NRK er tilbake på omdømme-toppen - Fjordkraft, SAS og Norwegian faller på listen

- Jeg er selvsagt spesielt glad for at omdømmet til NRK er på rekordhøyt nivå etter den perioden vi har vært gjennom, sier kringkastingssjefen.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist
Ipsos har gjennomført profilundersøkelsen i 30 år, der de måler omdømmet til norske etater, organisasjoner og bedrifter. I år har de undersøkt omdømmet til 94 etater, 115 bedrifter og 49 organisasjoner i Norge.

NRK troner i år på førsteplass med en andel godt inntrykk (meget eller ganske godt inntrykk) på 86 prosent. Dette er på nivå med 2020, da NRK havnet på andreplass, etter Tine. 

- Det er fantastisk gøy og utrolig viktig at NRK har så godt omdømme. Det at folk i Norge stoler på NRK, er selvsagt helt avgjørende for oss, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Kampanje. 

- Og så er jeg selvsagt spesielt glad for at omdømmet til NRK er på rekordhøyt nivå etter den perioden vi har vært gjennom, legger han til. 
 
Tine, som i fjor havnet på førsteplass, kommer i år rett etter NRK. 84 prosent har et godt inntrykk av Tine, noe ned fra en sjeldent stor økning i 2020, da nivået var 89 prosent. 
 
- NRK er store, de er etablerte, de er velkjente, og det tror jeg også gjør at de har et institusjonelt preg som gjør at de i krisetider får et positivt omdømmeløft. NRK har vært en viktig informasjonskanal for folk flest i denne krevende tiden, sier Kjetil Strømseth, kundedirektør i Ipsos Norge.
 
Vinmonopolet havner i år på en tredjeplass, og scorer 82 prosent på godt inntrykk. I fjor scoret de 85 prosent.
 

Fjordkraft, SAS og Norwegian på tilbakegang

NRK opplever ikke den generelle tilbakegangen som kjennetegner 2021. 

- De som gjør det dårlig på listen over de 115 bedriftene med best omdømme, sliter ikke nødvendigvis med et dårlig omdømme, men med lav kjennskap, sier Strømseth.

- Derimot er det noen bedrifter som har omdømmeutfordringer i 2021. En del bedrifter har ganske høye andeler med dårlig inntrykk. Enkelte bransjer er generelt mer utsatt for kritikk enn andre, men ofte skyldes høye andeler dårlig inntrykk at bedrifter har opplevd negative hendelser og kritikk i forbindelse med enkeltsaker, fortsetter Strømseth.

Han trekker frem at kraftbransjen har vært utsatt for kritkkk gjennom året, og mener at dette ser ut til å spesielt ha rammet omdømmet til Fjordkraft.

- Vi ser at andelen som har et litt dårlig eller meget dårlig inntrykk dobler seg. Dette har skjedd uten at andelen positive går like mye tilbake. Med andre ord førte den nye oppmerksomheten som bedriften fikk til en større andel med negativt inntrykk. De som tidligere var likegyldige og ikke hadde et inntrykk av virksomheten falt ned på den negative siden, sier han.

Også SAS og Norwegian har tilbakegang i sitt omdømme i 2021. Strømseth peker på at pandemien har vært utfordrende for reiselivsnæringen.

- Tilbakegangen for Norwegian ser ut til å være fortsettelsen av en uheldig utvikling over flere år. Effekten av mediestøyen omkring lederlønninger i Norwegian sommeren 2021, er neppe til fulle fanget opp i årets tall, sier han. 

FHI på topp av etatene - tildeles omdømmepris

Listen over etater toppes av Folkehelseinstituttet (FHI), som har forbedret sitt gode omdømme det siste året. Andelen med positivt totalinntrykk har gått fra 62 prosent i 2019 til hele 85 prosent i år. Samtidig har andelen med negativt inntrykk falt fra 16 prosent i 2012 til 5 prosent i år. Ipsos tildeler Folkehelseinstituttet Omdømmeprisen for 2021.
 
Rett under FHI ligger Meteorologisk Institutt, som holder seg stabilt på samme nivå som tidligere år, på 81 prosent  med meget eller ganske godt inntrykk. På tredje plass i 2021 ligger politiet med 77 prosent meget eller ganske godt inntrykk.
 
Helsedirektoratet, som også har vært et av myndighetenes viktigste ansikt utad under pandemien, har klart å beholde sitt positive omdømme og ligger i år på 75 prosent meget eller ganske godt inntrykk. De faller ned én plass, fra tredje i fjor til fjerde i år.
 
Kripos ligger på 5. plass med 74 prosent på godt inntrykk. 

Her kan du se årets topp ti-liste over landets selskaper med best omdømme. Kilde: Ipsos Norge.NRK tilbake i toppen - Bama og Mills nye på lista

Plassering Selskap Prosent Plassering i fjor
1. NRK 86  (2)
2.  Tine 84 (1)
3. Vinmonopolet 82 (4)
4. Felleskjøpet 79 (5)
5. Coop 78 (3)
6. Gjensidige 78 (6)
7. Jotun 96 (8)
8. Bama 74 NY
9. TV 2 71 (7)
10. Mills 68 NY

NRK er tilbake på omdømme-toppen - Fjordkraft, SAS og Norwegian faller på listen