Lederrokkeringer i designbyrået Fete Typer - både byråleder og styreleder forsvinner ut

- Jeg har hatt en drøm om et eget prosjekt, sier Mette Brekke-Hansen, som nå vil hjelpe nordiske merkevarer med forretningsutvikling.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Mette Brekke-Hansen som kom inn som Fete Typers nye byråleder for knappe seks år siden fra stillingen som direktør for forretningsutvikling i Group M, har nå forlatt designbyrået Fete Typer for å starte opp for seg selv. Det bekrefter både Brekke-Hansen og styreleder, Alf Bendixen, som også har valgt å tre til side. 

- Jeg har hatt en fantastisk tid i Fete Typer. Jeg har fått være med på flere flotte prosjekter sammen med spennende oppdragsgivere og veldig flinke medarbeidere. Det er alltid vanskelig å slutte i en jobb som en er glad i, og å forlate så mange kolleger som jeg kommer til å savne. Men jeg har hatt en drøm om et eget prosjekt som jeg er godt i gang med, forteller hun til Kampanje.

Hun gav beskjeden om at hun ønsket å slutte i løpet av sommeren, og hadde siste arbeidsdag 14. september. Nå har hun også hanket inn sine to første kunder til sitt nye prosjekt, som hun inntil videre holder tett til brystet.

- Hva kan du dele om ditt nye prosjekt?

- Jeg har startet eget selskap som skal hjelpe nordiske merkevarer med å utvikle deres forretning, blant annet med inntreden i nye markeder, og jeg fortsetter således ikke i byråbransjen nå. Det er veldig spennende, og noe jeg har tenkt på en stund, men som jeg bestemte meg for tidlig i sommer at dette er noe jeg må gjøre nå. Jeg har kompetansen, masse energi og stor lyst til å satse på egne ben nå. 

Brekke-Hansen har tidligere vært administrerende direktør for Drammens Tidende og regiondirektør for Amedia Buskerud. I tillegg har hun også vært Norgessjef i mediebyrået Mediacom.

- Hadde hun ikke sluttet, ville det vært naturlig for meg å fortsette

Samtidig som Brekke-Hansen forsvinner ut dørene, har også reklamenestor og styreleder i Fete Typer, Alf Bendixen, sett det naturlig å tre til side. Han hadde egentlig takket ja til en ny periode i styret tidligere i år, men nå stiller han sin plass til disposisjon. 

- Da Brekke-Hansen bestemte seg i sommer for å slutte, så jeg det mest naturlig at de eksisterende partnerne fikk legge sin kabal, og jeg stilte min plass til disposisjon, sier han til Kampanje.

Han opplyser samtidig at «om ikke Brekke-Hansen hadde sluttet, ville det vært naturlig for meg å fortsette».

- Nå ble det en ny situasjon, da er det greit at de andre partnere får bestemme seg for hvordan de skal lede byrået fremover. 

Trer til side:

Alf Bendixen. Her til stede på Merkevaredagene 2022.

- Vi er ikke på lederjakt

Det er partner og designer Harald Åker som nå tar over lederrollen i Fete Typer. Samtidig går rådgiver og tidligere daglig leder Åse Wiker inn som ny styreleder. Hun satt som byråleder i ti år, før Brekke-Hansen tok over.

- Det er som kjent vanskelig å spå, især om fremtiden, og det gjelder også for oss i Fete Typer. Per dags dato er vi ikke på lederjakt. Da Mette ønsket å starte for seg selv og avslutte arbeidsforholdet her, var det helt naturlig for oss at interne krefter overtok lederrollen, skriver Åker til Kampanje i en e-post. 

Han skriver videre at det var en naturlig følge av dette at Bendixen dermed stilte sitt styrelederverv til disposisjon.

- På sikt kan det være aktuelt å søke etter både daglig leder og styreleder, men nå sørger vi for kontinuitet i denne fasen vi er i. Verden er som alle vet også i stadig forandring, og vi endrer oss i takt med den tiden vi lever i. 

- Skulle dere helst sett at Brekke-Hansen og Bendixen ble med videre?
 
