Schibsted-sjefen advarer ny medieminister: - Kan rive beina under hele medieøkonomien

Samtidig letter nå Kristin Skogen Lund på sløret når det gjelder mediekonsernets tall på den store nordiske podkast-satsingen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Schibsted-sjefen Kristin Skogen Lund kunne onsdag morgen legge frem sterke tall for konsernet som eier både markedsplassene Finn og Blocket, og store norske mediehus som VG, Aftenposten og svenske Aftonbladet. Selskapet kunne skilte med en økning i driftsresultatet på over 90 millioner kroner til 769 millioner kroner for årets tredjekvarta.

- Vi er veldig fornøyde, og det går bra på mange områder. Også går det eksepsjonelt bra med Finn og det er en viktig driver for verdien vår. Men også nyhetsmediene holder koken og er nå virkelig gjennom den omstillingstunellen og kan fokusere på fremtidig vekst, sier Kristin Skogen Lund til Kampanje.

Schibsted-aksjene falt likevel litt på børsen i dag, men selskapet har like fullt en markedsverdi på rundt 100 milliarder på Oslo Børs etter å ha steget med rundt 25 prosent så langt i år.

Les også: Schibsted-medier tjener mindre penger – økte podkastinvesteringer trekker ned

Har hentet inn 100.000 abonnenter

I tillegg har det norske mediehuset ekspandert rubrikksatsingen sin til Danmark og startet en rekke nye virksomheter der kanskje podkastsatsingen med underholdningsstjerner som den tidligere «Radioresepsjonen»-gjengen på NRK, Tore Sagen, Steinar Sagen og Bjarte Tjøstheim og «Friminutt»-profilene, Herman Flesvig og Mikkel Niva og Harald Eia har fått mest oppmerksomhet.

Schibsted har også kjøpt seg opp i podkastplattformen PodMe som tilbyr podkaster mot betaling fra brukerne, og for første gang Schibsted-sjefen nå fortelle om abonnementstallene på plattformen.

- Abonnementssalget går unna og vi har nå rundet 100.000 betalende abonnenter på PodMe i Norge, Sverige og Finland, sier Skogen Lund til Kampanje.

Schibsted ønsker ikke å kommentere omsetning, men sier mesteparten av veksten innenfor andre inntekter fra mediedivisjonen på 25 millioner kroner kommer fra podkastsatsingen. Podme tar i dag en pris på 79 kroner i måneden og med en kundemasse på 100.000 så betyr det rundt 25 millioner kroner.

Det er første gang Skogen Lund og mediekonsernet forteller om abonnementstall på plattformen som for alvor har tatt opp kampen med de etablerte radiokanalene og mediehusene NRK, P4 og Bauer Media og nye aktører som Acast, Spotify og Podimo.

Her ser du alle tallene til Schibsteds mediedivisjon for tredjekvartal. Alle tall i MNOK. Mindre overskudd i Schibsteds mediedivisjon

Schibsted News 2021 2020 Endring i %
Omsetning 1.928,0 1.809,0 + 7
Driftsresultat 247 272 - 9

Bruker opp mot 50 mill på podkast og E24

Men satsingen koster, og driftsresultatet til mediedivisjonen har falt med rundt 25 millioner kroner i tredjekvartal i år sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Kostnadsøkningen for kvartalet var på 140 millioner kroner og trekker en ut lønns- og prisvekst på rundt på drøye 60 millioner kroner og en engangseffekt på rundt 40 millioner kroner så gjenstår det rundt 40-50 millioner kroner i andre kostnader som blant annet podkastsatsingen

Skogen Lund vil ikke tallfeste investeringene knyttet til Podme utover å si følgende at de ligger inne en post på rundt 50 millioner kroner som også rommer flere andre satsinger.

- En må også huske at det i fjor på denne tiden ikke var en eneste taxiregning og alle satt på hjemmekontor. Nå åpner vi gradvis opp og får tilbake en del kostnader på personal i tillegg til podkastsatsingen, økte investeringer i E24 og Oslo-satsingen til Aftenposten, sier Skogen Lund.

