Amedia-prisen har stupt med milliarder

Nå spørs det om eierne Telenor og LO lykkes med å få betalt i det hele tatt.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Salget av Amedia kan bli en tung og lite hyggelig affære for eierne Telenor og LO. Fredag ettermiddag gikk de to ut med meldingen om at det nå skal gjennomføres «en bred evaluering av konsernets eierstruktur».

Les også: Vil ha inn flere Amedia-eiere

- Vi har sagt at vi som en del av forretningsstrategien ønsker å se på om også et bredere og endret eierskap kan være med å styrke selskapet i gjennomføringen av det. Vi vil se etter løsninger som gir selskapet enda større gjennomføringskraft innenfor de digitale arenaene først og fremst, sa den nye styrelederen Knut Ivar Solnes til Kampanje fredag.

Dermed er landets største lokalaviskonsern på nytt i spill etter at daværende Telenor-topp Kristin Skogen Lund tilbake 2012 gikk ut og fortalte at Telenor ønsket seg ut av det som den gang het A-pressen.  

Les også: Telenor vil selge A-pressen

Dårlig timing
Men timingen for et helt eller delvis salg er ikke den beste. Siden 2012 har verdien på selskaper i avissektoren vært i fritt fall.  Før nyheten om Amedia ble sluppet sist uken, kom det frem på Kampanjes «Media Business»-konferanse at aviskonsern i dag verdsettes til EBITDA-multipler på mellom to og fire.Bare for noen år siden ble det solgt aviskonsern for syv-åtte ganger driftsresultat (EBTIDA).  

- Verdsettingen av medieselskaper reflekterer forventningene og utsiktene til vekst innenfor de enkelte kategoriene. Her ser vi at mange printbaserte selskaper omsettes for Ebitda-multipler nede på nivåer som to, tre og fire, kringkastere på lave tosifrede multipler og noen digitale selskaper skifter hender på flere forskjellige inntektsmultipler, sier rådgiver i finanselskapet Stella Advisors, Fredrik Malmberg, til Kampanje.

Han ønsker imidlertid ikke å kommentere prosessen det nå legges opp til rundt Amedia.

- Hva tror du om prisen på Amedia?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier han.

Med multipler ned mot to-tallet kan man i worst case få et scenarie der det ikke legges spesielt mye penger på bordet for å sikre seg mediekonsernet som har over 60 lokalaviser og like mange nettaviser.

Legger en resultatene for 2014 til grunn, der Amedia hadde et brutto driftsresultat på 443 millioner kroner før prosjekt- og engangskostnader, ender prisen i området 0,8-1,7 milliarder kroner. Men kilder i finansmarkedet som Kampanje har vært i kontakt med, mener et sentralt spørsmål er om ikke engangskostnadene knyttet til nedbemanning blir mer hverdagen enn enkelttilfeller. Ifølge årsrapporten for 2014 var EBITDA før kostnader knyttet til nedbemanning på 157 millioner kroner noe som vil gi en pris i området 0,3-0,6 millioner kroner.  

Tar en med selskapets gjeld på rundt 600 millioner kroner, kan man stille spørsmålet om det i det hele tatt vil være noen som er villige til å betale en eneste krone for selskapet.

- Ekstremt vanskelig å få til et salg
Etter det Kampanje kjenner til, snakkes det nå i finanskretser om at eierne må komme med en «medgift» for å få noen til å ta over.

- Min oppfatning er at det er ekstremt vanskelig å få til et salg. Om jeg ser rundt i Norden og Europa, finnes det egentlig ingen som er interessert i å investere i avissektoren. Flere aviser som fortsatt viser lønnsomhet, kan bare gjennomføre et salg om det finnes en betydelig medgift, noe som i praksis vil si at man må betale for å bli kvitt selskapet, sier en kilde i finansmarkedet med innsikt i mediemarkedet.

Det er ABG Sundal Collier som har fått jobben med å gjennomføre prosessen og et prospekt er ventet i løpet av måneden.

Verdsatt posten til en halv milliard:

Telenor og styreleder i Amedia, Knut Ivar Solnes, har stegvis senket den bokførte verdien på posten på rundt 44 prosent i Amedia til i overkant av en halv milliard.  Om det reflekterer prisforventningene til Telenor ønsker ikke Solnes å kommentere.

- Konsolideringer driver avismarkedet
Da Kampanje i forrige uke arrangerte konferansen «Media Business» var et av de ledende finansselskapene innen fusjoner og oppkjøp i mediemarkedet, Stella Advisors, til stede for å fortelle om de viktigste driverne i dette markedet akkurat nå. Selskapet har vært hyret inn som rådgiver i en rekke av de største transaksjonene de siste årene som Egmonts oppkjøp av TV 2, TV 2s kjøp av Egmont og Discoverys salg av Radio Norge.

De fem viktigste trendene i dette markedet ifølge  Stella Advisors og partner Fredrik Malmberg er; «tilgang på unikt innhold», «globalisering», «salg av virksomhet som ikke er kjernerelatert», «tilgang på teknologi» og «konsolideringer».

Se videointervju med Fredrik Malmberg i fra Stella Advisors her.

Styreleder i Amedia, Knut Ivar Solnes, kaller perspektivene til Stella Advisors for «spennende», men sier det er vanskelig å peke ut en av driverne som den viktigste hva gjelder prosessen rundt Amedia.

- Jeg tror faktorene Stella her trekker opp vil være viktige drivere for bransjen fremover, men som vi sa på fredag før helgen så er den viktigste årsaken til at vi har satt i gang denne prosessen den nye strategien og innretningen vi har lagt for selskapet fremover. Dette går på å legge til rette for at selskapet skal få enda mer kraft og gjennomføringsevne, sier Solnes.

Stella Advisors kunne onsdag i forrige uke trekke frem ønsket om større enheter og konsolidering for på den måten redusere kostnader som viktige drivere i avismarkedet.

- Er det ønsket om konsolidering som blir den viktigste driveren her?  

- Ulike interessenter kan ha ulike beveggrunner til å være interessert og vi opplever at det i Amedia også er mye unikt innhold og tekniske løsninger. Det er en rekke faktoren som er spennende her og det er vanskelig å mene hva som kommer til å bli den spesifikke og utløsende faktoren, sier Solnes.

Amedia-prisen har stupt med milliarder