Anorak-sjefen går hardt ut mot Try: - Lemfeldig bruk av fakta og sterkt misvisende

Byråleder Torgeir Vierdal i Anorak tar et oppgjør med Kjetil Try. - Misforståelser, svarer Try-sjefen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Temperaturen i norsk reklamebransje har raskt steget noen grader, og det er ikke bare fordi det nærmer seg en ny runde av årets store Byråprofil-kåring. For da sjefen for landets største reklamebyrå, Kjetil Try, var ute og snakket om sine halvårstall, uttalte også Try-sjefen at han var glad byrået han leder har lykkes med å vokse uten å sitte med stor gjeld og den store risikoen som følger ved en oppkjøpsstrategi.

- Jeg er glad vi har satset på organisk vekst fremfor mange oppkjøp, sa Try. 

Det får sjefen for reklamebyrået Anorak, Torgeir Vierdal, til å reagere. Når Anorak, som er en del av nettverket The North Alliance, i dag legger frem sine halvårstall, benytter Vierdal anledningen til å komme med noen spark tilbake til den ubestridte reklamekongen i Norge.

- Kjetil Try er først og fremst en sterk forretningsmann, og derfor er det så rart at han er bekymret for at virksomheter benytter seg av obligasjonsmarkedet og lån for å sikre vekst. Mange norske industrieventyr som Orkla, Telenor og Rema 1000 opererer i obligasjonsmarkedet og lånefinansierer sine virksomheter, og det er selvsagt ikke synonymt med dårlig bedriftskultur og høy turnover, sier Vierdal til Kampanje. 

Les også: Try tjener fett i koronakrisen: - Stort sett er kundene tilbake på normalen

Den ledende posisjonen NoA nå har opparbeidet seg hadde ikke vært mulig uten investeringer og oppkjøp. Torgeir Vierdal, Anorak

- Virker som det er en liten agenda

Torgeir Vierdal sier videre at NoA-nettverket, som har fulgt en aggressiv oppkjøpsstrategi de siste årene, har både «europeiske og internasjonale ambisjoner» og at selskapet siden etableringen i 2014 «er blitt den største og sterkeste byråfamilien i Norden, i konkurranse med de internasjonale nettverkene.»

- Det er andre spilleregler internasjonalt enn de du finner i lokalmarkedet, så den ledende posisjonen NoA nå har opparbeidet seg hadde ikke vært mulig uten investeringer og oppkjøp, sier Vierdal

- Opplever du at Try er spesielt ute etter Anorak og NoA med sine kommentarer?

- Vi har en veldig fin relasjon til Try, men tenker veldig lite på dem. Hvis Try tenker på NoA Anorak så er det helt fint. Men når det gjelder sitatene i denne saken så kan det jo virke som det er en liten agenda og da er det jo fint å oppklare litt, sier Vierdal.

Jeg er nok ikke først og fremst en sterk forretningsmann og jeg vet knapt hva obligasjonsmarkedet er, men jeg har vært og er fremdeles en ganske god reklamemann. Kjetil Try

- Lemfeldig bruk av fakta

I intervjuet med Kampanje kunne Kjetil Try blant annet fortelle at «når du kjøper et selskap med 30 mennesker, så er risikoen at halvparten forsvinner i løpet av det første året, og da blir det vanskelig å bygge en samlende kultur.» Det mener Vierdal blir en kortslutning.

- Det er en lemfeldig bruk av fakta og sterkt misvisende. Det blir som å si at selskaper med noen få tunge og gjerne eldre mannlige eiere fører til høy turnover og dårlig kultur. Vi vet alle at det finnes eksempler på nettopp det, men det er ingen fasit.

Han er likevel enig med Kjetil Try om en sak.

-  Når det gjelder å bygge sten på sten, er jeg helt enig med Kjetil Try. Det er bare å se på den fantastiske utviklingen selskapene i NoA har hatt de siste syv årene og hvordan Åkestam Holst og &Co har fått internasjonale posisjoner etter sine inntredener i NoA. Det er enormt motiverende for oss i Anorak, sier Vierdal.

Try: - Ingen spesielle konkurrenter i tankene

Kjetil Try, daglig leder i reklame- og kommunikasjonskonsernet Try, gjentar at han ikke hadde noen spesielle byråer i tankene.

- Da jeg uttalte meg om dette i Kampanje for noen uker siden hadde jeg, tro det eller ei, faktisk ingen spesielle konkurrenter i tankene, sier Try.

Han sier han heller vil gratulere Torgeir Vierdal og Anorak med de gode tallene for årets første halvår og «oppklare to misforståelser.»

- Jeg er nok ikke først og fremst en sterk forretningsmann og jeg vet knapt hva obligasjonsmarkedet er, men jeg har vært og er fremdeles en ganske god reklamemann. Som reklamemann faller det meg derfor ganske naturlig å reklamere for den retningen Try har valgt når det gjelder vekst. At mange også lykkes, deriblant Anorak og NoA på å vokse på andre måter er jo hverken overraskende eller unaturlig. Det er mange veier til Rom. Vi har valgt vår vei. Noa har valgt sin.

Har vokst like mye i byråinntekt

I fjor økte både Try-huset og Anorak byråinntekten med 16 prosent, mens tallene for første halvår i år under koronakrisen har gitt henholdsvis 22 prosent for Try-huset og fortsatt 16 prosent vekst for Anorak.

- Vi så et tydelig fall fra første til andre kvartal, men får stadig inn nye oppdrag i konkurranse med andre aktører i bransjen så vi har også en god fart inn i høsten selv om vi ligger noe bak budsjettene vi satte for året som sådan, sier Torgeir Vierdal.

- Både Anorak og Try økte byråinntekten med 16 prosent i fjor, og det viser vel at det er mulig å vokse både organisk og gjennom oppkjøp i ett nettverk. Men vil ikke veksten være mer lønnsom når du slipper å dra på deg gjeld?

- Det er avhengig av ambisjoner og forretningsstrategien til den enkelte virksomhet. Brukt riktig er gjeld et gode og en muliggjører, men det er som alt annet her i livet balansen som avgjør hvor lønnsomt det er. Noen velger å maksimere utbyttet, mens andre avstår fra utbytte og reinvesterer tilbake i virksomheten.

På resultat derimot slår Anorak konkurrenten på prosentvis vekst etter halvgått løp i 2016. Driftsresultat øker med hele 83 prosent i Anorak, mens Try vokser med 63 prosent etter årets seks første måneder.

- Det er tøffe tider i bransjen så dette er ikke et tidspunkt å hovere, men jeg tror det hadde vært nyttig for næringen så se hvordan det går med de forskjellige virksomhetene på tvers for å skape større forståelse hos samarbeidspartnerne hvilke utfordringer bransjen har, sier han.

Les også: Try øker overskuddet i korona-halvår med over ti millioner

Her kan du se alle tallene til Anorak for årets første halvår. Alle tall i MNOK.Vind i seilene for Anorak

Anorak 2020 2019 Endring i prosent
Byråinntekt 31,9 27,6 + 15,6
Driftsresultat 5,5 3,0 + 83,0

Anorak-sjefen går hardt ut mot Try: - Lemfeldig bruk av fakta og sterkt misvisende