Unge strømgründere dropper dyre reklamekampanjer - men får hjelp av to tidligere PR-veteraner

- Vi kommer aldri til å operere med kampanjer eller lokketilbud, sier Motkraft-gründerne som også sender et spark til nytt Schibsted-selskap.

Publisert / Oppdater

Johannes Enli Kalleberg
Johannes Enli Kalleberg Journalist

Motkraft er et «non-profit», strømselskap grunnlagt av de to ungguttene Bjørn Spieler (25) og Anders Rodem (22). Strømselskapet opplever for tiden stor vekst og merker stor interesse i mediene. Motkraft opererer med en forretningsmodell litt utenom det vanlige. Ifølge dem selv skal de ikke tjene penger på strømkundene deres. De kaller ideen sin for en liten «folkeaksjon» og ønsker å utfordre det bestående på strømmarkedet. 

- For oss har det handlet om å gjøre et opprør mot de gammeldagse strømselskapene. Det har gitt skikkelig respons og vi føler nesten at vi har klart å skape en liten «folkeaksjon», sier Rodem. 

Rodem sier «kjerneidéen er å mobilisere og utfordre det bestående.»

- Så vi antok at dette kom til å skape en del støy i bransjen. Samtidig så var timingen ganske god, med lansering samtidig som strømprisen nådde all time high, fortsetter Rodem.

Motkraft har droppet samarbeid med de store PR- og reklamebyråene, og har tatt av oppstartskapitalen for å rulle ut lanseringskampanjen sin. Duoen har riktignok ikke vært helt alene, to kjente rådgivere har hjulpet dem på veien.

- Vi har basert oss på å gjøre det meste selv og har ikke ansatt noen stor markedsavdeling, så det går 24-7. Men for at alt skal bli skikkelig proft har fått bistand fra We Are Live og Simpleness. Vi droppet stort PR-byrå, men har heller fått sparring fra to av bransjens mest erfarne rådgivere, sier Rodem. '

- Dere er en «non-profit» organisasjon, hvordan har dere tenkt til å markedsføre dere? 

- Vi gjorde en del markedsundersøkelser før vi startet Motkraft hvor folk svarte at de føler seg lurt av strømselskapene. Det var akkurat den type budskap som gjorde at vi satte i gang med Motkraft. Det er først og fremst «word-of-mouth» og medieomtale som skal gjøre oss kjent. Håpet er at vi blir tema i lunsjpausen å mange arbeidsplasser fremover, forteller Rodem.

Han slår videre fast at reklamekampanjer og aggressive salgstilbud ikke står på planen. 

- Vi kommer aldri til å operere med noen kampanjer eller lokketilbud som for eksempel at man setter ned prisen for å få kunder, sier Rodem.

Les også: Schibsted satser på strøm og kjøper seg opp i Tibber

PR-veteraner og P4-topper

De to rådgiverne er tidligere journalist, P4-programleder og assosiert First House-partner, Per Henrik Stenstrøm, og tidligere First House-rådgiver og Gambit-sjef Ole Tom Nomeland – som også han har bakgrunn fra P4.

- Det har vært utrolig givende å jobbe med disse to knalldyktige NTNUerne. De imponerte stort da vi møtte dem, noe som bare har fortsatt, sier Nomeland til Kampanje. 

 

Nomeland, som en stund også var tilknyttet First House, har vært involvert i flere spennende start-ups de siste årene, deriblant som strategisk rådgiver for «koronavinneren» Ordr - som nå går internasjonalt med bestillings- og betalingsappen sin. 

 

- Det er veldig spennende å jobbe med unge, uredde gründere som har et tankesett helt annerledes enn mainstream - noe som også blir faglig veldig morsomt, fortsetter han. 

 

- Hvordan er det å jobbe sammen Per Henrik Stenstrøm igjen? 

 

- Per Henrik og jeg var i sin tid gode programlederkolleger i P4s aktualitetsmagasin «Sytten Tretti». Vi har holdt kontakten siden - og de siste årene har vi gjort en del prosjekter sammen igjen, siden vi begge har etablert egen virksomhet innen kommunikasjon og ledelse, sier Nomeland. 