- Angående lederbyttet og ny styreleder så forholder vi oss til realitetene. Både Wiker og jeg har lang fartstid både som daglige ledere og med styrearbeid så dette er vi godt kjent med. Fete Typer har lange og gode kundeforhold og vi fortsetter å rendyrke lønnsomme konsepter og segmenter som forhåpentligvis vil føre til vekst i både omsetning og antall ansatte. Vi er 20 år neste år og satser på minst 20 år til.
 

- Har jobbet veldig mye med synlighet

Da Brekke-Hansen kom inn i selskapet høsten 2016, hadde Fete Typer og tech-miljøet Savant nettopp slått seg sammen, og byrået målte over 20 ansatte. I den anledning gikk Brekke-Hansen også offensivt ut, og sa hun skulle jobbe med å gjøre Fete Typer mer synlige. 

- Har du fått til det?

- Ikke hos Kampanje, ler hun, før hun fortsetter:

- Vi har jobbet veldig mye med synlighet, særlig i egne kanaler. I tillegg laget vi også ny visuell identitet og ny nettside for oss selv under det første pandemiåret, hvor vi hadde litt ledig kapasitet. Vi har vært mer aktive i sosiale medier, og der har vi klart å få til mer synlighet, men veldig rettet mot de som følger oss. Samtidig er det fortsatt masse å gjøre med synlighetsarbeidet i Fete Typer. Arbeidet er definitivt ikke ferdig, det er noe man må jobbe med og forbedre hele tiden.

- Har det gjort utslag på kundeporteføljen?

- Det kan jeg ikke vitenskapelig slå fast, men generelt sett har vi blitt mer synlige blant private merkevarer, og tatt større markedsandeler der.

Hun trekker frem partnere som blant annet NTB, Aker ASA, Kjeller Innovasjon, Blå Kors og Wikborg & Rein som viktige kunder hos Fete Typer. Under Brekke-Hansens fartstid som byråleder i selskapet, har de gått i pluss hvert år med et akkumulert driftsoverskudd på 4,3 millioner kroner. Samtidig har omsetningen stått på stedet hvil på omtrent 20 millioner kroner.

- Vi hadde en flat økonomi gjennom pandemien, men vi permitterte heller ingen, og har levert overskudd hvert år siden jeg kom inn. Vi er godt fornøyde med at vi klarte å oppretholde omsetningsnivået til tross for at Savant valgte å starte for seg selv, kommenterer Brekke-Hansen.

Les også: Slutter i Group M - starter i content-byrå

Kortvarig Savant-fusjon: - Vanskelig å integrere

Fusjonen med Savant ble nemlig av det kortvarige slaget etter sammenslåingen i 2015. Brekke-Hansen kom inn for å «foredle» det nye byråoppsettet, men sammenslåingen ble aldri helt slik man hadde sett for seg. Sommeren før pandemien valgte Savant-gründererne Morten Zetlitz og Anders Heivoll å gå ut av selskapet for å starte for seg selv. 

Samtidig inngikk Fete Typer et samarbeid med Everyday for å få «mer krefter på den digitale fronten». I dag måler byrået 16 ansatte.

- De som kom fra Savant gikk ut etter et par år. Det ble litt vanskelig å integrere det, og det var tydelig at det var to forskjellige miljøer, men det har blitt løst med et samarbeid med tech-miljøet i Everyday, kommenterer Bendixen.

Brekke-Hansen følger opp:

- De hadde et ønske om å starte noe eget, og det var årsaken til at de ville ut. Det lå ikke noe dramatikk i det. I tillegg til samarbeidet med Everyday, hentet vi da også inn Juli Victoria Pramm som digitalrådgiver og Tormod Rønning som utvikler. 

Her kan du se alle tallene til Fete Typer for 2021. Alle tall i MNOK.Omsetningen på stedet hvil, men overskuddet øker

Fete Typer 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 20,5 20,6 - 0,5 %
Driftsresultat 0,5 0,1 + 500 %
Resultat før skatt 0,6 0,1 + 600 %

Lederrokkeringer i designbyrået Fete Typer - både byråleder og styreleder forsvinner ut