SMFB kjøper reklame- og designbyrået Frank – får ny investor på eiersiden

- Dette gir både oss og kundene våre helt nye muligheter og en helt ny bredde, sier Kristian Schøning-Kristiansen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Med unntak av en kampanje for OBS og nye VG-filmer, har det vært litt stille rundt SMFB den siste tiden. Men i dag samles alle SMFB-ansatte for å høre den store nyheten som nå har funnet sted. For nå kjøper SMFB reklame- og designbyrået Frank og får samtidig inn en ny investor på eiersiden.

 Administrerende direktør i SMFB, Kristian Schøning-Kristiansen, sier at målet er «å skjerpe ambisjonene både i Norge og internasjonalt.»

- SMFB har helt siden oppstarten vært en kreativ kraft. Vi skal utfordre kundene, tørre å ta sjanser og alltid utvikle både dem og oss. Vi har holdt fast på det og alltid vært i endring. Det har holdt oss sultne i 16 år. Nå tar vi et stort steg inn i en kjempespennende og helt ny fase for oss, sier Schøning-Kristiansen.

Designbyrået Frank har holdt det gående siden 2005 og jobber både strategisk og kreativt med kunder som Devold, Anton Sport, HomeNet, Stokke, Tine, Slettvoll og Leiv Vidar.

- Dette gir både oss og kundene våre helt nye muligheter og en helt ny bredde. Enda viktigere er det at det øker dybden i det vi allerede gjør. Frank er et unikt miljø, som skal fortsette å være det. Men sammen blir vi enda mer. Vi har samme verdigrunnlag og er like kompromissløse når det kommer til kreativitet og kvalitet. Vi er allerede i gang med de første pitsjene sammen, sier Schøning-Kristiansen.

Dermed er SMFB igjen på offensiven etter at SMFB tidligere besluttet å ikke konkurrere og heller bruke alle ressurser på eksisterende kunder og ansatte i et krevende korona-år.

Les også:  «Slankere» SMFB holder overskudd og inntekter oppe: – 2020 blir mer krevende

Akkurat nå må vi være hemmelighetsfulle om detaljene en stund til, men vi og Frank er allerede i gang med å skape magi. Kristian Schøning-Kristiansen, SMFB

Blir kommersiell leder i SMFB

Byråmiljøet SMFB nå slår seg sammen med har lenge vært synonymt med byråleder Oscar -Michaelsen. Michaelsen sier han skal jobbe videre med kunder samtidig som han «går inn i en nøkkelrolle som kommersiell leder i SMFB.» Der får han ansvaret for strategisk og kommersiell posisjonering og skal jobbe tett med designsjef Fredrik Melby, som kom fra Anti i 2019.

- SMFB har alltid vært beundret for imponerende og slagkraftig arbeid. Kundene etterspør akkurat det vi skaper sammen nå. De vil kjøpe reklame og design samme sted, med konsistent strategi og sømløst samarbeid i ett team og ett selskap. Men de vil også ha det aller beste, og da har de måttet velge to forskjellige leverandører. Nå får de alt samlet i ett miljø, sier Michaelsen.

Frank Kommunikasjon er ikke det største byråmiljøet med sine seks fast ansatte og fem fastlancere som alle blir med over i det nye og sammenslåtte byråmiljøet til SMFB. Byrået hadde snaue ti millioner kroner i omsetning i fjor. 

Byrået er eid med rundt ti prosent av Michaelsen selv, mens resten ligger i selskapet Invex Group der investoren Gudleiv Bjørklund er eneste aksjonær.

Fusjonskamerater:

Her ser du flere av de sentrale personene i den nye reklame- og designfusjonen mellom SMFB og Frank Kommunikasjon. Fra venstre Gudleiv Bjørklund, Oscar Michaelsen, Kristian Schøning-Kristiansen, Charlotte Mjaaseth, Stine Langehaug og Fredrik Melby.

- Har ikke brukt av egenkapitalen

Nå blir Gudleiv Bjørklund også ny eier av SMFB som helt siden starten har vært drevet av partnere, selv om byrået i en periode hadde svenske Forsman & Bodenfors som eksterne eiere. De siste årene derimot har byrået igjen vært helt uavhengig. Nå starter en helt ny fase for byrået som alltid har vært et av Norges mest prisvinnende og kreative byråmiljøer. Som en del av nysatsingen tar selskapet nå inn den eksterne investoren inn på eiersiden.

- Vi har gjennom historien vår hatt det eierskapet som passer tiden best. Som utvikler oss mest. De siste årene har vi sagt nei til flere oppkjøp, men nå har vi funnet en ressurs som forstår hvem SMFB er, hva vi gjør og hvor vi vil. Det gir oss helt nye muligheter for å nå ambisjonene våre, som vi gleder oss til å fortelle mer om, sier SMFB-sjefen, Kristian Kristiansen.

Mye tyder dermed på at det har vært gjennomført et oppgjør i aksjer mellom SMFB-partnerne og Bjørklund. Kristiansen holder kortene tett til brystet med tanke på avtalen og betingelsen.

- Akkurat nå må vi være hemmelighetsfulle om detaljene en stund til, men vi og Frank er allerede i gang med å skape magi, sier Kristiansen.

- Hvordan har dere finansiert kjøpet av Frank, har dere brukt noe av egenkapitalen?

- Vi har ikke brukt egenkapital i SMFB i oppkjøpet, sier Kristiansen.

- Covid-19 har rammet hele bransjen vår hardt

Da SMFB la frem sine tall for 2019 kom det frem at byråinntekten vokste med drøye tre prosent til 90 millioner kroner og driftsresultatet endte på 12,2 millioner. Den gang het det at «overskuddet i konsernet pløyes tilbake til selskapet for å sikre finansiell soliditet også i 2020. Omsetningen i byrået var på 122 millioner kroner, men da Kampanje sist snakket med SMFB-sjefen var han åpen på at koronakrisen hadde gitt «redusert oppdragsmengde og generell usikkerhet som kom til å påvirke 2020.»

- Covid-19 har rammet hele bransjen vår hardt. Vi er ett av få norske byrå som har lyktes internasjonalt, og vi kjenner krisen på kroppen sammen med kundene våre i flere markeder. Men SMFB har alltid møtt motgang med nytenking og modige grep. Vi skal fortsette gripe muligheter nå og sikre at vi kommer styrket ut av pandemien, sier Kristiansen i dag.

SMFB-sjefen sier de også i slutten av november flytter inn i helt nye og nyoppussede lokaler i Oslo. Byrået jobber i dag med kunder som Circle K, Mondelez Int. & Freia, VG, Ruter, Intersport, Obs, Specsavers, Stokke, Insignia og RiksTV.

Les også: Norske reklamebyråer får millioner i korona-støtte - Dinamo og SMFB får mest

SMFB kjøper reklame- og designbyrået Frank – får ny investor på eiersiden