TV 2-ansatte får beskjed om å kutte kostnader: - Merker at økonomien strammer seg til

Både ledere og ansatte i TV 2 må reise mindre og jobbe mindre overtid.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Bror Remen
Bror Remen Journalist

I september kunne Kampanje omtale at ansatte i Schibsteds mediehus har fått beskjed om å redusere pengebruken. For journalistene i VG betyr det færre reiser og mindre overtid. Klubblederen frykter det kan svekke avisens konkurransekraft.

Innstrammingen kom som en konsekvens av at Schibsted-mediene slo av 100 millioner kroner på resultatet i andre kvartal. I forbindelse med kvartalspresentasjonen varslet konsernsjef Kristin Skogen Lund at mediehusene måtte «bremse en ganske kraftig kostnadsvekst».

Les mer: Intern misnøye i VG etter innstramminger: - Kan sette store begrensninger for journalistikken

Det er ikke bare i Schibsted at sparekniven er kommet frem. Også ansatte i TV 2 har fått beskjed om å bruke mindre penger. Det bekrefter organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah C. J. Willand i TV 2 overfor Kampanje.

- I likhet med alle andre bedrifter og familier merker også TV 2 at økonomien strammer seg til. Økt inflasjon, strømpriser og generell nedgangskonjunktur gjør at det er stor usikkerhet rundt den økonomiske utviklingen fremover. Da må vi være ansvarlige, og ta grep som sikrer oss økonomisk handlingsrom i tiden som kommer, sier hun til Kampanje.

- Hvor mye må TV 2 spare fremover?

- Det er ikke fastsatt noen sum eller «spareplan». Dette handler enkelt og greit om å være økonomisk ansvarlig og holde kontroll på kostnadene når verden er som den er. Jeg tror de fleste har tatt et ekstra blikk på hvilke kostnader de har i hverdagen, nå gjør vi i TV 2 det samme. 

- Vi trenger å være økonomisk ansvarlige

Ingen avdelinger skjermes for innstrammingen ifølge Willand.

- Nei, denne beskjeden er gitt til hele TV 2, men med forståelse for at ulike avdelinger har ulike behov og kostnader, sier hun.

- Vi ber ledere og ansatte å ta ned reisevirksomheten der det er naturlig, være bevisst på bruk av overtid og tenke smart når det kommer til interne og eksterne arrangementer. Så betyr ikke dette at det er stopp i reiser eller overtid, men vi trenger å være økonomisk ansvarlige gjennom å redusere kostnader der vi ser det er mulig.  

- Beskjeden kommer samtidig som TV 2 står midt i en kraftig opprustning av TV2.no. Er det uheldig at noe av det første som møter disse journalistene er en beskjed om å spare penger?

- I usikre tider må vi bremse der det er mulig, samtidig som vi tråkker på gasspedalen der vi trenger mer kraft. At vi tar ned kostnader der vi kan er et grep nettopp for å sikre kraft i satsingen på TV2.no, norsk idrett og flere norske programmer.

Tidligere i år satte TV 2 i gang en massiv hodejakt for å styrke nettavisen TV2.no. Kanalen skal fylle 30 nye stillinger og mange er allerede på plass.

Usikkerhet:

Klubbleder i TV 2, Margrethe Håland Solheim, forteller at flere ansatte er usikre på hvordan de kan bidra til å kutte kostnader. Foto: TV 2

- Må spare der vi kan

Beskjeden har også nådd frem til journalistene i TV 2.

- De fleste redaksjoner har hatt seminarer og møter hvor de har fått beskjed om at vi må spare inn der vi kan, men foreløpig er det ikke så veldig konkret, sier TV 2s klubbleder Margrethe Håland Solheim.- Hva slags begrunnelse har dere fått for det?- Det handler mer om den usikre tiden vi går i møte enn at vi er i en veldig kritisk situasjon. Jeg tenker det er fornuftig at man blir mer bevisst på kostnader, men jeg er også opptatt av at det ikke skal hindre oss i å utføre samfunnsoppdraget vårt. Jeg har tiltro til at nyhetsledelsen gjør de riktige prioriteringene.- Hvordan har beskjeden blitt tatt imot av de ansatte?- Jeg tror nok mange ble litt usikre da de fikk beskjeden. Jeg tror ikke folk føler at de sløser så mye penger og folk blir kanskje litt undrende til hva de kan bidra med.- Hva tenker du om at TV 2-ledelsen kommer med dette signalet samtidig som man ruster kraftig opp i bemanningen på TV2.no?- Da TV2.no skulle oppbemanne var jeg opptatt av at det var en soliditet her og at man ikke var avhengig av at de sykt gode tidene skulle fortsette for at man skulle unngå å si opp folk. Jeg fikk gode forsikringer om at man har penger i banken hvis det skulle bli dårligere tider, så jeg er ikke så fryktelig bekymret for det.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække forteller at innstrammingene ikke vil få konsekvenser for kvaliteten på nyhetsjournalistikken.

- Men vi strammer noe inn på overtidsbruken. Vi er også mer bevisst på hvilke reiser vi prioriterer. Vi skal fortsette å være jevnlig i felt i Ukraina for eksempel, fordi vi mener dette er det viktigste vi gjør nå, sier hun til Kampanje.

Les også: Designsjefen i TV 2 slutter: - Jeg sa opp i forkant av omorganiseringene

TV 2-ansatte får beskjed om å kutte kostnader: - Merker at økonomien strammer seg til