Dermed tegner hun et bilde av størrelsen på investeringene til Schibsted på det sterkt voksende podkastmarkedet.

- Vil det ligge på samme nivå også i neste kvartal?

- Det vet jeg ikke helt, men det vi gjør på podkast er en viktig satsing og vi ønsker å satse, men de er også veldig kostnadsbevisste i mediedivsjonen etter alt de har vært gjennom de siste 15 årene. Men vi tar noen reale løft nå og har fått en veldig god start og det er inspirerende, sier Skogen Lund.

Det var en av fordelene ved å være NHO-sjef. Da ble jeg jo kjent med alle politikerne, Kristin Skogen Lund, Schibsted-sjef

Vokser på digitalreklame

Et annet område som løfter seg voldsomt nå er salget av digital annonsering enten det er på display, video eller innholdsmarkedsføring.

- Du sier det ser bra ut fremover her?

- Vi vet at dette er volatilt, men ja så langt vi kan se i hvert fall, ser det bra ut. Vi får betalt for at vi har styrket oss på dette området både hva gjelder premium annonseplasseringer, på content og når det gjelder video. Nå er utfordringen at vi er utsolgt i Norge, til og med på VG.

- Så da blir prisene høyere også?

- De blir i hvert fall ikke lavere. Det som bremser veksten nå er hvor mye varelager vi har, sier hun.

Ny kulturminister:

Den nye kulturministeren Anette Trettebergstuen skal kjempe for regjerningens mediepolitikk i årene som kommer. En ny samtykkelov kan også være trappene med store konsekvenser for mediehusene. Foto: NTB.

Advarer ny medieminister

Samtidig som annonsesalget øker med over 20 prosent i kvartalet både i Norge og Sverige, så skjer det mye på ekommarkedet og flere, deriblant Datatilsynet, tar til orde for strengere samtykkekrav i den nye «cookie»-loven. Schibsted har her eller advart mot å innføre den nye ekomloven som den forrige regjeringen har foreslått.

- Hvilke forventninger har du til den nye medieministeren vår?

- Jeg synes hun bør være opptatt av fornuftig regulering av data og være forsiktig med å innføre særnorske regler som ofte ender med å skade de nasjonale aktørene og som de internasjonale aktørene klarer å omgå uansett, blant annet dette med målrettede annonser. Det er et komplisert tema. Alle vil ha en ansvarlig databruk der brukerne forstår hva dataene dere brukes til og ikke misbrukes, men samtidig hvis du bare forbyr målrettet annonsering da river du jo beina under hele medieøkonomien, sier Skogen Lund og legger til.

Den nye regjeringen og vår nye kulturminister Anette Trettebergstuen har også varslet en strengere regulering av de store teknologigantene Facebook og Google.

- Det er veldig viktig at man forstår konsekvensene, ikke minst for lokale aktører, det er prisverdig at man ser det er problemer med de globale aktørene, men hvis du som en nasjonal myndighet skal gjøre noe med det så ender du ofte opp med å ramme de nasjonale aktørene og ikke de globale og oppnår det motsatte av det du ønsker. Det er umåtelig viktig at man forstår godt effekten av ethvert tiltak og konsekvensene av det man gjør, sier hun.

Hun legger til at hun i fortsettelsen «gleder seg til dialogen med Trettebergstuen».

- Hun er en veldig dyktig politiker så det blir bra, sier Schibsted-sjefen.

- Kjenner du henne?

- Det var en av fordelene ved å være NHO-sjef. Da ble jeg jo kjent med alle politikerne, sier Skogen Lund.

 

Her ser du alle tallene til Schibsted for årets tredjekvartal. Alle i MNOK. Øker topplinjen med nesten en halv milliard

Schibsted 2021 2020 Endring i %
Omsetning 3.667,0 3.188,0 + 15
Driftsresultat 564 360 + 56
Resultat før skatt 509 321 + 58

Schibsted-sjefen advarer ny medieminister: - Kan rive beina under hele medieøkonomien