«Crazy» satire om ekstremisme, kidnapping og halal-ost skal trekke TV-seerne til NRK i høst

- Denne litt crazy humorserien bidrar til å vise et større mangfold, og det er bra, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen om «Jordbrukerne».

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Da NRK på sensommeren presenterte TV-høsten, ble «Jordbrukerne» trukket frem som en av høstens store TV-satsninger av kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Den satiriske dramakomedien – som har et mørkt bakteppe – har premiere på NRK1 torsdag 28. oktober, men har allerede rukket å hanke inn en pris i Cannes for beste skuespill, i tillegg til en ungdomspris i Cannes for beste serie.

Se seriens trailer nederst i saken. 

I den Rubicon-produserte serien, som er skrevet av serieskaperne Anne Bjørnstad og Izer Aliu, møter publikum den norsk-iranske hovedkarakteren Marwan fra Oslo. Marwan, som spilles av Nader Khademi, har mistet kjæresten i en bilulykke, og i frykt for å miste datteren begir han seg ut på et desperat kidnappingsforsøk. Ting går imidlertid ikke som planlagt – og istedenfor å kidnappe datteren til Iran, ender Marwan motvillig opp som gründer av Norges første halalysteri sammen med en gjeng ekstremister på en gård i Telemark.

- Publikum kan vente seg en historie som handler om tilhørighet, å finne mening i tilværelsen - og om halal-ost, humrer Bjørnstad.

- Serien handler på mange måter om kulturkræsj – om en gjeng med menn med minoritetsbakgrunn fra Oslo, som møter på en gjeng med folk fra et lite sted i Telemark, fortsetter hun.

- Har det å nå en «flerkulturell målgruppe» – slik NRK stadig trekker frem at de skal bli bedre på – vært en del av arbeidet med serien?

- Det har skjedd litt automatisk at vi har inkludert personer med minoritetsbakgrunn både foran og bak kamera, sier Aliu. 

- Jeg tror det er en god måte å gjøre det på, uten at man nødvendigvis trenger å diskutere mangfold så mye, eller å gjøre en så big deal ut av det, sier han, samtidig som han understreker at han mener mangfold er viktig. 

Tar tak i stereotyper og fordommer

Bjørnstad beskriver serien som en humoristisk serie som tar tak i fordommer og stereotyper, men forteller at serien er skrevet på en slik måte at man ler «med karakterene og ikke av dem».

- I tillegg er det et poeng at serien skulle fortelles innenfra. Derfor tok jeg kontakt med Izer og Nader veldig tidlig i prosessen. Jeg ønsket å få med de beste vi har, og Izer er en utrolig talentfull regissør, roser Bjørnstad.

Aliu, som har regissert serien sammen med Aurora Gossé og Brwa Vahabpour, forteller at historien og «plotet» var interessant å dykke inn i.

- Jeg følte jo at historien var litt «messed up», men den vinkelen vi gikk inn med funket det. Vi startet med stereotypiene og jobbet oss bakover. 

Han legger til at det ofte er slik at man som regissør med minoritetsbakgrunn blir trukket frem som en representant for minoriteter, enten man vil eller ikke.

- Man blir ekstra oppmerksom på tematikken og hvordan det kommer frem. Jeg tror det handler om å bevisstgjøre, og at mye handler om manglende kunnskap om hverandre. Med denne serien ser vi på tematikken med et annet blikk, og sånn tror jeg man kan komme hverandre i møte. Det er gjort med humor og varme, og serien er noe man kan le av fra alle hold, sier Aliu. 

Kringkastingsjef Eriksen sier at NRK er opptatt av å synliggjøre et større mangfold i bred forstand.

- Både kulturelt mangfold og annet. Men det er jo en generell ambisjon som skal reflekteres i alt innhold - både drama, underholdning, programledelse og så videre. Det blir feil og si at den dramaserien eller det underholdningsprogrammet er en mangfoldssatsing, mens andre serier ikke er det. Men denne litt crazy humorserien bidrar til å vise et større mangfold, og det er veldig bra, sier Eriksen.

Stakk av med to priser:

Jordbrukerne var en av ti internasjonale TV-serier som var nominert i hovedprogrammet under den prestisjetunge TV-seriefestivalen i Cannes. De vant både prisen for beste skuespiller-ensemble og ungprisen for beste TV-serie. Foto: Olivier Vigerie

«Tårer fra de tøffeste» etter Cannes-pris

Bjørnstad er fra tidligere blant annet kjent som en av serieskaperne bak «Lillyhammer» og HBO-suksessen «Beforigners», mens Alius første spillefilm «Fluefangeren» vant en Amanda for beste regi, i tillegg til Den norske fredsfilmprisen. Hans andre spillefilm «12 bragder», er snart klar for utgivelse. Dette er hans første TV-serie. 

- Hvordan er det å ha vunnet to priser for «Jordbrukerne», allerede før serien er ute? 

- Det var veldig kult! Jeg hadde dessverre dratt igjen før prisene kom, men var der på visningen. Jeg så jo på bildene etterpå at det var ganske god stemning i gjengen da prisene kom, for å si det mildt! Hele casten vant jo pris for beste skuespill. Det er jo en hedersbevisning til Izer også, for regissøren har jo en finger med i det gode skuespillet, sier Bjørnstad.  

- Jeg syntes at det var veldig kult og jeg ble veldig glad på deres vegne. Jeg er kjempesmigret, og under utdeling det ble det både tårer og glede fra de tøffeste, legger Aliu til.

- Nå er de begge spente på hvordan det norske TV-publikummet kommer til å reagere på «Jordbrukerne».

- Det blir veldig spennende egentlig, for dette er jo en litt spesiell serie, rett og slett. Jeg gleder meg veldig til folk ser på og lurer på hva de kommer til å tenke om serien, sier Bjørnstad.

- Jeg er også veldig spent. Sånn er det alltid når noe man har brukt så lang tid på å lage skal komme ut, ser Aliu.

- Kan publikum vente seg flere sesonger?

- Vi får bare vente å se. Det er ikke planlagt flere sesonger på nåværende tidspunkt, avslutter Bjørnstad.

«Crazy» satire om ekstremisme, kidnapping og halal-ost skal trekke TV-seerne til NRK i høst