Dyrere tv-avtaler rammer Canal Digital-overskuddet

Samtidig fortsetter Telenor å rigge Canal Digital for et salg.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken og Knut Kristian Hauger

Tirsdag skrev Kampanje at den Telenor-eide satellitt-tv-distributøren Canal Digital slår sammen sine virksomheter i de nordiske landene til et selskap under ledelse av Ragnar Kårhus.  Dermed fortsetter Telenor arbeidet med å rendyrke Canal Digital som én merkevare og ett selskap.  Det kan bety at planene om et fremtidig salg eller en sammenslåing med andre aktører er et skritt nærmere.

Les mer: Slår sammen Canal Digital til ett nordisk satellitt-tv-selskap

Når Kampanje spør Telenor om et salg eller en sammenslåing er nært forestående svarer ledelsen slik:

- Dette er en prosess som er motivert ut fra ønsket om å levere på selskapets strategiske ambisjoner og fortsatt lykkes i et tv-marked som er i rask endring sier Scott Engebrigtsen, kommunikasjonsdirektør i Canal Digital, til Kampanje.

Les mer: Telenor-grep åpner for satellitt-tv-fusjon

Spørsmålet er om ikke Telenor likevel rigger Canal Digital for et salg. Hadde Telenor integrert Canal Digital til den øvrige virksomheten, ville det vært et signal om det motsatte. Mer usikkert er det om det finnes noen kjøpere.

Krevende tv-forhandlinger
Onsdag denne uken offentliggjorde Telenor tall som viste noe av bakteppet for et eventuelt salg og at selskapet har vært igjennom et krevende år. Canal Digital har i år vært igjennom to svært krevende tv-forhandlinger med både Discovery og TV 2 som begge ble kostbare for tv-distributøren.

Les også: TV 2 og Telenor enige om ny tv-avtale

- Kostnadsøkningen sammenlignet med i fjor hovedsakelig er drevet av aktivitetsnivå, spesielt på kundesiden, men også interne forbedringsprosjekter. Vi kommenterer av prinsipp ikke rundt resultatet av forhandlinger, sier Telenors kommunikasjonsdirektør.

Omsetningen faller med rundt 20 millioner kroner til 1,14 milliarder og overskuddet går samme veien med en resultatnedgang på 40 millioner kroner isolert for tredje kvartal.

I kvartalsrapporten heter det at resultatsvekkelsen skyldes økte markedsføringskostnader og økte kostnader, i tillegg til at omsetningen også gikk ned som en følge av endringer i sportstilbudet knyttet til Tippeligaen og Premier League.

- Det er riktig at dette har sammenheng med at TV 2 i august flyttet tippeligaproduktet over til TV 2 Sport premium sammen med Premier League, sier han.

I sommer begynte Canal Digital også å selge Premier League-fotballen til TV 2 for en langt høyere pris noe som kan ha slått inn på salget av Premier League-pakker.

- Kostnadene for Premier League ligger hos TV 2 og der Canal Digital får en andel av i inntektene for de TV 2 Sport Premium-abonnementene vi selger, sier Engebretsen. 

- Vi jobber for å utvikle vårt tv-produkt i takt med kundenes endrede brukervaner.

Mister kunder
Samtidig fortsetter den generelle utviklingen i tv-markedet der stadig flere sier opp dyre tv-abonnement til fordel for rimeligere tv-abonnement over nettet. På to år har rundt 50.000 husholdninger skrudd ned parabolen fra veggen samtidig som den nesten to uker lange tv-konflikten med svarte Discovery-skjermer resulterte i et tap av kunder.

Les også: Canal Digital mistet nesten 20.000 tv-kunder

Når det gjelder tapet av kunder svarer Canal Digital følgende:

- Vi jobber for å utvikle vårt tv-produkt i takt med kundenes endrede brukervaner, slik at vi er attraktive både for eksisterende og nye kunder. I Sverige og Finland økte vi eksempelvis antall kunder både i 2014 og 2015, sier Engebrigtsen.

