Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen hadde få overraskelser på lager til Medie-Norge da statsbudsjettet ble lagt frem torsdag. Den største overraskelsen var forbeholdt finansminister Trygve Slagsvold Vedum, som kunne by på en aldri så liten bombe for mediebransjen i sitt budsjett.
Regjeringen foreslår nemlig å fjerne momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester i form av lyd og bilder, som blant annet omfatter TV 2s nyhetskanal og CNN. Fritaket har eksistert siden 2016, men ifølge regjeringen er det «kostbart og lite målrettet» og har «gitt uheldige tilpasninger». Finansdepartementet går langt i å antyde at fritaket er blitt misbrukt av bransjen for å redusere momskostnadene ved omsetning av helt annet TV-innhold enn nyheter, som sport og underholdning.
Departementet anslår at avviklingen av fritaket vil gi staten en halv milliard kroner i friske penger i 2023.
Nyheten har fått TV 2 og Mediebedriftenes landsforening (MBL) til å steile.
- Begrunnelsen for fritaket for elektroniske nyhetsmedier var at man skulle likebehandle nyhetsjournalistikk uavhengig av nyhetsmedium. Bruk av video og levende bilder er viktigere enn noen gang, spesielt for å nå ut til de unge. Det er helt uforståelig for oss at departementet gjeninnfører den forskjellsbehandlingen man gikk bort fra, sa TV 2-sjef Olav T. Sandnes til Kampanje torsdag.
Han får støtte fra forsker Tellef Solbakk Raabe ved Samfunns- og næringslivsforskning på NHH. Han tror ikke forslaget vil stå seg godt over tid og peker på at flere mediehus tilbyr en kombinasjon av nyheter, sport og underholdning.
- Jeg synes man skal være forsiktig med å komme med denne typen inngripende endringer uten at man ser for seg hva implikasjonene vil være om få år, sier Raabe til Kampanje.
Les også: Kulturministeren forsvarer omstridt mediekutt: - Dyrt og lite treffsikkert