- Rammer ikke oss

- Reklamebransjens tilbakegang rammer tradisjonelle reklamebyråer, mener North Alliance-sjef Thomas Høgebøl.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

I januar kunne den tidligere toppsjefen for McCann i Nord-Europa, Thomas Høgebøl annonsere at han entret det nordiske kommunikasjonsmarkedet med nyskapingen The North Alliance (NOA). På investorsiden hadde han med seg investeringsselskapet CapMan, som tidligere har investert i blant annet produksjonsselskapskonsernet Nice Entertainment Group.

Bransjeglidning, krav om tempo og produksjon er noe kreative bransjer bare må venne seg til, mener Høgebøl.

- Det går kanskje litt raskere enn mange av oss setter pris på. Og markedsdirektørene er livredde for å bli stående på perrongen eller hoppe på feil tog. Måten man driver kommunikasjon på, endrer seg. Jeg tror blant annet at et par år frem i tid vil markedsdirektøren ha et større it-budsjett enn it-direktøren, uttalte Høgebøl under arrangementet Mediabusiness.

Samtidig viser tall fra norske reklamebyråer som Kampanje har satt sammen, at driftsresultat og resultat før skatt faller dramatisk for bransjen sett under ett.

Les mer: Mindre lønnsom reklame

- Dere er ikke redde for å gå inn i denne smeltedigelen?

- Det er jo noen av de store som drar tallene ned. En del av de områdene der man ikke tjener penger, der er ikke vi representert. Og det er hele forskjellen faktisk. Making Waves er en veldig stor andel av det vi driver med, så da blir det helt feil å sammenligne oss kun med de tradisjonelle reklamebyråene. Du må heller ta design-, kommunikasjons- og teknologiindustrien og slå det sammen. Og se hvordan det ligger an – da kan du sammenligne med oss, sier Høgebøl til Kampanje.

- Vi brukte lang tid
Senior partner Kai Jordahl i investeringsselskapet Capman forteller at det var de tidligere erfaringene som investor i blant annet Nice, som gjorde at de våget å ta skrittet ut og satse på The North Alliance.

- Dette er ikke en bransje som er typisk for private equity. Siden vi har investert i slike ting tidligere, var det litt mer nærliggende å vurdere å investere i denne delen av bransjen nå, sier Kai Jordahl.

Men det var likevel ikke en lett beslutning å gå inn som eier i NOA, kunne han fortelle fra scenen på Mediabusiness.

- Vi brukte lang tid. Og ja, du var tålmodig, Thomas. Men det er en krevende bransje å investere i, sier Jordahl.

Til Kampanje sier Høgebøl at CapMan passer NOA perfekt.

- Private equity passer NOA perfekt i den fasen vi er nå. Nettopp fordi de store nettverkene er så enormt mange mennesker og mer opptatt av å ikke gjøre noe feil enn å gjøre noe riktig. De har veldig lange beslutningsprosesser. Vi kan snu oss rundt mye raskere enn mange andre, sier han.

Jordahl synes det er et interessant utviklingstrekk om den tradisjonelle delen av reklamebransjen taper penger.

- Det er en sjeldent stor forskjell mellom analoge og digitale byråer. Enkelte segmenter faller med tre prosent i året, mens andre vokser med mer enn ti prosent. Det gjør at det er en dramatisk forskjell. Nøkkelen er å ha den riktige posisjoneringen og de rette folkene.

- Men du angrer ikke på investeringen?

- Nei. Hele den tradisjonelle reklamebransjen med bakgrunn fra analog reklame, er i decline. I NOA har vi en posisjon mot hele den digitale siden, både digitale reklame og kommunikasjon, men også bygging av it-løsninger, i tillegg til de rene kommunikasjonstjenestene. Disse områdene vokser kraftig, og med mer enn ti prosent i året. Så de tradisjonelle byråene må bygge ned det som de er gode på og prøve å bygge opp noe annet. Vi er ikke utsatt for de samme megatrendene, fordi vi er spisset mer allerede, sier Kai Jordahl til Kampanje.

De tradisjonelle byråene må bygge ned det som de er gode på og prøve å bygge opp noe annet. Vi er ikke utsatt for de samme megatrendene, fordi vi er spisset mer allerede. Kai Jordahl, CapMan

Familieliv
Da North Alliance skulle etableres, begynte Høgebøl å tenke på hvilke byråer og miljøer som kunne passe inn i konstruksjonen han så for seg sammen med-gründer Helge Onsum.

- Vi ville bringe kommunikasjon og teknologi nærmere hverandre. Det tok tid. Litt mer enn jeg hadde regnet med. Vi brukte over ett år på å møte mange av de beste selskapene i Norden. Vi så etter selskaper som var riktig skrudd sammen. De skulle beviselig ha en edge, en solid posisjon i markedet, vinne kreative priser, tjene penger og være preget av en sterk kultur som ønsket å samarbeide med andre dyktige miljøer.

I dag består alliansen av åtte sterke selskaper fra Norge, Sverige og Danmark. I Norge er det Making Waves og Anorak, i Sverige Åkestam & Holst, Bold, Great Works, Knock og Promenad, og i Danmark er det reklamebyrået & Co. De har valgt å bruke ordet familie om byråalliansen, og ikke nettverk.

Ofte tegnes en omfattende earn-out avtale ved kjøp av kreative miljøer, blant annet for å sikre at folk ikke forlater byrået. Men NOA og CapMan tegnet en annen type avtale, forteller Jordahl.

- Vi har vært tøffe nok til å si at dette er hele prisen for selskapet fra dag en. Det som ofte skjer når det er en earn-out-avtale, er at alle forsøker å få mest ut av sin del i for eksempel tre år, og deretter går lufta ut av ballongen. Her har alle ett felles eierskap i alle selskaper. Da heier alle på hverandre, og skaper en enorm kraft i markedet.

Hårete mål
Fremover skal NOA jobbe mot de hårete målene, forteller Høgebøl.

- Vi skal fortsette å jobbe for å skape et fantastisk miljø for folk som fortsatt er nokså nye for hverandre. Vi skal trene på hvordan vi kan samarbeide best mulig og hvordan vi skal organisere oss for ulike typer kunder og utfordringer. Vi jobber mye med samhandling, som kanskje er et kjedelig ord, men et viktig ord. Men vi må også kunne ta brillene av og på – ha på både nærlys og fjernlys. For vi har et mål noen år frem i tid som er ganske hårete - uten at jeg vil uttale det, tror jeg vi kan dra det ganske langt. Men samtidig må vi passe på hver dag at vi leverer i forhold til våre kunder. Det handler om å være veldig på i det daglige og samtidig tørre å satse langsiktig, sier han til Kampanje.

- Og du skal holde han i ørene, Kai Jordahl?

- Ja, det skal jeg. Men hvis du klarer å ha en felles strategi som er dypt nok forankret i virksomheten, og er enige både på eiersiden og i lederskapet i selskapet om strategien, så blir handlekraften helt enorm i et sånt selskap, sier han.

- Rammer ikke oss