NRK gir Sophie Elise frie reklame-tøyler: - Ville ikke vært mulig å nekte henne

NRKs egen etikkhåndbok forbyr NRK-tilknyttede å ta reklameoppdrag. Klubbleder forventer likebehandling av alle som jobber for NRK.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Bror Remen Journalist

I forrige uke ble det kjent at statskanalen NRK har inngått et podcast- samarbeid med influencer Sophie Elise og hennes venninne Fetisha Williams. Samarbeidet har skapt sterke reaksjoner, ikke minst fordi NRK tok i bruk flere av sine største redaksjonelle flater i dekningen av podkasten.

Les mer: Mediekritikere refser NRKs Sophie Elise-dekning: - Handler ikke om seriøs journalistikk

NRK har sagt at de særlig ønsker å tiltrekke seg unge jenter og kvinner med podkasten, som de innrømmer at de har problemer med å nå. Trond Blindheim, dosent på Høyskolen Kristiania, mener på sin side at NRK må være bevisste når de inngår slike samarbeid om produksjoner med eksterne bidragsytere som driver med kommersiell virksomhet.

- Jeg kjenner ikketil NRKs regelverk, men NRK må passe på at deres plattform ikke blir utnyttet for kommersielle tjenester. Jeg vil tippe på at de vil være ekstra oppmerksomme på det, sier Blindheim til Kampanje.

- Slett ikke uvanlig

Sophie Elise har frilanskontrakt med NRK og allmenkringkasteren ser ingen problemer med at influenceren henter inntekter fra kommersielle aktører samtidig som hun jobber for dem.

Bare de siste dagene har Sophie Elise tatt til sosiale medier for å markedsføre solbriller fra The Shade, smykker fra Vita og Wanda Mashadi, klesbutikken Chiquelle og sin egen hudpleieserie Glöd.

- En podkast ruller og går gjennom året, i motsetning til en TV-serie som har et begrenset tidsrom hvor den sendes. Det ville ikke vært mulig å nekte henne å gjøre andre ting, sier Christina Rezk Resar, fungerende redaktør i NRK Underholdning.

Sophie Elise har de siste årene hatt millioninntekter og bruker blant annet sosiale medier til å promotere produkter hun tjener penger på. 

- Vi respekterer at Sophie Elise har andre inntektskilder, i tillegg til den avtalen hun har med oss. Det er slett ikke uvanlig at oppdragstakere hos oss har det. Det være seg skuespillere eller stand up-komikere og hun er ikke fast ansatt i NRK, sier Rezk Resar.

Det er heller ikke første gang at Sophie Elise Isachsen dukker opp hos en allmennkringkaster. Tidligere har Sophie Elise også deltatt i Farmen kjendis på TV 2 og i TV 2-serien «Bloggerne» samtidig som omsetningen til influenceren har skutt i været. Regnskapstall fra i sommer viste at den 27 år gamle influenseren, forfatteren og foredragsholderen i 2021 hadde en såkalt alminnelig inntekt på hele 7,2 millioner kroner. Tilsvarende tall i 2020 var på 2,6 millioner i 2020, nærmest en tredobling av nettoinntekten.

Klubbleder forventer likebehandling

NRKs egen etikkhåndbok slår fast følgende om etiske regler når man jobber for NRK:

«NRKs redaksjonelle medarbeidere kan ikke drive medietrening, medvirke i reklame eller salgsfremmende aktiviteter for andre.»

Etikkhåndboken til NRK fastslår også:

«De etiske reglene gjelder også for redaksjonelle oppdragstakere og midlertidig ansatte i det tidsrommet de er tilknyttet NRK. Dette skal nedfelles i avtalen NRK inngår med oppdragstakere og midlertidig ansatte. Oppdragstakere og midlertidig ansatte har opplysningsplikt overfor NRK om andre oppdrag og bindinger.»

Rolf Johansen, leder av Norsk Journalistlag i NRK, sier følgende om ansvaret NRK har.

- Jeg forventer at NRK følger med på at alle som jobber for NRK og behandler alle likt, og at de forholder seg til NRKs etiske regelverk, sier Johansen.

Les også: NRK reagerer på Lars Monsens Telenor-reklame: - Uheldig

NRK gir Sophie Elise frie reklame-tøyler: - Ville ikke vært mulig å nekte henne