TV 2-sjef spent på Nents Premier League-løsning: - Prisen på rettighetene har økt med 1100 prosent

TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen legger samtidig ikke skjul på at det gjør vondt å miste rettighetene til en tidligere læregutt.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Under toppmøtet om rettigheter i Media City Bergen torsdag ettermiddag la sportssjef i Nordic Entertainment Group (Nent) Kristian Oma frem planene for deres nyeste tilskudd i rettighetspakken, og om utviklingen av TV-stasjonen som følger med.

- De to største rettighetene har gjort at vi har kunnet gå fra 11 til 30 ansatte. Vi skal bli flere. Jeg har sluttet å telle på antall konsulenter, eksperter og kommentatorer, men vi begynner å bli veldig mange. Rettighetene er FIS vinteridrettene og Premier League. Det er de rettighetene som har latt oss bemanne opp, bygge nye studioer og for alvor sette kursen fremover, sa Oma.

Les også: Slik skal Nent fornye vintersporten etter milliardkjøpet - bygger eget studio for første gang

Dette er rettigheter som NRK og TV 2 har sittet på tidligere. NRK har formidlet skisport på sine kanaler i om lag 50 år, mens TV 2 har hatt Premier League som sin drivekraft i 12 år.

Sundvor og Jansen Hagen åpnet opp om at det svei å miste rettighetene til Nent og Oma. Nå venter de spent på Nents strategi hva angår pris og oppmerskomhet.

Toppmøte om sport:

De høye herrer dsikuterte rettigheter under sportskonferansen i Media City under Future Week i Bergen denne uken.  Egil Sundvor (f.v), Vegard Jansen Hagen, Helge Birkelund, Harald Strømme og Kristian Oma. Foto: Øyvind Hofsrud.

- Jeg er like interessert som alle andre

TV 2 har de siste årene økt prisen på Premier League-pakkene kraftig. Og da det kom spørsmål fra salen om Nent var redd for å miste kunder grunnet pris, så hevet ikke Oma på øyebrynene.

- Det var overraskende at vi skulle få det spørsmålet der, svarte Oma ironisk.

- Det sitter tallknusere og knuser tall nå. De skal finne «The Power of Pricing». Vi skal i hvert fall ikke fortsette den galoppen som TV 2 har startet. Så får vi se hvordan det går etter hvert. Men foreløpig ser det ikke ut til at vi skal bli noe høyere på pris, enn det TV 2 har vært, svarte Oma.

Les også: Premier League og vintersport skal løfte Viaplay til nye høyder - Men toppsjefen hopper av TV 2s priskarusell

Jansen Hagen forteller til Kampanje at han er spent på Nents strategi.

- Tror du Viaplay klarer å holde løftet sitt og holde prisene nede?

- Det er et godt spørsmål som veldig mange lurer på. Det er jo ingen tvil om at den har økt og økt, erkjenner Jansen Hagen.

- Det skyldes at prisen på Premier League har økt med 1100 prosent siden 2008. Så har vi hatt vår modell for å prøve å beholde lønnsomheten rundt det, også blir det ekstremt spennende å se hva Viaplay og Nent gjør for å prise dette produktet. Selv går jeg over til å bli kunde, som interessert i Premier League, så jeg er like interessert som alle andre, fortsetter Jansen Hagen.

- Hva med TV 2s sportspakke? Vil den falle i pris?

- Det er ikke unaturlig slik jeg ser det i dag. Premier League er den desidert dyreste rettigheten. Så må det sies at det kommer en økonom fra TV 2 og slår meg i hodet med noe hardt fordi jeg bare er sportsredaktør. Men jeg sier det sånn jeg opplever det, sier Jansen Hagen.

