I en tid der NAV melder om 52.000 unge uten jobb viser det seg å være vanskelig for studenter å få praksisplass. Studieprogramleder og høyskolelektor for PR og kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania, Ester Conings Vanvik, mener at selv om deres studenter får en praksisnær tilnærming i undervisningen, kan ikke dette erstatte erfaringer gjennom praksisarbeid.
- Å få praktisk erfaring hjelper studentene med å bruke sitt eget fagfelt gjennom praktisk arbeid som profesjonelle og erfarne kollegaer hos en virksomhet, sier hun til Kampanje.
Muligheten til å bygge nettverk og skaffe kontakter i bransjen veier tungt for studentene. I tillegg er det å få referanser fra relevant arbeidsplass en viktig grunn til at praksiserfaring er viktig.
- De får muligheten til å få referanser fra en relevant arbeidsplass. Mange av våre studenter jobber ved siden av studiene, og ikke alle har en jobb som er relevant etter utdanningen, sier Conings Vanvik.
Flere studenter har gitt tilbakemeldinger om at virksomhetene ikke svarer når de blir kontaktet angående praksisarbeid enn før. Mange får også beskjed om at virksomhetene ikke kan bestemme seg for om de kan tilby praksisplass før etter jul, noe Conings Vanvik forteller er litt vel sent for studentene som har praksisperiode etter nyttår.
- Noen er usikre på hvordan de kan tilrettelegge for studenten, eller sier rett og slett nei på grunn av konsekvensene virksomheten har sett i lys av koronasituasjonen, sier Conings Vanvik.