Tidligere PR- og radiokollegaer:

Per Henrik Stenstrøm og Ole Tom Nomeland har begge tilknytning til PR-byrået First House og har også tidligere vært tilknyttet radiokanalen P4.

Studerer ved NTNU

Gründerne av Motkraft er begge studenter ved NTNU og fikk bruk for matteinteressen når de la en plan for veksten til deres nye strømselskap. 

- Vi som startet Motkraft er NTNU studenter og er veldig glad i matte. Vi lagde noen grafer for å se hvordan selskapet kunne vokse mest mulig. Der så vi at «word-of-mouth» er der vi kunne treffe mange fort. Hvis vi kunne nå ut bredt slik at mange kunne prate om oss ville vi treffe mye flere folk enn vi hadde budsjett til å bruke markedsføring på. Derfor lagde vi slagordet «Starta i protest» som handlet om å finne et budskap som traff en nerve i folk, noe jeg vil si vi nå har gjort, sier Rodem.

Han sier de har brukt utendørsplakater i Oslo og kommunisert hardt på sosiale medier for å markere oppstarten. 

- Markedet vårt er absolutt alle. Alle bruker strøm og bryr seg ikke om selve strømmen de har i veggen, sier strømgründeren.

- Forbrukerrådet var positive

Motkraft satser blant på medieomtale i deres markedsføringsstrategi og fikk hovedinnslaget på Dagsrevyen 20. oktober, noe de trekker frem som en viktig del av markedsføringen.

- Det å få hovedinnlegget på Dagsrevyen er ikke markedsføring du kan kjøpe. Det får man bare dersom man leverer substans. Vi opplevde at Forbrukerrådet var positive til initiativet vårt og bekreftet mange av påstandene våre, noe som var en viktig validering av Motkraft som seriøs aktør, sier Rodem.

Nylig kom Forbrukerrådet ut med en strømundersøkelse som viste at fire av ti av strømkundene i undersøkelsen føler seg lurt når de inngår strømavtaler.

- Både vi og Forbrukerrådet er klare på at det foregår massivt lureri i denne bransjen. De gammeldagse aktørene har utarbeidet en genial taktikk hvor de blant annet har laget forskjellige navn på strømavtalene som bare forvirrer forbrukeren og lurer dem inn i dyre løsninger og bindinger, forteller Rodem.

Kritiserer markedsføringen til Tibber

For mange vil forretningsmodellen til Motkraft virke ganske lik strømselskapet som nylig fikk Schibsted på eiersiden, Tibber, sin forretningsmodell. På spørsmål på hva forskjellen mellom strømselskapene til de to, mener Rodem at Tibber blant annet ikke forteller «sannheten til kundene sine i markedsføringen sin», likevel var det ikke Tibber som var motivasjonen til å starte opp Motkraft. 

- På mange måter er vi ganske like Tibber. Vi kommer snart til å lansere en Motkraft-app som blir ganske lik Tibber sin. Forskjellen er at vi er billigere når det gjelder månedspris. En annen forskjell er markedsføringen, Tibber markedsfører seg som om de handler strømmen billigere enn andre. Dette stemmer ikke, det er flere ting i markedsføringen deres som ikke er sant, sier Rodem.

Kampanje har forelagt kritikken fra Motkraft til daglig leder i Tibber, Edgeir Vårdal Aksnes, som ikke ønsker å kommentere saken.

- Det er viktig å understreke at vi ikke er motstandere av Tibber bortsett fra markedsføringen deres, det er de store tradisjonelle strømselskapene vi startet i protest mot, avslutter Rodem.

Tidligere i høst gikk Schibsted inn som investor i det digitale strømselskapet Tibber. Nå kjøper de seg ytterligere opp gjennom at norske Strawberry selger sin eierandel til Schibsted. Aksjene har en verdi på 350 millioner kroner.

Unge strømgründere dropper dyre reklamekampanjer - men får hjelp av to tidligere PR-veteraner