Kampanje har tidligere omtalt at flere av verdens største annonsører som Coca-Cola og Unilever har valgt å stanse all annonsering hos Facebook og andre sosiale medier for å sette press på plattformene til å få bukt med hatprat og rasisme.

Sist ute var blant annet Lego og den svenske togoperatøren SJ, som annonserte boikott onsdag denne uken. 

De norske annonsørene har dermed valgt å sitte stille i båten, og nesten samtlige av de Kampanje har snakket med den siste uken har fortalt at de gjør fortløpende vurderinger underveis. Nå blir dermed Bergans den første norske annonsøren som velger å boikotte Facebook og Instagram. 

- I Bergans har vi et verdigrunnlag som er dypt forankret i organisasjonen. Hatefulle ytringer, diskriminerende kommentarer og rasistiske holdninger strider imot alt vi tror på. Med bakgrunn i dette stopper vi nå all annonsering på Facebook og Instagram i alle markeder, sier administrerende direktør i Bergans, Jan Tore Jensen, i en melding. 

Bergans støtter med det «Stop Hate for Profit»-kampanjen, i påvente av at Facebook og Instagram viser vilje til endring og tar ansvar for å hindre spredning av desinformasjon og hatefulle ytringer.

Les også: Norske stor-annonsører blir ikke med på Coca-Colas reklameboikott av Facebook (abo.)

Boikotter på ubestemt tid
Brand Communication Manager i Bergans Norway, Anders Sten Nessem, forteller til Kampanje at boikotten er på ubestemt tid. 

- Vi vil følge situasjonen fremover. Vi registrerer at noen gjør dette ut juli, andre ut året, men vi har ikke satt noen tidshorisont for dette. 

- Var det en vanskelig beslunting?

- Nei, forsåvidt ikke. Dette handler om verdigrunnlaget vårt, og dette er en enkel sak for oss å støtte. 

- Er Facebook og Instagram viktige annonsekanaler for dere til vanlig?

- Ja, vi bruker Instagram og Facebook aktivt i vår annonsering, det er det ingen tvil om, svarer Nessem.

Les også: - Norske og nordiske medier gir trygghet mot grums, hat og falske artikler

Etter at Bergans annonserte sin boikott, melder nå også flere norske organisasjoner som Norges Røde Kors og Strømmestiftelsen, at de også kutter annonsering på Facebook.

- Denne kampanjen handler om å stanse hatprat, løgn og vold. Vi jobber blant annet mot diskriminering og vold. For oss er det helt riktig å delta i denne boikotten av Facebook, sier kommunikasjons- og markedssjef i Strømmestiftelsen, Gase Handeland til Bistandsaktuelt.

Tror ikke på boikott:

Facebook Norge-sjefen, Rune Paulseth, tror ikke en boikott er den rette veien å gå. Foto: Eivor Eriksen.

Facebook-sjef tror ikke på boikott
I en e-post til Kampanje, skriver Facebook Norge-sjef Rune Paulseth at «vi vet vi har mer jobb å gjøre med negativt innhold på plattformene våre».

- Vi vil nok sannsynligvis aldri havne i en posisjon der vi slipper å se den type innhold helt, sier Paulseth til Kampanje. 

Han peker på at de ikke ønsker hatefullt innhold på sine plattformer, og at det ikke finnes insentiver for at det skal finnes der. 

- Derfor har vi samarbeidet med myndigheter, partnere, eksperter og våre annonsører i mange år for å videreutvikle regelverket, slik at vi kan finne den rette balansen mellom ytringsfrihet og sikkerhet, og for å sikre at vi har oppdaterte regler. Vi mener at å minimere mengden innhold som bryter med våre regler, er den viktigste måten å forhindre at folk blir utsatt for ulovlig eller krenkende innhold, sier han. 

Han tror derfor ikke at en boikott er den rette veien videre. 

- Selv om vi åpenbart respekterer enhver annonsørs beslutning om å velge dette. Dette er vanskelige saker der alle har en felles interesse for å finne de beste løsningene.