Saken er oppdatert med kommentarer fra NRK.

Tidligere denne uken ble det klart at Fetisha Williams og Sophie Elise Isachsen skal lage podkast for NRK. Det kunne statskanalen selv slå fast i en pressemelding som gikk bredt ut tirsdag ettermiddag. I deres første episode, som ble sluppet på onsdag, åpner rosablogger Sophie Elise opp om pillemisbruk. Det fikk NRK til å rydde plass på toppen av nettavisen sin, og fredag kveld er hun gjest hos «Lindmo».

Det får flere mediekritikere Kampanje har vært i kontakt med til å reagere.

Professor i journalistikk Svein Brurås mener dekningen fremstår som en lansering.

- Det er helt åpenbart, sier han til Kampanje.

Han mener NRKs prioriteringer handler om å «fremme NRKs egne interesser».

- Det handler ikke om en seriøs journalistisk vurdering av nyhetsverdi eller informasjonsverdi. Det handler om å promotere NRK selv. Vi har sett tidligere at NRK noen ganger fremstår som mer kommersiell enn de kommersielle nyhetsmediene, sier medieprofilen til Kampanje.

- De bryter med Vær Varsom-plakaten
- Hvorfor tror du NRK gjør dette - hvorfor ender de opp med å fremstå mer kommersielle enn de kommersielle mediehusene?

- Årsaken er jo kampen om lesere, lyttere og seere. Dette skjer ikke hele tiden hos NRK, men av og til. I denne saken her er det veldig tydelig. Jeg mener at de bryter med Vær Varsom-plakaten som sier det skal være et klart skille mellom markedsaktiviteter og redaksjonelt arbeid, slår Brurås fast overfor Kampanje.

Han henviser da til punkt 2.6, 2.7 og 2.8 i Vær Varsom-plakaten. Punktene dreier seg om skillet mellom journalistikk og reklame, journalistisk omtale av kommersielle interesser og skjult reklame.

I 2.7 står det blant annet:

«Journalistisk omtale av produkter, tjenester, merkenavn og kommersielle interesser, også mediets egne, skal være journalistisk motivert og ikke fremstå som reklame. Oppretthold et klart skille mellom markedsaktiviteter og redaksjonelt arbeid». 

Sophie Elise - Lindmo 2.jpg

- Reiser spørsmål om NRKs motiver
Brurås sin kollega, mediekommentator og fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk, Trygve Aas Olsen, har en «følelse av at NRK ikke leser Vær Varsom-plakaten så nøye» oppe på Marienlyst.

- Det er ikke første gang jeg synes NRK tar rare valg med frontsiden. Det kan mistenkes at NRK vil fronte sitt eget innhold, og det er problematisk i og med at det kan reise spørsmål om NRKs motiver, sier han til Kampanje.

Han mener man skal være varsom med journalistikk, «hvor det kan oppstå tvil og stilles spørsmål omkring troverdighet».

- Det står i Vær Varsom-plakaten. Den har jeg en følelse av at de ikke har lest så nøye oppe på Marienlyst, sier Aas Olsen. 

- Kan ikke se for meg
Han mener det ikke skal være tvil om at toppsaken på nrk.no skal handle om det viktigste som skjer i verden akkurat her og nå.

- At Sophie Elises pilleproblemer er viktigere enn lærerstreiken, gasslekkasjen i Østersjøen eller krigen i Ukraina kan jeg ikke se for meg, fortsetter Aas Olsen.

- Ikke imponert over svaret
Medier24 har tidligere omtalt reaksjoner på NRKs prioritering på nett. Konstituert forsideredaktør Kathrine Hammerstad har fortalt til nettavisen at en av grunnene til at Sophie Elise toppet forsiden var for å «gi publikum et lite pusterom i løpet av dagen».

- Vi har også et samfunnsansvar for opplysende journalistikk for den yngre målgruppen. Saken er journalistisk behandlet og godt belyst gjennom psykiater som utdyper tematikken, sier hun til Medier24.

Det svaret får Aas Olsen til å reagere. 

- Jeg ble ikke veldig imponert over svaret de ga, sier han og fortsetter:

- Dette er egentlig ganske enkelt, for det er det samme hele tiden. NRK har drevet journalistikk på sine egne dramasatsinger i Dagsrevyen og på fronten tidligere. Det skjer gang etter gang – og det er samme problemstilling hele tiden. Og svarene NRK og andre medier gir er like dårlige hver gang, sier han til Kampanje.

- Er det en lansering i dårlig forkledning? 

- Bare det at du spør meg om det… Det er ikke et ubegrunnet spørsmål, og da har det oppstått tvil i NRKs hensikter, og vi er nok ikke de eneste som diskuterer dette. Det er veldig fint at det tas opp, og det er god grunn til å stille spørsmål, hvilket betyr at NRKs tillit er svekket. 

- En podkast vi trenger
Da NRK lanserte podkasten denne uken sa satskanalen at «dette er en podkast vi trenger i NRK».

- Det er slik at vi ikke har vært bortskjemte med alt for mange unge kvinnelige stemmer, sa Rune Lind, redaksjonssjef i NRK Underholdningsavdelingen, i pressemeldingen.

Dagbladet-kommentator Sigrid Hvidsten skriver i en kommentar fredag at podkastsatsingen er «utrolig pinlig for NRK»

På spørsmål om det ikke er bra at NRK får inn en stemme som Sophie Elise, svarer Aas Olsen følgende:

- Akkurat det har jeg ingen synspunkter på. Hvis Sophie Elise er et trekkplaster, og NRK mener det er riktig, så er det NRK sin mening. Dette har de helt sikkert undersøkt. Det er ikke kvaliteten på beslutningene som er oppe til diskusjon, det er NRKs motiver på å lage journalistikk.  

NRK svarer 
Kampanje har vært i kontakt med fungerende redaktør i NRK Underholdning, Christina Rezk Resar, som svarer på kritikken.

- Medieprofessor Brurås mener dette bryter med VVP. Hva tenker du om det?

- Punktene han referer til i Vær Varsom-plakaten handler om skillet mellom journalistikk og reklame. Journalistikken i denne konkrete saken er at Sophie Elise Isachsen er skrevet ut av rehabilitering etter å ha hatt et rusproblem. Dette forteller hun om i en podkast som ble sluppet samme dag, og det er selvsagt at man da oppgir primærkilden, nemlig podkasten, så hvis han mener at vi driver egenreklame for vår podkast, så er vi uenig, sier Resar.

- Mediekommentatorene mener dette kan stille spørsmål ved tilliten til NRK. Er det noe dere har forståelse for?

- Jeg forstår at det blir spørsmål rundt disse tingene, men ikke at det skal svekke tilliten til NRK.

- Hadde dette blitt toppsak om podkasten var lansert i et annet mediehus?

- Det må de som har det redaksjonelle ansvaret for forsiden til NRK svare for, men jeg vil nok tro at deres vurderinger neppe hadde vært annerledes enn de vurderingene som ble gjort av alle de andre store mediehusene, som også toppet med Sophie Elise.