Publicis-rivaler om ny byrå-gigant: - De store blir bare større

STRØMSTAD (Kampanje): Men Dentsu og WPP står i dag uten store og egne reklamebyråer i Norge. - Vi skal følge utviklingen tett.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Gårsdagens store nyhet om sammenslåingen av Kitchen og mediebyråene Starcom og Zenith i et nytt Publicis-selskap var på alles lepper da Mediaforum arrangerte den store mediekonferansen i Strømstad i Sverige denne uken. 

Omorganiseringen til Publicis omfatter totalt fem byråer og det nye selskapet blir en kjempe på det norske markedet med en samlet byråinntekt på 220 millioner og nesten 170 ansatte.

- Med Power of One er vi de første i Norge som tar steget helt ut i stor skala og med troverdighet på tvers av disipliner, sier Peder Mittet som blir administrerende direktør i Publicis Gruppen i Norge.

Les også: Publicis slår sammen Starcom og Kitchen – Mittet blir ny toppsjef

Les også: Publicis «river ned siloene»: - Jeg har tidvis vært sur på mediebyråene

Bakgrunnen er at den franske kommunikasjonskjempen ruller ut sin nye Power of One-strategi og arbeidsmodell i sine 130 markeder.

- Både Kitchen og Publicis Media går som en kule og vi vokser begge to. Et bedre utgangspunkt for å lykkes med The Power of One kunne vi ikke hatt. Publicis-byråene i Norge er unike i sin bredde og spisskompetanse, og vi reduserer kompleksitet ved å samle kompetanse og tjenester som tradisjonelt har levd i silo, sier han.

Få alle reaksjonene på den store byrå-nyheten om at Kitchen og Starcom slår seg sammen her. 

- Ikke så ulikt det WPP gjør

I Strømstad kunne konkurrentene til Publicis, et av verdens største kommunikasjonsselskaper med en markedsverdi på 120 milliarder kroner, fortelle hva de tenker om den store reklame- og mediebyråsammensmeltningen.

- Dette er en trend vi ser og et grep, slik som vi leser det, som Publicis gjør internasjonalt med The Power of One. Men det er ikke så ulikt, hvis vi ser ut i verden, hvordan Group M og WPP tenker, sier Martin Bentzen administrerende direktør i WPPs mediebyrå-gruppering, Group M i Norge.

For sammenslåingen Publicis nå gjennomfører som del av en stor, global plan som altså går under navnet The Power of One, er også å se andre steder på det norske markedet. Tidligere denne måneden ble det kjent at landets største reklamebyrå, Try-konsernet, utvider sin virksomhet og starter et fullservice mediebyrå i en løs allianse med nettopp WPP og deres mediebyrå-selskap Group M.

Bentzen kaller satsingen til Starcom og Kitchen for «et friskt pust» og noe han «kommer til å følge tett».  

- Det blir spennende å se om de lykkes, men vi fokuserer først og fremst på kundene våre og ikke konkurrentene.

- Er det en kamp om å bli størst?

- Jeg tror ikke det er kamp om å bli størst. Jeg tror det handler om å bli gode på å utnytte de ressursene man har på huset for vår del, og bruke de ressursene man har på tvers av fagdisipliner som henger mer og mer sammen i det digitale, sier Bentzen.  

- Når skal Group M og WPP få et eget reklamebyrå i Norge?

- Det blir spennende å se og det er ikke noe jeg styrer. Men Try er i dag et affiliate-byrå med WPP, men uten eierskap. Vi skal følge utviklingen tett og gjøre de grepene som skal til slik at vi til en hver tid er konkurransedyktige, sier Bentzen.  

Try: - Vi er ikke overrasket

Hos reklamekonsernet Try, som nylig entret mediebyråmarkedet med full tyngde gjennom sin alliansepartner Group M og ved å starte eget mediebyrå, sier rådgiver og partner Sindre Beyer at utviklingen man nå ser er noe man har trodd komme flere steder i bransjen.

- Vi er ikke overrasket. Vi ser at kunder ønsker å løse mer under samme tak og at dette skjer flere andre steder enn på Try-huset er ikke unaturlig, sier Beyer.  

- Hvem er first mover her, er det den franske kommunikasjonsgiganten Publicis eller norske Try?

- Jeg tror norske Try er de første, men de har nok ikke sett til oss da de gjorde den beslutningen, sier Sindre Beyer.

Les også: Try og Group M starter nytt norsk mediebyrå: - Markedet er i rask endring

Det viser seg også at mediebyråene får større og større kraft der ute.

Men det er ikke bare Publicis, Group M og Try som blir større gjennom sammenslåinger og ekspansjoner, også landets største mediebyrå Dentsu Aegis gjennomførte et større oppkjøp tidligere i år da byrågruppen, med mediebyråer som Carat og Vizeum, i stallen kjøpte konkurrenten Red-gruppen.

- Vi har gjettet på at det kommer og det er spennende. Det er spennende fordi det kommer flere dyktige konkurrenter og det viser at de store blir større. Man ser behovet for å bygge mer og mer fullservice gjennom ulike typer konstellasjoner, sier sjefen for alle Dentsu-byråene i Norge, Pelle Stensson.

- Vi har kjøpt byråer som stemmer med vår strategi

Han leder et konsern som etter oppkjøpet av Red omsetter for rundt fire milliarder kroner og der mediebyrået Carat har en byråinntekt på 111 millioner kroner alene. Til sammenligning har Publicis-byråene en omsetning på rundt 1,3 milliarder kroner. 

- Publicis er store og Dentsu er store, men hvem blir størst?

- Det er ikke så viktig for oss å være størst. Det viktige er at våre kunder virkelig synes at vi skaper verdi for dem, sier Stensson.

- Publicis sier de har 220 millioner i byråinntekt?

- Da kan jeg bare si at dem er langt bak, sier Stensson.

- Men blir det en tøffere konkurrent for Denstu?

- Selvsagt blir det det. Alle konstellasjoner som vokser frem gjør at man selv må bli bedre, eller så har man ikke en sjanse, sier Stensson.

Med kjøpet av Red-gruppen har Dentsu valgt en annen strategi enn konkurrentene og fokuserer på å bli større i sin mediebyrå-nisje – uten et eget reklamebyrå av Try og Kitchens kvaliteter i porteføljen.

- Angrer du i dag på at du ikke kjøpte et reklamebyrå, men et annet stort mediebyrå?

- Nei, absolutt ikke. Vi har kjøpt byråer som stemmer med vår strategi og vår strategi er å bli fullservice konsulentmiljø med tech, data og consulting-virksomhet som genererer businessverdi. Det viser seg også at mediebyråene får større og større kraft der ute, sier Stensson.

- Innerst inne ønsker du deg et reklamebyrå?

- Innerst inne ønsker jeg meg at Dentsu skal prestere godt på konsulentnivå og det gjør vi utmerket uten et inhouse reklamebyrå, sier han.

Publicis-rivaler om ny byrå-gigant: - De store blir bare større