Nytt bytte av mediebyrå i Posten – Wavemaker blir tredje i rekken på under ti år

Dentsu er ute av dansen. - Det er veldig synd å miste kunder, men det er en del av gamet i byråbransje, sier Carat-sjefen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Mediebyrået Wavemaker trakk det lengste strået i byråkonkurransen om å få tilby Posten og Bring mediebyråtjenester.  

-  Vi er veldig stolt og fornøyde med å ha vunnet Posten og Bring og gleder oss til å starte samarbeidet. sier administrerende direktør i Wavemaker, Cathrine Hagen, som også gleder seg over at avtalen omfatter merkevaren Bring i Sverige og Danmark.

Posten tar dermed med seg kontoen på noen titalls mediemillioner kroner fra Vizeum, som nylig ble fusjonert med Dentsu Aegis-byrået Iprospect. Den nye kontrakten har en varighet på to år pluss opsjoner. 

- Dentsu har gjennom mange år hatt et tett og godt samarbeid med Posten. De første årene i Vizeum og det siste halvåret i Carat. Vi synes selvfølgelig det er veldig synd å miste kunder, men det er en del av gamet i byråbransjen. Carat har vært dyktige og heldige og har veldig mange samarbeid med kunder som varer betydelig lengre enn gjennomsnittet i bransjen. Offentlige anbud fokuserer jo i tillegg til på kvalitet, mye på pris, og Carat nådde ikke helt opp denne gangen. Vi takker Posten for et veldig godt samarbeid og ønsker de lykke til med ny byråforbindelse, sier administrerende direktør i Carat, Stian Jansen, til Kampanje.

Les også: Overskudd på over 100 millioner i Dentsu Norge – men pandemien gikk hardt ut over de ansatte

Om det står Carat, Vizeum eller Iprospect i epostadressen er vi ikke så veldig opptatt av. Monica Solberg, Posten

- Går ikke på om vi er fornøyde eller ikke

Markedsdirektør Monica Solberg i Posten sier hun «ser frem til å ta fatt på arbeidet med Wavemaker.»

- Tilbudet de leverte viser at de forstår de strategiske og forretningsmessige problemstillingene vi står overfor. Teamet de presenterte for oss virker sterkt og vi gleder oss til å bli bedre kjent med dem og deres arbeidsmetodikk, sier hun.

Det er ikke første gang Posten bytter ut mediebyrået sitt. Før Vizeum var Posten og Bring nemlig i Starcom.

- Er det vanskelig å finne det rette mediebyrået?

- Nei, det handler ikke om det. Vi er, som et statlig eid selskap, underlagt de lover som gjelder rundt offentlige anskaffelser, så når kontrakten går ut er vi nødt til å gå ut med et anbud. I kontrakten ligger det også noen helt objektive kriterier til grunn for valg av nytt byrå, så dette går ikke på om vi er fornøyde eller ikke. Hvert fjerde år må disse avtalene lyses ut og denne gangen leverte ikke det byrået vi jobbet med tidligere best i anbudsprosessen.

Da Posten avholdt sin mediebyråkonkurranse sist tilbake i 2017 valgte imidlertid ikke Starcom å delta i konkurransen.

- Vi var veldig fornøyde med både Starcom og Vizeum og det er alltid med litt blandede følelser man bytter ut et byrå. Men nå gleder vi oss vi veldig til å jobbe med Wavemaker og de leverte superbra i anbudsprosessen også blir det spennende å se hva som skjer om nye fire år igjen. Det er ikke mer dramatisk enn som så, sier Solberg.

Les også: Posten flytter reklamemillioner - Starcom droppet pitsjen

La ned Vizeum i kontraktsperioden

Oppdraget det nå er snakk om gjelder for både Posten og Bring og spenner over hele det nordiske markedet.

- Har det spilt inn i beslutningen om å bytte byrå at Vizeum nå er lagt ned og fusjonert inn i andre Dentsu-byråer?

- Nei, det har ikke hatt noen påvirkning i denne prosessen. Slik vi har opplevd det fikk vi fortsette å jobbe med det samme teamet som vi hadde da de het Vizeum, så om det står Carat, Vizeum eller Iprospect i epostadressen er vi ikke så opptatt av. Selv om Vizeum som navn ble borte har samarbeidet fungert utmerket, sier Solberg.

Posten Bring har i dag et løpende samarbeid på reklametjenester med Pol og den avtalen påvirkes ikke av valget av nytt mediebyrå.

Les også: Dentsu slår sammen byråer og legger ned Vizeum som merkevare

Strategidirektør Mads Rikter-Svendsen i Wavemaker, som er den del av WPP og Group M-nettverket, sier «Posten er en institusjon som alle kjenner.»

- I takt med den digitale transformasjonen har Posten vært dyktige til å lansere nye tjenester og løsninger for en enklere hverdag. Vi skal bidra til å øke kjennskapen og synligheten til Posten, deres tjenester og løsninger. Dette er en oppgave gleder oss til å ta fatt på, sier Rikter-Svendsen.  

Han mener også Bring-merkevaren «har et stort potensial.»

- Med en klar grønn og bærekraftig profil mener vi potensialet i markedet er stort – spesielt i Sverige og Danmark, der kjennskapen til Bring er lavere enn i Norge, sier Rikter-Svendsen.

Nytt bytte av mediebyrå i Posten – Wavemaker blir tredje i rekken på under ti år