Her er Kvernstrøm-effekten i TV 2

Får skryt for å ha røsket opp i TV 2, men klarte ikke å snu kanalen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Knut Kristian Hauger

Mandag ble en ny begivenhetsrik dag i TV 2. For da ble det klart at Trond Kvernstrøm er ferdig i kanalen som skal kutte 350 millioner kroner frem til 2020. Dermed slutter han etter snaue tre år i stillingen som kanaldirektør i det som fortsatt er Norges største kommersielle tv-kanal.

Kvernstrøm kom til i jobben i TV 2 som «en redningsmann» og det var mange som ventet på Kvernstrøm-effekten da den suksessrike tv-produsenten og Monster-gründeren kom til TV 2 på slutten av 2013.

Selv var Kvernstrøm tydelig at det ikke fantes noen enkel vei til målet om å få hovedkanalen TV 2 opp på en markedsandel på over 20 prosent og få de unge seerne tilbake på tv-kanalen noe som snart må fastslås er og blir en umulig oppgave i dagens tv-markedet. For med stadig flere unge uten både kabel-tv-abonnement, et stadig bredere og internasjonalt strømme-tilbud fra aktører som Netflix og HBO, er seingen i målgruppen 15-29 år på vei ned. Nedgangen for perioden 2010 til 2014 var på hele 25 prosent viste tall Kampanje hentet inn i fjor.

 Les også: Her er tv-tallene som får tv-sjefene til å svette 

- Jeg kommer ikke med noen «quick fix». Det finnes ingen «quick fix», sa Kvernstrøm til Kampanje da han startet opp i kanalen. .

Les også: - Vil ha flere norske ideer på TV 2

Det viste seg å stemme. For det har vært noen tunge år for den genierklærte tv-mannen som beskrives som «en fantastisk fyr», «en god motivator» og «en skikkelig do'er». Markedsandelene har svingt, og selv om 2014 ble et fantastisk år der TV 2-gruppen samlet hadde en markedsandel på 29,5 prosent i riksuniverset og hovedkanalen økte fra 18,9 prosent i 2013 til 21,3 prosent i 2014, mye takket være et vinter-OL fra Sotsji på TV 2, gikk det nedover i 2015.  Da TV 2 hovedkanalen hadde lagt bak seg sitt verste halvår i 2015 sa Kvernstrøm følgende til Kampanje. 

- Det er ingen Kvernstrøm-effekt og det er heller ingen Messias i TV 2, sa Kvernstrøm til Kampanje i 2015 da kanalen hadde lagt bak seg sitt svakeste halvår noensinne.

Les også: Svakeste TV 2-halvår på 20 år

Heller ikke 2016 åpnet spesielt godt og i første kvartal i år var markedsandelen på 16 prosent for TV 2s flaggskip. Kvernstrøm uttalte til Kampanje den at han «var personlig skuffet». Men Kvernstrøm stod på at han fortsatt var motivert i forhold til fortsettelsen.

Kvernstrøm har ikke besvart Kampanjes henvendelser om et intervju mandag.

Den magiske grensen

TV 2 har under Trond Kvernstrøm slitt med å øke markedsandelene til TV 2s hovedkanal over 20 prosent. 

- Har gjort en flott innsats
TV 2-sjef Olav T. Sandnes sier til Kampanje mandag rett etter at meldingen om at Kvernstrøm slutter gikk ut, at han ikke er skuffet over Kvernstrøms prestasjoner. I en melding sier TV 2-sjefen.

- Trond Kvernstrøm har gjort en flott innsats for TV 2 og jeg jeg vil ikke være overrasket om samarbeidet fortsetter i en annen form, sier Olav T. Sandnes.

- Men har du vært skuffet over utviklingen i seertall og markedsandeler i TV 2s kanaler i den tiden Trond Kvernstrøm har hatt ansvaret?

- Markedsandelene til TV 2 er så langt i år høyere enn seks av de siste syv årene. At seerne i dag velger andre alternativer i tillegg til lineær-tv er en fundamental endring i markedet som treffer alle tv-kanaler, ikke bare TV 2, sier Sandnes til Kampanje.

- Jeg har hatt snart tre lærerike år i TV 2 og fått oppleve et fantastisk tv-hus fra innsiden

Kampanje er kjent med at da Kvernstrøm kom til TV 2 hadde han selv høye ambisjoner og han gikk høyt ut med dem internt. Målet var å øke markedsandelene og skape nye seersuksesser på kanalen noe han også klarte med programmer som «Petter Uteligger» og «Åsted Norge». Flere Kampanje har vært i kontakt med trekker også frem at Kvernstrøm fikk til mye internt i TV 2 og klarte «å røske litt opp i organisasjonen» og programavdelingen spesielt.

Lokalene ble pusset opp og Kvernstrøm satte en helt ny programledelse gjennom rekrutteringen av en rekke sentrale folk fra konkurrenten Discovery i Jarle Nakken, Nina Lorgen Flemmen og Karen Philippenko for å nevne noen.

- Jeg har hatt snart tre lærerike år i TV 2 og fått oppleve et fantastisk tv-hus fra innsiden, som var hovedmotivasjonen min etter et langt liv i produksjonsbransjen, sa Kvernstrøm da nyheten om hans avgang ble kjent..

