Regjeringen vil avvikle momsfritaket på elektroniske nyhetstjenester i form av lyd og levende bilder. Det kommer frem i statsbudsjettet som ble lagt frem torsdag morgen. Avviklingen kan gi staten økte inntekter på rundt en halv milliard kroner ifølge anslag fra Finansdepartementet.

Fritaket ble innført i 2016 og omfatter nyhetstjenester som tar i bruk lyd og levende bilder, som TV 2 Nyhetskanalen og BBC News og CNN. Ifølge regjeringen har tiltaket vist seg å være kostbart og lite målrettet. Det har også gitt «uheldige tilpasninger» ifølge regjeringen, som mener tiltaket brukes for å redusere TV-distributørenes merverdiavgifter ved omsetning og sports- og underholdningspakker.

Les også: Øker pressestøtten med 11,5 millioner kroner - her er mediebudsjettet

Grunde Almeland (V), lederen av familie- og kulturkomitéen på Stortinget, mener mediesektoren må ha fått seg et lite sjokk da de så statsbudsjettet i dag.

- Mine aller første tanker er at det ikke er noen oppturer i mediebudsjettet. Tvert imot har hun servert et sjokkforslag for mediesektoren ved å kutte fritaket for elektroniske nyheter, sier Almeland om kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuens budsjett.

Også politisk talsperson i Høyre, Tage Pettersen, er overrasket.

- Dette kommer som en like stor overraskelse for meg som for bransjen. Vi var opptatt av å utforme mediestøtten totalt sett til å møte morgendagen og vektla plattformnøytralitet. Dette blir å gå baklengs inn i fremtiden, sier han til Kampanje.

- Sterkt bekymret
Sjefen i Mediebedriftenes landsforening (MBL) Randi S. Øgrey er kritisk til forslaget.

- Vi er sterkt bekymret over at regjeringen fjerner momsfritaket på elektroniske nyhetstjenester som ikke anses som aviser. Det er lite fremtidsrettet, uforutsigbart og vil ramme norsk nyhetsproduksjon. Vi må sette oss dypere inn i hvordan dette vil slå ut, hvem som vil omfattes og hvilke konsekvenser det vil få.

Hun mener departementet heller burde gått inn og sett på hvordan tiltaket kunne blitt løst på en annen måte.

- Her må man gå kunnskapsbasert til verks. 

- Serveres uten varsel
Grunde Almeland forteller at han er bekymret for den moderne nyhetsproduksjonen.

- Dette er en endring i skatter og avgifter. Kulturministeren sa at budsjettet kom til å bli stramt og at de måtte prioritere – det har hun ikke gjort. Hun har videreført gamle satser. Dette er et romslig budsjett i det store og det hele. Det er sjokkerende at hun har fått så lite sammenlignet med andre ministere, sier Almeland og fortsetter:

- Det som gjør at jeg er kritisk til kuttet er at man serverer det uten varsel eller uten å vite hvilke konsekvenser det vil ha. Dette er ikke et krisebudsjett, men kulturministeren, sammenlignet med andre ministere, er taperen relativt sett.

- Bommer
Heller ikke i Norsk Redaktørforening faller forslaget i god jord. 

- Dette kom helt uventet på oss og resten av bransjen og det vil få alvorlige konsekvenser for blant annet TV 2, sier generalsekretær Reidun Kjelling Nybø til Kampanje. 

Hun viser til at en regjering som sier de skal være opptatt av forutsigbarhet og plattformnøytralitet bommer med dette forslaget. 

- I forslaget til statsbudsjett heter det at momsfritaket har hatt, og fortsatt har, stor betydning for medienes digitale transformasjon. Å skille mellom tekst og stillbilder på den ene siden og levende bilder og lyd på den andre siden, er å gå helt feil vei. Det er ulogisk og lite fremtidsrettet. Det er alvorlig at konsekvensene av dette kuttet ikke er nærmere undersøkt og utredet, sier hun.