Carat-sjefen om Telia-tapet: - Det er trist å avslutte et så nært og godt samarbeid

Telias nye mediebyrå er ikke skuffet over at Telia nå tar over de digitale mediekjøpene selv.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Dag Robert Jerijervi

Fredag morgen kommer nyheten om Telia bytter ut sitt norske mediebyrå etter lang tid. For etter hele 11 år i Dentsu-byrået Carat, har telekomselskapet Telia valgt å avslutte samarbeidet. Beslutningen er tatt etter at hele Telia-konsernet gjennomførte en stor byråpitsj på tvers av syv markeder med det resultat at markedsdirektør i Telia Norge, Camilla Forberg, og resten av Telia-teamet fremover skal jobbe med Group M-byrået Mediacom i Norge.

- Carat Norge har jobbet sammen med Telia siden 2009 og vi er utrolig stolte av det lange samarbeidet, sier Carat-sjefen Stian Jansen til Kampanje.

- Hvilke tanker gjør du deg når du mister en slik kunde?

- Det er trist å avslutte et så nært og godt samarbeid. Vi ønsker Telia alt godt og kommer fortsatt til å heie på dem og vi ønsker nytt byrå lykke til, sier Jansen.

Carat er landets største mediebyrå med en omsetning på 1,7 milliarder kroner, men Jansen sier de kommer til å merke at Telia forsvinner.

- Telia er en betydelig kunde av oss, ja, sier Carat-sjefen.

Les også: To strake for Carat-sjefen i Byråprofil: - Dette året har vært en berg- og dalbane

Vi frykter ingenting, men heier på at norske annonsører tar større eierskap til egen utvikling.  Stian Jansen, Carat-sjef

Var med å kjempe i finalen

Totalt var det fem byrågrupperinger som kjempet om det nye oppdraget og som etter hvert ble kuttet ned til tre. Telia ønsker ikke å si hvilke byråer dette var.

- Var Carat med og kjempet om kunden helt til slutt?

- Vi var med hele veien og har stor respekt for Telia sin beslutning. Det er som sagt syv markeder og mange ønsker som skal dekkes i en slik prosess, sier han.

Et av ønskene til Telia, og som er interessant og nyskapende, er at mobiltelefoni-, TV- og internettilbyderen ønsker å ta over alle digitalkjøpene selv og dermed opprette sin egen handledesk.

- Hva tenker Carat om det? 

- Telia har en ambisjon om å ta større kontroll over sine egne kunder og deres kundereise. Det er en erkjennelse vi heier på og synes at flere burde komme til. Vi blir ikke mindre viktige for våre kunder av den grunn, så lenge vi kan være gode rådgivere og sparringspartner på det som er aller viktigst for våre kunder, sier han.

- Frykter du at dette er en utvikling som brer om seg blant landets største annonsører?

- Vi frykter ingenting, men heier på at norske annonsører tar større eierskap til egen utvikling. 

Toppsjefen i Carat opplever imidlertid ikke at Telias nye avtale er en reaksjon på diskusjonene i medier- og kommunikasjonsindustrien om lite transparente pengestrømmene i det programmatiske annonsemarkedet.

- Nei, jeg opplever ikke at pengestrømmer i USA eller andre sin dårlig skjulte agenda er veldig utslagsgivende. Vi har alltid hatt en ærlig og åpen dialog med våre kunder og det skal vi fortsette med. Telia tar nå et ansvar for sin egen utvikling som vi mener er både riktig og sunt. Du kan ikke være Norges største utfordrer ute å gjøre en del ting selv, sier Stian Jansen. 

- Ser ingen ulemper:

Mediacom-sjefen Britt Skjeppestad gjør en av sine største seiere på kundesiden når Telias reklamekonto flytter på seg. At telekomgiganten tar mediekjøpene digitale selv er hun ikke negativ til. - Jeg ser ingen ulemper for vårt samarbeid som går ut på å skape vekst for Telia, sier Skjeppestad.

- Vi skal støtte Telia hele veien

Hos den nye byråforbindelsen Mediacom er gleden stor over at Telia har valg akkurat dem som ny byråforbindelse. 

- Det er kjempegøy, sier byråleder Britt Skjeppestad i Mediacom om at de har fått Telia på kundelisten.

Hun har naturlig nok fått med seg Telias nye posisjon som «Norges største utfordrer».

- Telia er en superbra utfordrer i sin kategori i det norske markedet. De er en fremoverlent, profesjonell og fin annonsør som vi gleder oss til å jobbe masse med, sier Skjeppestad.

- Hvordan har prosessen vært?

- Det var en veldig grundig og god prosess. Vi har hatt gode og konstruktive dialoger underveis. Det har vært en lang prosess, men det må det være når de skal gjøre et så stort skifte. For oss er det også en kjempegod timing at vi får Telia nå, sier hun.

- Hva tenker du om at Telia vil gjøre de digitale mediekjøpene selv?

- Det har vi flere kunder som gjør. Vi skal støtte Telia hele veien og hjelpe dem til å bli gode. Samtidig som vi jobber helhetlig med hele mediestrategien.

- Tror du det er en fordel for Telia at de tar den jobben selv?

- Det skal ikke jeg svare på, for så godt kjenner jeg ikke Telia ennå. De har helt sikkert gjort veloverveide vurderinger. Vår jobb er å hjelpe dem med å lykkes.

- Er det en ulempe for dere?

- Nei, og det er fordi vi skal eie både utfordringene og løsningene i fellesskap. Jeg ser ingen ulemper for vårt samarbeid som går ut på å skape vekst for Telia.

Carat-sjefen om Telia-tapet: - Det er trist å avslutte et så nært og godt samarbeid