Spent:

Jansen Hagen går nå over til å bli kunde av Premier League fotball. Han er spent på hvordan Nent skal legge opp løpet for å ikke henge seg på prisgaloppen. Foto: Eivind Senneset, TV 2

- Det gjorde vondt

Selv om prisingen forblir uviss, så var Jansen Hagen klokkerklar i troen på at hans tidligere læregutt Oma kommer til å forvalte rettighetene på en god måte, selv om det gjør vondt å se at engelsk toppfotball forsvinner fra arbeidsplassen.

- Det er faktisk sånn at de fleste rettigheter har klart seg rimelig bra (etter eierskifte), og det tror jeg Premier League kommer til å gjøre også. Selv om det er vondt å miste den, så har det vært en utrolig rettighet å få holde på med i 12 år, sa Jansen Hagen.

- Hvor tøft er det for dere å miste den rettigheten?, spurte Gunnar Grindstein, som ledet debatten.

- Det er tøft. Det legger jeg ikke skjul på. Samtidig så møter vi folk som nærmest ser på deg som om du har mistet en av dine nærmeste og er virkelig bekymret. Men kom igjen. Vi har fotball-VM, fotball-EM, Tour de France, Champions League også videre. Det er ikke synd på oss, svarte Jansen Hagen.

Les også: Siste sesongen med engelsk fotball på TV 2: - Skal avslutte med et smell

Også NRK har vært offer for Nents storoppkjøp. NRK har rettigheter, sammen med TV 2, på vinteridrett fra Norge, Sveits og Østerrike. Resten skal Viaplay ta seg av.

- Da vi mistet den delen av FIS-pakken - det gjorde vondt. Men det går over. Det gir oss før og fremst en mulighet til å tenke nytt, sa Sundvor.

- Selv om det er vondt å miste den, så er det en utrolig rettighet å få holde på med i 12 år Vegard Jansen Hagen

Tror Nent kan få utfordringer: - Ikke vær bekymret før vi har kommet i gang

Sundvor har troen på Nent og Oma, men gjør allikevel oppmerksom på at det kan vente utfordringer, som det gjorde da Nent tok over rettighetene for skøyter.

- Det ser kjempelekkert ut og jeg er sikker på at de kommer til å gjøre det bra. Utfordringen blir for publikum å finne frem. Og de ulike grenene som ikke står like sterkt som Premier League - at de blir funnet og valgt, sa Sundvor og fortsatte:

- Jeg mener ikke noe vondt med dette, men vi mistet aldri skøyter. Vi ville bare ikke gi den pengesummen et kinesisk agentselskap ville ha for de. Så tok Nent over det. Vi vet at med skøyter så er det 100.000 som ser på er over 60 år. Så tar Nent, men de som ønsker å se skøyter, de finner det ikke. Og det er ikke andre medier som speiler det heller. Jeg tror de hadde 14.000 i snitt, hvor 5.000 av dem er under 50 år, sa Sundvor.

Og seertall er blitt diskutert tidligere, også i de forskjellige idrettsforbundene. Blant annet har langrennslandslaget hentet ny digital sjef for å kunne stå for noe av medieeksponeringen selv. Oma håper folk i det minste gir Nent og Viaplay en sjanse til å bevise hva de er gode for.

- Ikke vær bekymret før vi har kommet i gang da. Gi oss en sjanse. Jeg tror man kan se til når TV 2 tok over langrenn, så har du bildet nogen lunde hvordan det kommer til å se ut. Jeg tror ikke vi kommer til å få flere seere enn det NRK har hatt, for der kan du sende hva som helst også får du 100.000 seere, svarte Oma.

- Og hvis du fyller det med noe innhold, så får du fort 200.000 seere nesten uansett hva du sender og de må vi kjempe hardere for å få. Men jeg er ikke bekymret for å få mange seere på langrenn, la han til.

Resten av debattpanelet sto for øvrig av Helge Birkelund fra Amedia og Harald Strømme fra My Game.

TV 2-sjef spent på Nents Premier League-løsning: - Prisen på rettighetene har økt med 1100 prosent