Han vil ikke opplyse om hvor mange kunder Canal Digital har på satellitt i de enkelte markeder, men etter det Kampanje kjenner til har Telenor i underkant av 500.000 parabolabonnenter i Norge. Sammenlignet med konkurrenten Viasats 120.000 kunder, er Telenor storebror i dette markedet.

Les også: 2,5 millioner seere kan miste TVNorge-kanalene

- Vi offentliggjør ikke geografisk fordeling av kundemassen, men kan opplyse om at majoriteten av kundene er i Norge og Sverige, sier han.

Har tapt 83.000 kunder på fem år

Tv-distributøren Canal Digital fortsetter å miste kunder. Her utviklingen siste fem år. 

Mega-avtale kan gi store endringer
I helgen ble det også kjent at den amerikanske telegiganten AT&T kjøper verdens tredje største mediekonsern, Time Warner, for 85 milliarder dollar.

- Dette er en perfekt match av to selskaper som utfyller hverandre og sammen kan gripe an medie- og kommunikasjonsbransjen på en ny måte, til gagn for kundene, annonsørene, distributørene og dem som skaper innholdet, sa direktør og styreformann Randall Stephenson i AT&T.

Avtalen blir omtalt som en «megaavtale» som kan forvandle AT&T til en mektig aktør i underholdningsbransjen og kan føre til store teknologiske endringer. Time Warner eier blant annet medieselskapet Warner Bros. og TV-kanalene CNN og HBO, som blant annet sender «Game of Thrones», «Harry Potter»-filmserien og profesjonell basketball og AT&T har senere sagt at de ønsker å bygge opp en global konkurrent til Netflix.

- Godt innhold vinner alltid, og vi vil ha verdens beste innhold for våre kunder, sa Stephenson.

- Vi registrerer denne mulige transaksjonen med stor interesse, den tydeliggjør de store omveltningene som pågår i medie- og telekombransjen Scott Engebrigtsen

Store omveltninger 
Analytikere Kampanje snakket med tidligere i uken trodde ikke på noen tilsvarende avtaler i Norden og gikk langt i å antyde at Telenor tenker annerledes og allerede har fjernet seg fra medier, noe omorganiseringene i Canal Digital kan bære bud om.

Telegiganten varslet allerede i 2012 at den ville trekke seg ut av innholdsbedrifter og mislyktes da også med sin ambisiøse satsing på strømmetjenesten Comoyo. Nå følger man spent med på AT&Ts inntog på eiersiden til Time Warner.

- Vi registrerer denne mulige transaksjonen med stor interesse, den tydeliggjør de store omveltningene som pågår i medie- og telekombransjen. Vi følger selvsagt med på den industrielle utviklingen, men ønsker ikke å spekulere i hva som vil kunne skje fremover i våre hjemlige markeder, sier Engebrigtsen.

- Mulig å konkurrere
- Det sies at AT&T skal bygge en Netflix-konkurrent. Er det mulig å utfordre Netflix?

- Vi mener det er mulig å konkurrere med rendyrkede strømmetjenester gjennom å gjøre attraktivt innhold som kundene er opptatt av fra flere studio og kringkastere tilgjengelig for kundene, i kombinasjon med gode brukergrensesnitt og søkemuligheter og individbaserte anbefalinger. Vi har et sterkt innholdstilbud til våre kunder i dag som vi vil utvide ytterligere fremover slik at det både konkurrerer med og kompletterer Netflix i det nordiske markedet, sier Engebrigtsen.

- Hvordan skal Canal Digital møte nye tv-vaner og nye konkurrenter i årene fremover?

- Vi jobber hver eneste dag med nettopp disse spørsmålene, og disse endringene danner bakteppet for Canal Digitals strategi og organisasjonsjusteringen vi har foretatt i dag.

Her ser du tallene for årets tredjekvartal. Alle tall i MNOK. Svakere overskudd

Canal Digital 2016 2015 Endring i prosent
Omsetning 1.145,0 1.165,0  - 1,7
Brutto driftsresultat  202 239  - 15,5
Netto driftsresultat 187 227  - 17,6

Dyrere tv-avtaler rammer Canal Digital-overskuddet