Universitetet i Oslo (UiO) er i høst på jakt etter nye byråsamarbeid. Konkurransen ble satt i gang i august og har en anslått verdi på 25 til 30 millioner kroner for en fireårsperiode.
Interessen fra byråbransjen er overveldende og nå får universitetet kritikk for hvordan de har lagt opp byråkonkurransen.
Fristen for å sende inn tilbud var 14. september og UiO har åpnet for at alle interesserte aktører kan levere på én eller flere av de fire kategoriene de skal inngå avtaler i: strategisk kommunikasjonsrådgivning, markedsføring og reklame, betalt kommunikasjon og mediekjøp, og produksjon av tekst, lyd, bilde og video.
I tillegg til pris (30 prosent) og relevant kompetanse og erfaring (30 prosent), vektes caseoppgaven med 40 prosent. Hver kategori har en egen caseoppgave og man skal svare med maks fire sider.
Alle interesserte tilbydere må svare på caseoppgaven og alle kvalifiserte byråer inviteres dereetter inn til en casepresentasjon. Omfanget av konkurransen får advokat Tore Frellumstad i Abelia, Foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter i NHO, til å reagere.
- Denne anskaffelsen er etter mitt syn et eksempel på at man får unødvendig høye transaksjonskostnader. Til tross for at verdien av anskaffelsen til sammen kan komme opp i 25-30 millioner, forsvarer det nødvendigvis ikke en slik tilnærming, sier han til Kampanje.
Frellumstad mener ressursbruken både på leverandør- og oppdragsgiversiden blir betydelig.
- Et annet problem er såkalt «cherry picking». Leverandørene gir fra seg ideene på et stadium i konkurransen hvor det er langt fra sikker at de får et oppdrag. Da er det alltid en risiko for at oppdragsgiver går videre med de beste ideene fra noen tilbydere som ikke blir valgt og til andre leverandører i de videre forhandlingene, sier Frellumstad.