Bestemte seg før sommeren
TV 2-sjef Olav Sandnes sier i dag at Kvernstrøm allerede før sommeren «signaliserte at han ønsket seg nye utfordringer utenfor TV 2». Til Kampanje bekrefter flere versjonen om at det var Kvernstrøm som gikk til TV 2 og ba om å få slutte – og ikke motsatt.

- Hvor lenge har du vært på jakt etter en erstatter for Kvernstrøm?

- Trond Kvernstrøm signaliserte før sommeren at han hadde begynt en tankeprosess om å gjøre noe annet, sier Sandnes.

- Vurderte dere andre kandidater enn Trygve Rønningen?

- Utover det har jeg ingen kommentarer.

Enkelte peker også på at TV 2 som politisk bedrift der det hele tiden må tas mange hensyn, de store egoene i kanalen og interne maktkamper, passet «gründeren» Kvernstrøm dårlig. Mer enn prosess beskrives Kvernstrøm som en skapende person» og en «produksjonsfyr» som mest av alt liker å sitte tett på produksjonene – rett og slett en «handlingens mann» som en kilde uttrykker det.

Nå blir det opp til den nye kanaldirektøren, Trygve Rønningen, som også får et publisher-ansvar, og dermed fortsette på det arbeidet som Kvernstrøm har lagt og finne ut av det med Kvernstrøms gamle ledergruppe. Rønningen starter i TV 2 etter jul.

- Jeg er glad for at Trygve Rønningen, en av pionerne i TV 2, vender tilbake til kanalen. Jeg har store forventninger til hans tilbakekomst, sier Olav T. Sandnes.

Rønningen gjør dermed comeback TV 2, kanalen hvor han helt fra den spede begynnelsen i 1991 var med. Han forlater toppjobben i MTG Norge.

- Trygve Rønningen får hovedansvaret for kanalene i TV 2 og planleggingen av disse. Hans erfaring gjennom et langt tv-liv i ulike kanaler vil være en styrke for vår organisasjon i tiden fremover, fortsetter Sandnes.

- Er dette byttet et signal om at utviklingen i TV 2s kanaler ikke har vært god nok?

- Med den nyopprettede direktørstillingen har TV 2 en større mulighet til å jobbe bedre og helt spesifikt med utvikling av de ulike kanalene. I det arbeidet håper jeg at Trygve Rønningen vil bidra positivt med sin lange erfaring og faglige tyngde, i samarbeid med andre nøkkelpersoner i TV 2, sier Sandnes.

- Trygve Rønningen har helt andre kvaliteter enn Kvernstrøm. Han mer diplomatisk, ydmyk og lyttende.

 - Mer corporate og diplomatisk 
Kildene Kampanje har snakket med beskriver Trygve Rønningen som en litt mer «corporate» pg «diplomatisk» fyr som analyserer mer det som blir hans forgjenger. Kvenstrøms naturlig teft for hva som funker og ikke funker på tv, blir nå byttet ut med Rønningens analyser og «journalistiske teft.»  Begge omtales samtidig som to «utrolig dyktige motivatorer», men med «litt ulike veier til målet».

- Trygve Rønningen må i større grad analysere seg frem til hvordan fremtiden til TV 2 skal se ut. Det har ikke Kvernstrøm klart, sier en kilde til Kampanje.

Rønningen anses også å ha et større politisk nettverk enn Kvernstrøm fra jobben som toppsjef i MTG Norge. 

- Rønningen har helt andre kvaliteter enn Kvernstrøm. Han mer diplomatisk, ydmyk og lyttende. Men masse energi også er han blitt eldre enn da han sist var i TV 2, var 23 år og visste alt, sier en kilde med god innsikt i tv-bransjen.

Ble tidlig sjef
I 1994 ble Rønningen underholdningssjef i TV 2, før han senere fikk jobben som program- og planleggingssjef fra 1997 til 2000. Siden den gang har han vært programdirektør i P4 og i MTG, daglig leder i produksjonsselskapet Mastiff, administrerende direktør og sjefredaktør i P4, og siden 2015 administrerende direktør for MTG i Norge.

- Jeg gleder meg stort til å ta fatt på oppgavene i TV 2, sammen med tidligere og nye kolleger. Alle vet at bransjen vår står foran betydelige utfordringer. I jobben som kanaldirektør i TV 2 får jeg muligheten til å komme enda nærmere tv-produktet og utformingen av tv-kanalene, sa Trygve Rønningen i meldingen.

- Hva blir din største utfordring i TV 2?

 - Ja, det er den samme som TV 2s. Det handler om å forstå det som skjer i tv-markedet.

- Har du du tenkt på hva du ønsker å endre i TV 2?

 - Jeg tror alle som jobber i tv hver eneste dag tenker på hva man selv bør gjøre og hva konkurrentene burde gjøre. Jeg har selvfølgelig tenkt litt, men vi får ta det når den tiden kommer, sier Rønningen.

Inn i ledelsen: Trygve Rønningen blir en del av ledergruppen, i TV 2 med hovedansvar for kanalene og planlegging av disse. Stillingen innebærer ikke redaktøransvar, men er en bestillerfunksjon av innhold fra alle avdelinger slik Kampanje forstår stillingen. 

Her er Kvernstrøm-effekten i TV 2