Norske stor-annonsører blir ikke med på Coca-Colas reklameboikott av Facebook

Men for Coca-Cola i Norge blir det full stans i sosiale medier-annonseringen.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø og Jacob Andersen

Forrige uke gikk flere globale merkevarer ut og sa de ville boikotte sosiale medier for å legge press på plattformene til å få bukt med hatprat og rasisme. Det førte til at Facebooks aksje sank med 8 prosent fredag forrige uke. Det fikk administrerende direktør, Mark Zuckerberg, til å gå ut og fortelle at de skulle gjøre justeringer.

Blant annet skal de nå merke, men ikke fjerne alle «nyhetsverdige» innlegg fra politikere som bryter retningslinjene. Samtidig utvider Facebook forbudet mot hatefullt innhold i annonser.

Blant annonsørene som har fått ballen til å rulle, finner man Coca Cola, som har valgt å ta en 30-dagers pause med annonsering hos Facebook og Instagram.

Kampanje har vært i kontakt med Coca Cola-Norges kommunikasjonssjef, Mette Vinther Talberg, som forteller at også Coca-Cola Norge vil droppe Facebook-annonseringen.

- Coca-Cola kommer til å stoppe all betalt annonseringen i sosiale medier fra 1.juli i alle land, inkludert Norge, sier Talberg til Kampanje.

På spørsmål om hvor mye penger de bruker på annonsering på sosiale medier i Norge, svarer Talberg:

- Vi har ikke mulighet til å dele informasjon om hvordan vi disponerer mediakjøpene våre.

Ellers henviser Norges-kontoret til Coca-Cola-sjef, James Quincey, sine uttalelser forrige uke:

- Det er ikke plass for rasisme i verden, og det er ikke plass for rasisme på sosiale medier, sa han. Han gjorde det samtidig klart at dette ikke betyr at Coca-Cola slutter seg til en bevegelse som ber bedrifter kutte ut annonser på Facebook.

Les også: Coca-Cola stanser annonsering på sosiale medier

Følger opp Facebook-boikott:

Kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola Norge, Mette Vinther Talberg, forteller at de stopper all annonsering på Facebook og Instagram i Norge.

Problemet er definitivt reelt. Om løsningen er boikott eller dialog vil bare fremtiden vise. Jan Morten Drange, Anfo

Orkla og Telia avventer

En av verdens største annonsører, Unilever, som står bak blant annet Lipton-teen og Ben & Jerry's-is, sa fredag at de kutter annonsering på Facebook, Twitter og Instagram ut 2020. Blant andre kjente merkevarene som har satt foten ned finner man store, kjente merkevarenavn som North Face, Patagonia, Rei, Honda og USAs største telekomoperatør, Verizon.

Det kan komme til å svi for Facebook, hvor 98 prosent av den årlige omsetningen på 70 milliarder dollar skal komme fra annonser, ifølge The Guardian.

Blant de norske annonsørene er holdningen derimot avventende.

Kommunikasjonsdirektør i Orkla, Kari Westersund, skriver i en e-post at «de har stor forståelse for den vurderingen selskapene har gjort».

- Vi følger utviklingen og vurderer nå fortløpende hva vi selv skal gjøre. Vi er generelt opptatt av at alle plattformer vi annonserer på tar problemstillinger rundt diskriminerende og hatefulle ytringer på alvor, skriver hun til Kampanje.

Telia og markedsdirektør Camilla Forberg legger seg også på samme linje som Orkla:

- Telia tar sterk avstand fra hatefulle ytringer på sosiale medier, og vi vurderer hele tiden i hvilke kanaler og plattformer vi annonserer. Vi følger situasjonen i USA, men har på nåværende tidspunkt ikke tatt en beslutning om å fjerne vårt annonsørinnhold på sosiale medier, skriver hun i en e-post til Kampanje.

I en kommentar på Kampanje i dag skriver Anfo-sjef Jan Morten Drange at en internasjonal studie av globale annonsører, gjennomført i regi av den internasjonale annonsørorganisasjonen WFA nå mnylig, at de «fleste fortsatt er i tenkeboksen» i forhold til en Facebook-boikott eller ikke.

  • 41 prosent har ikke bestemt hva de skal/eventuelt skal gjøre.
  • 31 prosent sier at det er sannsynlig at man vil gjøre noe. Av disse sier fem prosent at de allerede har gjort grep i retning boikott.
  • 29 prosent sier at det er svært lite sannsynlig at de kommer til å gjøre noe i det hele tatt.
  • 48 prosent stoler på at sentrale industry bodies og organisasjoner vil ta tak i utfordringene og sammen løse disse.

- Om en boikott er det som skal til for å komme problemet «hate speech» til livs vet hverken du eller jeg. Problemet er definitivt reelt. Om løsningen er boikott eller dialog vil bare fremtiden vise, skriver Jan Morten Drange.

Les også: - Konsekvensene av en vedvarende boikott vil være svært skadelig for Facebook

Vil ha flere røster til:

- Vi mener at tilstedeværelsen fra andre, modererende røster i sosiale medier er svært viktig, nettopp for at ikke hatet skal dominere og bli stående uimotsagt, sier kommunikasjonsdirektør i Stormberg, Ida Kristine Moe, til Kampanje. Foto: Stormberg

- Tror ikke løsningen er å boikotte plattformene

Klesleverandøren Stormberg, som blant annet tidligere har vist sitt samfunnsengasjement ved å ansette mennesker med «hull» i CV’en, og tatt et tydelig standpunkt omkring Black Lives Matter-bevegelsen, mener en boikott av plattformene ikke er løsningen.

- Vi støtter budskapet i kampanjen om å jobbe mot hatmeldinger som spres i sosiale medier, men vi tror ikke løsningen er å boikotte plattformene. Facebook og Instagram er bare noen av flere sosiale medier og plattformer der enkeltpersoner og grupper kan spre hatmeldinger, sier kommunikasjonsdirektør, Ida Kristine Moe

- Vi håper at plattformeiere vil prioritere å gjøre enda mer for å stoppe dette, og ser at Mark Zuckerberg allerede har vært på banen og varslet at det vil komme nye grep. Det er en viktig og god start, selv om det ikke er nok, legger hun til. 

Selv har de nylig opplevd kommentarer med rasistisk innhold på sin egen Facebook-side, men etter å ha svart vedkommende, valgte personen selv å slette kommentaren sin.

- Vi mener at tilstedeværelsen fra andre, modererende røster i sosiale medier er svært viktig, nettopp for at ikke hatet skal dominere og bli stående uimotsagt. Det er vi mennesker som fyller plattformene med innhold, på godt og vondt. Vi i Stormberg ønsker gjennom våre verdier og vår tilstedeværelse å jobbe mot vår visjon om å gjøre verden til et litt bedre sted. Da tror vi det er viktigere enn noen gang å være tilstede i sosiale medier for å ta tydelige standpunkt og for å løfte viktigheten av mangfold både av mennesker og meninger, avslutter hun.

Norske stor-annonsører blir ikke med på Coca-Colas reklameboikott av Facebook