Viaplay teppelegger høsten med sport: - Kan fort bli sårbar

Flere underholdningskonsepter glimrer med sitt fravær på Viaplay.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Høsten på Viaplay er spikret og det er ikke vanskelig å se hva det satses mest på.

- Vi har en god blanding av dokumentarer og dramaserier - med «Pørni» lengst fremme, i tillegg til de populære formatene med «Luksusfellen» og «Eventyrlig oppussing». Men det er ingen hemmelighet at sport er den største driveren, sier fri-TV ansvarlig i Viaplay, Henrik Lindback Larsen, til Kampanje.

Han fikk jobben som sjef for Viaplays lineære kanaler som TV3 i sommer.

Les også: Norsk Viaplay-sjef legger ny lederkabal

Nylig hadde «Superselgeren: Det store bedraget» premiere, og 19. oktober ventes dokumentarserien «Partnair - Den glemte tragedien».

Deretter blir det mye sport i monitor.

- Det blir naturligvis mye fotball med både Europa League og Conference League - der vi har med Molde og Bodø/Glimt. I tillegg til Antonio Nusa i Club Brugge - som blir en høydare.

- Dette blir rosinen i pølsa

Premier League fortsetter å rulle hver helg og flere kamper sendes på kommersielle kanaler. I Formel 1 gjenstår det seks løp før sesongen avsluttes i Abu Dhabi, siste søndag i november. I månedsskiftet oktober november, braker det løs med vintersport. 

- Det er mange timer vintersport i møte, og det kommer til å teppelegge hver helg utover. For oss er det ingen tvil om at vintersporten for alvor løsnet i fjor, og vi har enorme forventninger til sesongen vi snart går inn i.

29. november kastes håndball-VM for kvinner i gang.

- Dette blir rosinen i pølsa. Det blir mange kamper som samler massene og vi forventer at finalen blir det klart mest sette programmet på kommersiell TV i 2023. Uten frykt for å sette for mye press på håndballdamene.

Håndball-VM sendes på Viaplay og TV3, og spilles på hjemmebane i Norge i tillegg til Sverige og Danmark. Larsen sier de har tro på å runde en million seere.

- Historisk sett er det hva finalen har levert, og vi har tro på at vi igjen passerer millionen. Det er ikke ofte vi ser så store seermasser, men dette har for mange blitt en førjulstradisjon.

Enormt mye sport:

- Det er ingen hemmelighet at sport er den største driveren, sier Henrik Lindback Larsen, om Viaplays sendeskjema. Foto: Viaplay

- Viser hvor viktig disse rettighetene er

Helt på tampen av året vendes nesa mot det som er den 18. utgaven av Tour de Ski.

- Også her forventer vi mange seere, så vi går inn i flere måneder med mye sport, som annonsørene våre nyter svært godt av. Både nyttårsaften i fjor og første nyttårsdag i år hadde vi 50 prosent andel av de kommersielle seerne, så det viser hvor viktig disse rettighetene er for det norske folk.

Sammenlignet med Viaplays høstprogram i fjor, er det langt færre underholdningsprogrammer i år. I fjor stod blant annet «Pørni», «Robinsonekspedisjonen», «MasterChef – unge talenter», «Fangene på fortet» og «Power Women Norge» på høstmenyen.

- Vi har flere programmer som kommer på løpende bånd, og vi føler at vi har mye norskprodusert innhold som skiller seg ut i høst, både scripted og non-scripted. Nå ser vi frem til å runde av året med enormt mye sport og vi er trygge på at seerne gleder seg like mye som oss.

Viaplay står som kjent i sin største krise noensinne og i sommer ble det kjent at 25 prosent av de ansatte forsvinner. Den nye konsernsjefen Jørgen Madsen Lindemann har lagt en ny strategi for selskapet som blant annet innebærer færre dyre dramaserier og en større satsing på sport og underholdning.

Les mer: Viaplay sier opp mer enn 25 prosent av alle ansatte - åpner for salg av selskapet

 

- Kan fort bli sårbar

Viaplays store sportssatsing er ingen overraskelse for Marianne Massaui. Hun er Head of Audio Video i GroupM, og mener det er forståelig at strømmetjenesten prioriterer nettopp sport.

- I en drømmeverden så ønsker jeg meg litt av alt, men jeg skjønner at de satser på ett sikkert kort - som både gir gode seertall og markedsandeler.

Massaui mener Viaplay fremdeles har en god posisjon.

- De har flere bein å stå på, som broadcaster og som strømmeleverandør - og sistnevnte i større og større grad. Med de gruninvesteringene som er gjort, så er det ikke rom for så mye annet i dagens marked.

Men sport som hoveddriver gir også utfordringer, legger hun til.

- Man kan fort bli sårbar fordi det periodevis blir noen hull når man konkurrerer så offensivt på én arena. Men sportseventer er særdeles viktig for annonsørene i de periodene de står i fokus, og da forstår jeg at Viaplay gjør denne prioriteringen og melker det så godt de kan.  

- Har opplevd god etterspørsel gjennom hele året

Mediebyråforeningens Mediebarometer for de første åtte månedene viser at reklamemarkedet har hatt en samlet nedgang på fem prosent, og er redusert med 314 millioner kroner.

TV-omsetningen har opplevd en tilbakegang på nesten det dobbelte med 9,5 prosent, noe som tilsvarer nesten 203 millioner kroner, sammenlignet med fjoråret.

 Lindback Larsen er likevel positiv til reklamemarkedet fremover.

 - Det er ikke tvil om at det er utfordrende tider i markedet, men vi har opplevd god etterspørsel gjennom hele året. Vi har stor tro på redaktørstyrte medier og at vi vil se en bedre utvikling den neste tiden. Og for vår del som hekter på en rekke sportseventer - går vi og annonsørene en spennende tid i møte det neste halve året.

Viaplay teppelegger høsten med sport: - Kan fort bli sårbar