Som Kampanje kunne omtale tirsdag, vil Schibsted en rundt 30 år gammel bransjepraksis til livs når de sier opp avtaler som tilgodeser mediebyråene med både godtgjørelser og provisjoner når de gjør mediekjøp på vegne av kundene sine. Størrelsen og innretningen på mediebyråavtalene har tidvis vært heftig debattert i bransjen, men de siste 20 årene har mediehusene gitt byråene en samlet rabatt på mellom 6-8 prosent av de totale reklamekjøpene.
Ifølge Christian Haneborg har tiden gått forbi dette provisjonsregimet
- Siden disse ordningene ble etablert, har verden endret seg ganske mye. Nå konkurrerer vi stort sett med internasjonale aktører som ikke betaler mediebyråprovisjon. Det er en tydelig konkurranseulempe, sier Haneborg med henvisning til reklamegiganter som Meta og Google.
Men heller påtroppende COO i Aller Media, Bente Klemetsdal, har planer om å følge Schibsted.
- Er det noe dere selv har vurdert?
- Vi har stått støtt i våre betraktninger frem til nå, men vil selvfølgelig følge med i markedet og ikke minst sikre at Aller er konkurransedyktig, skriver hun i en e-post til Kampanje.
Hun vil likevel ikke si at hun er overrasket over Schibsteds beslutning.
- Alle avtaler som foreligger er det greit å ha et blikk på, dette er avtaler som har vært gjeldende i lang tid og det er mye som er endret i annonsemarkedet. Vi i Aller er opptatt at avtalene er like og at vi har en transparens i bransjen. Det er også veldig viktig at ikke objektiviteten påvirkes.
- Schibsted mener provisjonsavtalene er konkurransevridende. Hva mener du om det?
- Aller mener at provisjonsavtalene er transparente og ikke minst like for alle byråer med en avtale. Når det gjelder internasjonale avtaler med byråer er dette ikke noe jeg kan uttale meg om da jeg ikke kjenner detaljene i avtalene. Vi er opptatt av at annonsører tar objektive og transparente medievalg.
Les også: Annonsørtopp stiller seg bak Schibsted-grep: - På høy tid