Mener ny NRK-sjef bør være en kvinne - styreleder vil ikke utelukke mannlige kandidater

Nyhetsredaktør i Vårt Land peker på tre kvinner som kan overta jobben til Thor Gjermund Eriksen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud, Ragnhild Aarø Njie, Dag Robert Jerijervi og Knut Kristian Hauger

Når Thor Gjermund Eriksen rydder kontoret sitt på Marienlyst til neste år, slik han varslet styret i NRK om søndag, baner han vei for den 14. kringkastingssjefen i NRKs nesten 90 år lange historie. Nyhetsredaktør i Vårt Land, Veslemøy Østrem, mener den neste kringkastingssjefen bør ha en egenskap ingen av hennes 13 forgjengere har hatt. Hun bør nemlig være en kvinne.

- Ja, det mener jeg selvfølgelig, ler Østrem.

Hun leder Medienettverket, som jobber for å få flere kvinner og større mangfold i ledelsen i den norske mediebransjen, og har bitt seg merke i at ingen kvinner har fått lede Norges største mediehus.

- Det er ikke fordi det på død og liv burde være en kvinne, men fordi det finnes så ekstremt mange dyktige og kvalifiserte kvinner der ute. Og jeg kan jo nevne Helje Solberg, Vibeke Fürst Haugen og Sarah Willand som tre kandidater. De ville kunnet ta med seg god erfaring til mange tunge redaksjoner, og jeg tror en kvinne ville kunnet utviklet NRK videre på en smart måte, fortsetter hun.

Helje Solberg er nyhetsredaktør i NRK. Vibeke Fürst Haugen er direktør for Marienlyst-divisjonen. Sarah Willand er organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i NRKs kommersielle konkurrent TV 2.

Ansvarlig redaktør i Subjekt, Danby Choi, har én favoritt blant de mulige kandidatene.

- Jeg legger en knapp på nyhetsdirektør Helje Solberg. Hun har vist seg å ha svært god forståelse for NRKs mandat, og som en prinsipiell forsvarer og strateg på vegne av de de redigerte mediene i de sosiale medienes tid, sier han til Kampanje.

Og på spørsmål om den nye NRK-sjefen bør være en kvinne:

- Hvorfor ikke!

Veslemøy Østrem understreker at NRK er gode på mangfold og at de har mange dyktige kvinnelige ledere.

- Men det er den siste toppjobben som kunne gjort at de kunne sagt at «vi har fikset det». 

- Burde det ha skjedd tidligere? 

- Jeg tror det har vært kvalifiserte søkere tidligere, men jeg vil ikke si at de som har vært kringkastingssjefer har vært feil. Thor Gjermund Eriksen har vært en veldig dyktig leder. 

Les mer: Thor Gjermund Eriksen slutter som NRK-sjef i 2022

Her kan du se videointervju med NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen som varsler sin avgang neste år. 

Eriksen: - Det nærmer seg nok

Thor Gjermund Eriksen selv mener at det «åpenbart» vil være flere gode kvinnelige kandidater til jobben.

- Jeg skal ikke blande meg oppi det, men at styret vil finne gode kvinnelige kandidater, er jeg helt sikker på. Jeg vet om mange, både internt og eksternt. Det nærmer seg nok den første kvinnelige NRK-sjefen, men om det blir nå, får vi se, sier han til Kampanje.

Styreleder i NRK, Birger Magnus, understreker at de ennå ikke har startet prosessen med å finne Eriksens arvtaker.

- Den er overhodet ikke i gang. Med unntak av undertegnede, var dette nytt for resten av styret i går. Da ble de orientert. I et styremøte neste uke skal vi diskutere hvordan en prosess bør se ut og så vidt starte en diskusjon om hva som er riktig krav til profil.

- Er naturlig å koble på et rekrutteringsbyrå i denne prosessen?

- Det er ikke unaturlig. Det handler først og fremst om å få tilgang på eksterne kandidater på en enkel måte uten å skape for mye støy.

Må erstattes:

Birger Magnus (t.v.), styreleder i NRK, må ut og finne Thor Gjermund Eriksens arvtaker. Eriksen har varslet at han vil fratre i løpet av 2022. Foto: Foto: Lise Åserud/NTB

- Skal finne den beste mulige kandidaten

Styrelederen vil imidlertid ikke utelukke mannlige kandidater i jakten på ny NRK-sjef.

- Bør den neste NRK-sjefen være en kvinne?

- Hvis det er en kvinne som er den beste kandidaten, så er svaret ja. Det hadde vært veldig hyggelig om det var en kvinne, sier Birger Magnus.

- Er det et nederlag om dere ansetter en mann?

- Nei. Thor Gjermund Eriksen har vært en formidabel kringkastingssjef, så det er langt ifra et nederlag.

Kjenner du på et press om å ansette en kvinne?

- Jeg kjenner på et press om å finne den beste mulige kandidaten for jobben, om det er en kvinne eller mann. Men det er mange gode kvinnelige medieledere der ute.

Mener ny NRK-sjef bør være en kvinne - styreleder vil ikke utelukke mannlige kandidater