Tidligere i dag omtalte Kampanje TV-høsten på NRK - publikum vil blant annet få gjensyn med den elleville gjetteleken «Maskorama», andre sesong av Herman Flesvigs humorserie «Førstegangstjenesten» og humorserien «Side om side», som er tilbake etter en lengre koronapause.

Også nye progammer som dramaserien «Jordbrukerne» og true crime-serien «Vålnes-saken» vil dukke opp på skjermen i høst. 

- Vi ser at konkurransen globalt og fra andre norske aktører som TV 2 er knallhard. Så publikum i Norge kan glede seg til masse godt innhold i høst, og det er jo bra, sier NRKs Kringkastingssjef, Thor Gjermund Eriksen til Kampanje.

- Hvordan jobber NRK for å fornye TV-tilbudet?

- Det er jo et kontinuerlig arbeid. Å få frem nye formater, nye ideer og nye talenter. Vi ser jo hele tiden at andre aktører er ute etter talenter som NRK har, så vi må utvikle nye talenter og nytt innhold hele tiden. Det er norsk kvalitetsinnhold som skal være nær virkeligheten folk har i Norge, som skal være relevant. Jeg har stor tro på TV-høsten hos NRK, sier Eriksen.

I tillegg til konkurransen fra TV 2, opplevde NRK tidligere i år at flere av deres største radioprofiler ble kuppet av Schibsted, inkludert Herman Flesvig, Mikkel Niva og Radioresepsjonen.

Andre NRK-navn, som Ronny Brede Aase og Tuva Fellman, har tatt turen til Discovery.

Les også: Herman Flesvig, Mikkel Niva og Radioresepsjonen går til Schibsted

- Konkurransen skjerpes
Han mener NRK har lyktes i å holde en stabil posisjon i et utfordrende marked.

- Jeg er relativt optimistisk, men det er jo et marked og en konkurranse som skjerpes i et kraftig tempo, sier Eriksen.

- Vil publikum få se nye talenter på skjermen i høst?

- Ja, det kommer vi til å se i flere av de store satsningene. Det kommer til å være en rekke satsninger, men jeg kommer ikke til å nevne dem én etter én.

Les også: Slik blir høsten på TV 2 - slipper 13 helt nye programmer

- Noe folk ikke har sett før
I dramaserien «Jordbrukerne» der TV-seerne møter Marwan (Nader Khademi) som har mistet kjæresten i en bilulykke og som deretter forsøker å kidnappe med seg datteren til Iran. Til slutt ender imidlertid Marwan motvillig opp som gründer av Norges første halalysteri.

- Er «Jordbrukerne» høstens store TV-satsing?

- Det er en av dem. Jeg har sett noen klipp. Det er mye på skjermen i høst – med sportsrettigheter, «Førstegangstjenesten», «Stjernekamp» og «Maskorama». I tillegg har vi en ganske stor portefølje av ulikt drama, både for barn og unge voksne. Jeg tror ikke vi er avhengig av én satsning, men «Jordbrukerne» er noe folk ikke har sett før. Det blir veldig spennende!

- Hva gleder du deg selv mest til å se?

- Akkurat nå om dagen så er det det voldsomme trykket rundt valgkampen jeg er opptatt av. Det er tre uker til, men jeg synes alltid at nytt, norsk drama er spennende, så jeg gleder meg til å presentere det.

Eriksen sier at han ikke har fått ta en sniktitt på andre og siste sesong av «Førstegangstjenesten». Han kan derfor ikke røpe hva publikum kan vente seg.

- Det tror jeg er utenfor de flestes forestillingsevne. Haha. Det gleder jeg meg skikkelig til. Det kan hende at jeg venter til premieren, men det kan også hende at jeg tar en luretitt. Jeg er helt sikker på at vi vil bli overrasket i år også, sier han. 

Overrasket over TV-fenomen
- I fjor gikk store deler av Norge inn i en lockdown. Tror du det blir mindre TV-seing nå som folk kan bevege seg fritt igjen?

- Da vi så på TV-seingen i fjor, så var jeg sikker på at vi skulle få et stort fall da vi gikk inn i 2021, men det skjedde ikke. De underliggende trendene fortsetter. Valgbart innhold og strømming er fortsatt de store trendene. Folk bruker tid på å se godt innhold. Jeg tror egentlig at de trendene vi har sett fortsetter. Seingen fra det første koronaåret 2020 har holdt seg oppsiktsvekkende stabilt til 2021, sier Eriksen.

- Forventer dere like høye seertall på «Maskorama» nå som Norge ikke lenge er i lockdown?

- Vi får se. Det var jo fjorårets store overraskelse. Jeg må bare innrømme at jeg ikke hadde sett for meg hvor samlende «Maskorama» kom til å være.Vi så jo at det ble høydepunktet for familien, fra små barn til besteforeldrene. Å oppnå det er en stor ambisjon. Jeg skal ikke spekulere, men tror det vil gå bra i år også.

- Bruker dere mindre penger denne TV-høsten enn i fjor, da dere blant annet hadde veldig kostbare «Atlantic Crossing»?

- Jeg vil tro at hvis du tar inn «Atlantic Crossing», så bruker man vel totalt litt mindre, men ellers er det på nivå med i fjor. Historisk drama er det mest kostbare man kan lage, og det er jo ikke slik at man publiserer historisk drama hvert halvår.