Denne uken har Telenor Norge gjennomført noen store endringer av bredbånd- og kabel-tv-virksomheten. Som Kampanje tidligere har skrevet, blir Birgit Bjørnsen ny direktør for den nye bredbånd- og kabel-tv-divisjonen i Telenor Norge, som blir opprettet som følge av sammenslåingen av de to separate divisjonene.

Samtidig skroter Telenor Norge merkevaren Canal Digital for kabel-tv-virksomheten. Analytikere og investeringsrådgivere i de store meglerhusene mener det kan tale for et mulig salg eller en fusjon av satellitt-tv-virksomheten Canal Digital med andre nordiske tv-operatører.

Les også: Telenor vraker Canal Digital på kabel-tv

- I bunn og grunn tror jeg Telenor ser på satellitt-tv-distribusjon som en separat virksomhet og da kan det definitivt være til salgs eller inngå i en fusjon, sier telekomanalytiker Thomas Heath i Handelsbanken til Kampanje.

Heath følgerTelenor-konsernet i det daglige, og mener det at Telenor velger å beholde merkenavnet Canal Digital for satellitt-tv-selskapet, tyder på at selskapet ikke er kjernevirksomhet «og dermed kan blir fusjonert».

- Hadde de rebrandet Canal Digital på satellitt til Telenor derimot, hadde det jo vært et signal i motsatt retning, sier Heath.

- Godkjennelse ikke problem
Mediebransjen har lenge levd med spekulasjonene om en mulig sammenslåing av de to nordiske satellitt-tv-operatørene Canal Digital og Viasat. Og toppsjefer som Stig Eide Sivertsen, Hans-Holger Albrecht og Jan Scherman har alle vært knyttet til ryktene om en sammenslåing eller et kjøp. Første gang Kampanje skrev om det var i 2003, men en sammenslåing av de to selskapene ble den gang ansett som vanskelig gjennomførbart på grunn av konkurranserettslige hensyn blant annet anført av Telenor Broadcast-direktør, Stig Eide Sivertsen.

Les også: Utelukker tv-fusjon mellom MTG og Telenor

Heaths kollega i Handelsbanken, analytiker Rasmus Engberg, har i en årrekke fulgt det svenske mediekonsernet Modern Times Group (MTG), som eier og driver en rekke betal-tv-kanaler samt satellitt-tv-distributøren Viasat. Engberg tror ikke lenger det konkurranserettslige er en like stor utfordring.

- Nei, jeg tror ikke en godkjennelse er et problem lenger. Det gikk gjennom i Italia for flere år siden og det er et marked med mye lavere penetrasjon av fiber av kabel-tv, sier Engberg.

På begynnelsen av 2000-tallet gikk satellittmarkedene i Europa gjennom en kraftig konsolidering i både Italia, Spania, Tyskland og Frankrike.

- Business som krymper
Om en tilsvarende utvikling vil finne sted i Norden er usikkert, men det er et faktum at antall satellitt-tv-abonnenter er inne i en nedadgående trend.

- Satellitt-tv er en business som krymper og det som var logisk når markedet var i vekst, virker uunngåelig når det krymper. Men om det tar én måned eller fem år, er usikkert, sier Rasmus Engberg.

Han tror både MTG og Telenor er klar over at det ikke er på distribusjon, men innhold at de store verdiene ligger i fremtiden.

- Begge selskapene er klar over at det ikke er på distribusjon de skal vokse, så et delt eierskap er vel det mest sannsynlige. Å fjerne et overlappende navn gjør det også lettere å selge, sier Engberg.

Også på investeringssiden tror man en fusjon er lettere å få gjennom i dag. Det sier en rådgiver på investeringssiden i et av de største finanshusene.

- Utfordringen historisk har vært konkurransekonsolideringen hvis satelitt-tv-delen havner hos Viasat. Det er nok fremdeles en utfordring, men en mindre utfordring i fremtiden med video levert over nettet og det digitale bakkenettet som nye distribusjonsplattformer, sier en rådgiver som ønsker å være anonym.

- Business as usual:

Kommunikasjonsdirektør i Telenor Broadcast, Scott Engebrigtsen, mener vrakingen av Canal Digital-merkevaren på kabel-tv ikke «innebærer noen endring for satellitt-virksomheten».

- Vi investerer i våre tv-tjenester
Selv om antall parabol-abonnenter er fallende, er det fortsatt to store selskaper som vil finne sammen dersom det blir noe av fusjonen denne gangen. MTGs betal-tv-plattform Viasat har rundt 500.000 kunder, mens Canal Digital på satellitt i Norden har rundt 900.000 kunder.

Styreleder i Telenor Broadcast er Morten Karlsen Sørby og den som eventult må ta stilling til et mulig salg eller en fusjon av Canal Digital på satelitt. Når Kampanje tar kontakt med Telenor, svarer kommunikasjonsdirektør i Telenor Broadcast, Scott Engebretsen, at det «er sammenslåingen og organisasjonsendringene som nå gjøres i Telenor Norge [som] aktualiserer et skifte til felles merkevare».

- Men dette innebærer ingen endring for Canal Digitals satellitt-virksomhet. Hos oss er det «business as usual». Vi har investert mye i våre tv-tjenester blant annet gjennom Canal Digital Go og Canal Digital vil fortsette å være en drivkraft for utvikling av tv-tjenester i Telenor, sier Engebretsen.

- Er Telenor åpne for å se på nye strukturelle løsninger for Canal Digital? 

- Når det gjelder spørsmål om strukturelle muligheter så er vår policy at vi ikke kommenterer på det, sier han.

En, to og tre ganger…
Spekulasjonene fra 2003 har ikke vært den eneste gangen det har vært snakket om salg og fusjoner i Canal Digital-regi. Også i 2011 blusset ryktene opp igjen og var en stund på sitt aller heteste. Tidlig på våren kom det frem at Bonnier forhandlet med Telenor om å få kjøpe seg inn i Canal Digital i forbindelse med at daværende TV4-sjef Jan Schermans ønsket å skape en nordisk tv-kjempe og sikre seg norske TV 2.

Les også: - Bonnier og MTG kjemper om Canal Digital

Men forhandlingene mellom Bonnier og Telenor førte aldri frem, og Scherman lykkes ikke med sitt skandinaviske tv-raid. Telenor skal deretter ha gitt investeringsbanken JP Morgan oppdraget med å selge Canal Digital til blant andre MTG. Prisen skal den ha ligget på mellom tre og fire milliarder kroner, men daværende konsernsjef i MTG, Hans-Holger Albrecht, lykkes aldri med å kjøpe Canal Digital.

Det var derfor en oppgitt MTG-sjef som den gang kapitulerte.

- For å være ærlig, så ser vi ikke noen muligheter på dette stadiet i Skandinavia. Vi har forsøkt alle muligheter til å få til en avtale med Telenor de siste ti årene, sa Albrecth den gangen til Bloomberg.

Les også: MTG dropper Canal Digital-kjøp

Fire år senere dukket det opp en ny satellitt-tv-spekulasjon, men den gangen var det MTG som vurderte å selge ut deler av Viasat. Det var svenske Dagens Industri som refererte til den russiske avisen Vedomosti som mente å vite at MTG skal ha bestemt seg for å selge sitt tv-distribusjonsselskap i Russland, sentral- og øst-Europa samt Afrika til milliardæren og oligarken Leonard Blavatnik.

Les også: MTG åpner for Viasat-salg