TV 2-veteraner vil ikke slutte: - Bør ikke støvsuge redaksjonen for 60-åringer

Klubblederen bekrefter at det er en usikker stemning i TV 2-huset som skal kutte rundt 400 millioner kroner.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Tirsdag 19. september ble det kjent at TV 2-sjef Olav T. Sandnes varslet nedbemanning og gavepensjon til alle over 60 år. Det kom frem på et allmøte i mediehuset samme dag.

En drøy måned tidligere hadde TV 2 allerede varslet sine ansatte om et kostnadskutt med et anslag på 400 millioner kroner. Sandnes har ikke utelukket nedbemanning som følge av kuttene.

Etter allmøtet i september fikk alle TV 2-ansatte som har passert 60 år, eller fyller 60 år i løpet av året, tilbud om gavepensjon. Det skal være snakk om 40 personer.

Les mer: 
TV 2-sjefen bekrefter nedbemanning - tilbyr gavepensjon

Klubbleder Margrethe Håland Solheim, ønsker ikke per nå å uttale seg om hvorvidt noen har takket ja til gavepensjon.

- Det var blandede reaksjoner da det ble kjent. For noen var det helt uaktuelt, mens andre ville sjekke det ut nærmere, sier Solheim til Kampanje.

- Motivert til å holde på videre

Blant TV 2-profilene Kampanje har vært i kontakt med - har ingen takket ja til tilbudet.

- Jeg har tenkt på det, men bestemt meg for å takke nei i denne omgang, sier Arill Riise, til Kampanje.

Han fyller 65 år i desember, og ønsker å bli værende.

- Én ting er at jeg er motivert til å holde på videre, en annen er at jeg tror TV 2 og TV 2 sine seere trenger folk som husker månelandingen og JFK. Jeg tror ikke man skal støvsuge redaksjonen for 60-åringer, sier han og legger til:

- Samtidig lærer vi eldre av de unge og de unge lærer av oss. Det passet seg ikke nå, men kanskje senere, sier Riise.

Heller ikke Fin Gnatt har ønsket å benytte seg av tilbudet.

- Jeg har bestemt meg for å takke nei. Jeg trives veldig godt i jobben og ser for meg å holde på en del år til, forteller Gnatt, som fylte 63 år tidligere i år.

Harald Bredeli som fyller 63 år senere i år, har ikke vurdert tilbudet, og har blitt oppfordret av kolleger om å bli værende i mediehuset.

- Det er vel et godt tegn. Men jeg har tenkt at jeg må tenke på pensjonen og undersøke hva som kan være lurt. Om ikke nå så for senere. Det nærmer seg uansett, skriver han i en SMS, til Kampanje.

- Dette ser frem til å få en avklaring

Organisasjon- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, Lene Eltvik Vindfeld, vil verken bekrefte eller avkrefte om noen har takket ja til gavepensjon.

- Dette er personlige valg som jeg har veldig respekt for, og derfor ønsker jeg ikke å kommentere om noen har takket ja eller nei, eller omfanget av avtalene på nåværende tidspunkt. Men jeg kan bekrefte at mange har takket ja til rådgivning, sier Vindfeld, til Kampanje.

Det samme kan klubbleder Solheim forteller.

- De som har tenkt at gavepensjon kan være aktuelt har snakket med en rådgiver for å finne ut hva dette betyr for deres økonomi. De ansatte jeg har snakket med har vært positive til dette, forteller klubblederen

Gavepensjon er ikke et stående tilbud hos TV 2.

- Jeg vet at noen mediehus har et slikt tilbud stående når ansatte fyller 62 eller 67 år, så sånn sett er ikke gavepensjon unikt, men i TV 2 er dette uvanlig. Og derfor har det vært viktig med rådgivning til hver enkelt ettersom dette vil påvirke økonomien deres resten av livet.

Solheim sier det er en spent og avventende stemning i TV 2-huset.

- TV 2 har vært helt åpne fra det ble kjent at de må gjennomføre store kutt - både innad i organisasjonen og eksternt. Men ettersom det foreløpig ikke er kjent hvor det kuttes og hvor mange som rammes, er det en avventende og usikker stemning på huset, sier hun.

- TV 2 har en stor jobb foran seg, og selv om de forsikrer om at hver stein skal snus, noe vi opplever at de gjør, kommer man ikke utenom at det er en usikker og nervøs prosess der flere er bekymret for fremtiden. Jeg vet at de ansatte ser frem til å få en avklaring så fort som mulig.

- Ikke ensbetydende med å kutte 400 hoder

For klubblederen er det viktig at ansatte ikke føler seg tvunget til å takke ja til gavepensjon, men at det er frivillig.

- Selv om det er det største kuttet i TV 2s historie på 400 millioner kroner, må vi huske at det ikke er ensbetydende med å kutte 400 hoder. Det er mye annet man kan kutte, men det er klart at uvissheten er vanskelig å takle for mange.

Solheim har ikke inntrykk av at ansatte ser seg etter andre muligheter utenfor TV 2 på nåværende tidspunkt.

- Det er vanskelige tider på hele linjen i mediebransjen. Det var en helt annen tid på samme tidspunkt i fjor, der journalister nærmest kunne velge og vrake i muligheter. Dette spiller nok også inn blant de ansatte.

Klubben er opptatt av å løse TV 2-kuttene uten oppsigelser.

- Vi er grunnleggende opptatt av at situasjonen TV 2 er i skal løses gjennom frivillige løsninger. Da er gavepensjon et ledd i dette. 

Dette er ikke første gang TV 2-sjef Sandnes har varslet tøffe tiltak. Like etter at han tok over sjefsstolen i 2015, gjennomførte han den største nedbemanningen så langt i TV 2s historie. I 2016 ble 350 millioner kroner kuttet og mediehuset nedbemannet 177 årsverk.

TV 2-veteraner vil ikke slutte: - Bør ikke støvsuge redaksjonen for 60-åringer