Elkjøp «kuppet» landskampen: - En svikt, sier TV 2

BI-professor i markedsføring stusser over «klønete» logoplassering under Norge-Serbia.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen

Under gårsdagens playoff-kamp mellom Norge og Serbia var det ikke bare Norges mangel på samspill og sjanser som overrasket. I går kveld dukket nemlig Elkjøp-logoen opp på skjermen minst fire ganger i løpet av kampen. Tre ganger i andre omgang, og én gang i første ekstra omgang fikk TV 2-seerne opp Elkjøp sin logo med navn.

- Det er logoplassering. Det er litt spesielt at man gjør det på den måten, det virker litt klønete gjort, sier BI-professor Lars Erling Olsen til Kampanje.

Olsen er professor i markedsføring ved Handelshøyskolen BI og sier logoplasseringen minner om plakatmarkedsføring.

- Tidligere hadde man plakater før programmer, nå er det tydeligvis noe som har kommet inn i selve programmet, sier han.

- Jeg stusser litt

- Får Elkjøp mye ut av dette?

- Det lurer jeg også. Det skjønner ikke jeg heller. Den typen logoplassering handler om å øke kjennskap. Hvis du ikke har høy kjennskap så kan det være veldig effektivt. Sponsorplakater er godt egnet til å bygge kjennskap, men jeg stusser litt, har Elkjøp et kjennskapsproblem? Det trodde jeg ikke, men de må jo svare på selv om de har, sier BI-professoren.

- Kan det blir for mye, hvis det dukker opp flere logoer under én og samme kamp?

- Hvis mange gjør det blir det veldig rart. Jeg har sittet og sett kampen og jeg registrerte det ikke. Når jeg ikke får det med meg, irriterer det meg ikke, men kommer det hvert minutt med ti forskjellige logoer blir det merkelig, sier Olsen.

Han sier hovedpoenget med den typen markedsføring er kjennskap.

- Hovedpoenget er kjennskap. I beste fall knytter man noen assosiasjoner til fotballandslaget og verdiene de står for. Så kan man diskutere hvor positivt det er akkurat i dag.

- En svikt:

Elkøp-logoen dukket opp på skjermen flere ganger under Norge og Serbia. TV 2 sier det ikke var avtalt med Elkjøp. - Her har det vært en svikt i gjennomføringen fra TV 2 sin side, sier kanalens pressesjef.

Utelukker ikke reklame under Premier League

- Er dette et nytt tilbud TV 2 har til annonsører? Reklame under direktesendt sport?

- TV 2 har lang erfaring med at varemerker produktplasseres i sportssendinger, og vi ønsker alltid å kunne tilby annonsørene spennende konsepter i tråd med gjeldende regelverk, sier pressesjef Jan-Petter Dahl i TV 2 til Kampanje.

TV 2s pressesjef sier det ikke var avtalt med Elkjøp at elektronikkjedens logo skulle dukke opp flere ganger i løpet av kampen.

- I dette tilfellet er Elkjøp inne som hovedsponsor under hele EM-kvalifiseringen, og under gårsdagens kamp mellom Norge og Serbia, var de også sponsor for kåringen av «Norges beste spiller» via TV 2 Sporten sin app. At logoen dukket opp grafisk midt under kampen, var ikke noe som var avtalt med kunden, så her har det vært en svikt i gjennomføringen fra TV 2 sin side, sier Dahl.

- Kan vi få se lignende reklame i Premier League-kamper denne høsten?

- Vi har ingen konkrete planer rundt Premier League, men kan heller ikke utelukke at vi vil prøve nye konsepter også her, sier TV 2s pressesjef.

Elkjøp: - Flott eksponering

Kampanje har vært i kontakt med Elkjøp og Marius Klemo, Brand & Digital Manager i Elkjøp Norge. Han sier de har en avtale med TV 2 for hele EM-kvalifiseringen.

- Vi har en avtale med TV 2 for hele EM-kvalifiseringen. Inkludert i dette samarbeidet så er vi med på å kåre Norges beste spiller, sier Klemo til Kampanje.

Han sier de er glade for eksponeringen, selv om det ikke var avtalt.

- Logoen som kom på skjermen under kampen, var ikke en del av avtalen, men vi er selvsagt veldig glade for den flotte eksponeringen, på en kamp som hadde opp mot en million seere, sier Klemo.

Les også: Milliontall for TV 2 da Norges EM-drøm røk

Medietilsynet: - Vært i kontakt med TV 2

Kampanje har vært i kontakt med Medietilsynet som sier det er tillat med Påresentasjon av sponsede premier og opplysninger om hvem som gir dem, men at dette ikke skal være mer omfattende enn det som er nødvendig for å orientere publikum om premien. 

- Logoen opptrer i forbindelse med at det i skjermbildet opplyses om at man kan vinne en premie gitt av Elkjøp dersom man stemmer på kampens beste spiller. Presentasjon av sponsede premier og opplysninger om hvem som har gitt premien, er tillatt. Dette skal imidlertid ikke være mer omfattende enn det som er nødvendig for å orientere publikum om premien. Å inkludere Elkjøp-logoen i skjermbildet i denne sammenhengen er etter vår vurdering brudd på denne regelen, sier direktør for juridisk og regulatorisk avdeling Hanne Nistad Sekkelsten i Medietilsynet.

Medietilsynet har vært i kontakt med TV 2, som sier at dette var en glipp. Tilsynet legger derfor til grunn at kanalen vil følge kringkastingsregelverket i fremtidige premiepresentasjoner. Vi ser ikke at det er grunn til å følge opp saken ytterligere utover dette, fortsetter Sekkelsten.

Elkjøp «kuppet» landskampen: - En svikt, sier TV 2