Finansdepartementets forslag til løsning på momsstriden i Medie-Norge ble møtt kald skulder både i mediebransjen og hos opposisjonen da det ble sendt ut på høring i mai i år. Mediebedriftenes landsforening (MBL) kalte forslaget «utilstrekkelig», TV 2 mente det var «gammeldags» og SV fulgte opp med «tamt og gammelmodig».
MBL brukte høringsrunden til å foreslå alternative måter å utforme fritaket på, med et klart mål om å gjøre ordningen plattformnøytral og på den måten gjeninnføre momsfritaket for TV 2, men ingen av innspillene har nådd gjennom. Det ble klart da regjeringen la frem statsbudsjettet i forrige uke.
- Det er litt påfallende at det Finansdepartementet foreslår er akkurat det samme lovforslaget som de sendte ut på høring. Det virker som de har bestemt seg på forhånd, sier administrerende direktør i Mediebedriftenes landsforening (MBL), Randi S. Øgrey til Kampanje.
Det er ett år siden regjeringen sjokkerte en hel bransje ved å fjerne paragraf 6.2 i momsloven, som sikret TV 2 og andre TV-tilbydere momsfritak på TV-nyheter.
Grepet ble tatt for å hindre at ordningen ble utnyttet til å selge underholdnings- og sportspakker med redusert moms.
I året som har fulgt har mediebransjen, med MBL i spissen, mobilisert kraftig for å få gjenninført et plattformnøytralt momsfritak og samtidig tette smutthullene, uten å lykkes. Øgrey anslår at hun har snakket med 100 stortingspolitikere.
Ett av alternativene MBL har foreslått er å avgrense momsfritaket til «nyhetstjenester som er særlig rettet mot norske forhold eller et norsk publikum». På den måten mener MBL at TV 2, og ikke TV-distributørene, vil komme inn i ordningen.
Dette forslaget avvises av Finansdepartementet i statsbudsjettet. Der slår de fast at et fritak utformet i tråd med innspillene fra MBL vil få de samme utilsiktede virkningene som fritaket som ble avviklet. Det vil si et provenytap på 600 millioner kroner, tre ganger så mye som MBL har regnet seg frem til.
«Ved å selge sports- og underholdningspakker sammen med «nyhetstjenester rettet mot norske forhold eller norsk publikum», kan TV-distributørene og strømmetjenestene redusere sin merverdiavgiftsbelastning på samme måte som ved det tidligere fritaket for elektroniske nyhetstjenester», skriver departementet.
Senterpartiets mediepolitiske talsperson, Åslaug Sem-Jacobsen, oppfordrer bransjen til å tenke nytt rundt problemstillingen. Hun har forståelse for bemerkningene fra Finansdepartementet. Det styres som kjent av hennes egen partileder, Trygve Slagsvold Vedum.
- Vi vet at ikke hvem som helst kan lage nyheter på skikkelig vis, men hvis lovverket åpner for en lettvint nyhetsløsning, så forstår jeg frykten til Finansdepartementet, sier hun.
MBL-sjefen er på sin side tydelig oppgitt over tilbakemeldingen fra departementet.
- Dette handler først og fremst om politisk vilje. Hadde man sagt til embetsverket i Finansdepartementet at her må dere finne en løsning, så hadde de klart å lage den, sier Randi S. Øgrey til Kampanje.