre det feilfritt og raskere enn et menneske klarer, sier Sejersted.

- Det fjerner alle de kjedelige oppgavene fra man er enige med kundene om en medieplan til fakturaen sendes, sier rådgiver Gard Johannessen, som har vært ansatt i Mood i fire år og før det jobbet i mediebyrået PHD.

- Du er ikke redd for at dette er begynnelsen på slutten?

- Absolutt ikke. Det bare frigjør tid til oppgaver som gir energi og verdi.

- Det er vanskelig å se at en robot kan erstatte rådgiverbiten, men dersom den kan frigjøre mer tid til rådgivning, så er det vesentlig for oss og kundene våre, skyter Sejersted inn.

Vil frigjøre 15-20 prosent av tiden

- Hva er forskjellen på dette og programmatiske reklamekjøp, som allerede skjer i stor skala?

- Denne roboten jobber på eksisterende programvarer. Du kan si at programmatisk er automatisering av kjøp, mens dette er effektivisering av drift. I prinsippet kan en robot også jobbe med programmatiske verktøy, sier Gard Johannessen.

- Hvordan vet dere at dette har vært en fornuftig investering?

- Det er litt tidlig å si. Men hvis vi klarer å frigjøre 15-20 prosent av tiden som ellers ville gått med til dette arbeidet, så har det stor verdi, sier Sejersted.

- Forventer dere også 15-20 prosent vekst i omsetningen som følge av dette?

- Nei, det er ikke det dette prosjektet handler om. Vi har alltid vært effektive, men etter hvert som medieverden endrer seg, så tar rådgiverbiten mer tid, og det krever tid å holde rådgivernes kompetanse på et høyt nivå. Den tiden vil ikke vi bruke på å flytte data fra A til Å. Det er viktigere å holde på effektiviteten, enn å øke omsetningen, sier byråsjefen.

Mood Communication ble startet i 2007 av Henning Sæter og Peter Von Hedenberg, som brøt ut fra OMD og startet opp for seg selv. Nils Sejersted har ledet byrået siden mars 2015, og kom da fra en stilling som salgsdirektør i P4.

Les mer: P4-direktør blir byråleder

I dag har Mood selskaper som One Call, Fjordkraft, Plantasjen, Kondomeriet og Scandic Hotels på kundelisten.

Mood nærmer seg 400 millioner – nå skal roboter øke effektiviteten