Stanset all annonsering på sosiale medier – nå er de tilbake med stor Instagram-kampanje

- Mener Facebook er i ferd med å gjøre en kursendring, sier kommunikasjonssjef i Bergans. Nå vil de gi penger til TV-aksjonen for hver tur som legges ut på bildedelingstjenesten.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tett knyttet opp mot årets TV-aksjon, der pengene som samles inn skal løse problemet med plastavfall i havet, har tur- og fritidstøy-produsenten Bergans lagt sin nyeste kampanje. Åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år.  

Nå lover Bergans pengestøtte til TV-aksjonen for hver tur nordmenn deler på Instagram og kampanjen kaller de #dinturteller.

- Vår pågående «Save The Seasons»-kampanje handler om å bidra til å stoppe klimaendringene for å redde årstidene. Når vi vet at rene verdenshav er et premiss for å redde klimaet, støtter vi selvsagt TV-aksjonen, sier administrerende direktør i Bergans, Jan Tore Jensen.

Bergans vil samtidig gjøre det litt lettere for TV-aksjonen, som i år sliter med bøssebærer-konseptet og har byttet ut fysiske bøssebærere med digitale.

- Det er likevel ingen grunn til å bli sittende inne og vente på en at en bøssebærer dukker opp på skjermen din, sier Jensen.

Les også: Bergans stanser all annonsering på Facebook og Instagram

Vi mener nå at Facebook er i ferd med å gjøre en kursendring og er derfor villig til å gjenoppta annonsering i deres kanaler. Anders Sten Nessem, kommunikasjonssjef i Bergans

- Facebook har gjort en kursendring

Bergans-sjefen vil ha folk ut på tur og lover å gi inntil 100.000 kroner til TV-aksjonen dersom nordmenn deler turbilder på Instagram. Dermed har pipa fått en annen lyd, i hvert fall siden i sommer. Da var Bergans raskt ute med å stanse all annonsering og markedsaktiviteter på Facebook og Instagram som en følge av større boikott iverksatt av en rekke globale merkevarer og annonsører.

Nå er det full aktivitet igjen på bildedelingstjenesten.

- Dere boikottet Facebook og Instagram tidligere i år – nå ruller dere ut en ny aktivitet på plattformen til teknologigiganten. Hva tenker dere rundt det?

- Først og fremt boikottet vi ikke Facebook og dermed Instagram. Vi stoppet med annonseringen. Det er en stor forskjell. I tillegg så ligger det i vår natur å gi folk en ny sjanse når de viser at de vil forbedre seg. Vi mener nå at Facebook er i ferd med å gjøre en kursendring og er derfor villig til å gjenoppta annonsering i deres kanaler. Dette står vi fortsatt inne for og fortsetter annonseringen som vi har gjort siden midten av august, sier kommunikasjonssjef i Bergans, Anders Sten Nessem.

- Har dere jobbet med noen byråer på denne kampanjen og eventuelt hvilke?

- Vi har hatt møter med TV-aksjonen som kom med noen innspill på hvordan vi kunne samarbeide. Vi jobbet videre med et turkonsept og det er våre kreative hoder i Bergans har utformet kampanjen, sier han.

- 100 delte turer på Instagram totalt til 1000 kroner turen bør vel være innenfor rekkevidde. Hvis det blur flere turer, vil dere gi mer penger da?

- Vi håper å nå minimum 1.000 delte turer som gir inntil 100.000 kroner som vi har satt av til TV-aksjonen, sier han.

Vekk med plasten:

Bergans vil ha folkets hjelp til sin nye nasjonale dugnadskampanje som knytter seg tett mot TV-aksjonen og kampen mot plastavfall i havet. - Når vi vet at rene verdenshav er et premiss for å redde klimaet, støtter vi selvsagt TV-aksjonen, sier administrerende direktør i Bergans, Jan Tore Jensen.

Mistet 200 mill. i omsetning

Bergans har vært gjennom noen tøffe år og tatt store tap i et forsøk på å beholde mer kontroll på distribusjonen og egen merkevare. Tall gjengitt av Dagens Næringsliv i går, viser at selskapet har tapt rundt 50 millioner kroner de siste to årene etter å ha innledet en digital omstillingsprosess, der målet er at inntil halvparten av salget skal gå gjennom egen nettbutikk.

I løpet av to år falt omsetningen 200 millioner kroner, fra 751 millioner i 2017 til 576 millioner i fjor, men koronakrisen skulle vise seg å bli et lyspunkt. Isolasjon og reisebegrensninger førte til en sterk etterspørsel etter utstyr for nærturer, og turer i skog og mark var plutselig på moten igjen. Bergans Ally-kanoer fikk et sjeldent salgsløft på 230 prosent, ifølge næringslivsavisen 

- Hva er det nordmenn har kjøpt mest av fra Bergan for å gå en tur naturen?

- Det har gått mye telt, kanoer, hengekøyer og sekker. I tillegg har det selvfølgelig gått mye av mer tradisjonelt turutstyr som for eksempel jakker og bukser i alle sjangere, sier Nessem.

Bergans-sjefen Jan Tore Jensen sier TV-aksjonen og den nasjonale turdugnaden handler om flere ting for Bergans.

- Det viktigste er selvsagt å samle inn penger, men det er også noe veldig fint med at man fysisk kan engasjere seg i en god sak. Når den fysiske bøssebæringen måtte avlyses i år synes vi det er fint å kunne tilby et alternativ, avslutter Jensen.

- Vi mennesker er jo sånn at vi tar vare på det vi bryr oss om. Vår teori er at jo flere som er glad i naturen, jo flere vil verne om den. Derfor har vi i Bergans et overordnet mål om å inspirere folk til å komme seg ut, oppleve naturen og bli glad i den, sier Jensen.

Stanset all annonsering på sosiale medier – nå er de tilbake med stor Instagram-kampanje