Aller-topp gikk i strupen på mediebyråene - hisset på seg Dentsu-sjef

- Synd at en bransje som jobber så hardt og utvikler seg så mye, utsettes for falsk informasjon.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi, Knut Kristian Hauger og Erlend Fossbakken

Torsdag inviterte Mediakonferansen til debatt om «Det nye byrålandskapet» og der kom konserndirektør for salg og marked i Aller Media, Bente Klemetsdal, med svært hard skyts mot mediebyråene.

- Vi har hatt enorme utfordringer med det digitale økosystemet. Det har vært så lite transparent og så mye tech-fees. Og det er jo en betraktning, at de største mediebyråene i Norge har synkende topplinje og økende bunnlinje, sa Klemetsdal fra scenen.

Hun er ansvarlig for alt annonsesalg i Aller og Dagbladet. 

- Bruker du 100 kroner, får du kanskje visninger for 30. Hvor er resten? I tech-fees og alle andre steder. Her har vi en kjempeutfordring som digitalt mediehus. Vår største utfordring er å vise at vi kan bidra noe til kundens verdi. Når vi er i direkte dialog med kunden, så klarer vi å skape verdien, sa hun på et senere tidspunkt.

Her kan du se videoklipp fra debatten der også Anfo-sjef Jan Morten Drange, leder av Mediebyråforeningen Merethe Mandt Larsen, og rådgiver og partner i Try, Sindre Beyer, deltok: 

Kranglet på gangen

Rett etter debatten på torsdag ettermiddag skal Dentsu Aegis' byråansvarlig, Pelle Stensson, ha henvendt seg til Aller-toppen inne i konferansesalen for å uttrykke sin misnøye rundt det som ble sagt under debatten som handlet om det «Det norske byrålandskapet».

Der startet Stensson en hissig diskusjon med Klemetsdal, etter at lederen for landets største byrågruppering på mediebyråmarkedet tydelig hadde latt seg provosere over påstandene til Aller-toppen fra scenen. Debatten ble ledet av tidligere Mediacom-sjef og i dag kommersiell direktør i Finn, Ruben Søgaard.  På gangen utenfor konferansesalen skal temperaturen ha steget ytterligere noen hakk.

Kampanje får beskrevet episoden av flere deltakere på konferansen der Stensson på et punkt skal ha rettet en pekefinger mot Klemetsdal og sagt «du juger». Klemetsdal skal etter det Kampanje kjenner til ha blitt svært overrasket over reaksjonene til Dentsu Aegis-toppen og flere kilder forteller Kampanje at Klemetsdal kontaktet Mediaforum etter episoden. Både Klemetsdal og Stensson forlot konferansehotellet etter at debatten var ferdig, men den tidlige hjemreisen var allerede planlagt på forhånd, får Kampanje opplyst. 

Episoden ble heftig diskutert under middagen og festen senere på kvelden der nærmere 250 mennesker fra den norske medie- og markedsføringsbransjen deltok. Årets Mediaforum-konferanse ble i år arrangert for 39. året på rad.

Les også: Publicis-rivaler om ny byrå-gigant: - De store blir bare større

- Opptatt av å være ærlig

Pelle Stensson legger ikke skjul på at han både blir lei seg og irritert på insinuasjonen om at mediebyråene har skjulte inntekter og at det er dette som påvirker den økonomiske utviklingen i mediebyråene.

- Jeg er veldig opptatt av å være ærlig og det å ha en høy integritet. Det skulle derfor ikke være aktuelt for meg å rakke ned på gode konkurrenter. Derfor reagerer jeg på at hele bransjedebatten om mediebyråene beveger seg bort fra hva som egentlig er sannheten og jeg forstår ikke hvorfor, sier Stensson.

Han mener Klemetsdal bommer på flere punkter og at det blir dratt frem tall og påstander «helt fra det blå».

- At mediebyråenes topplinje går ned, mens bunnlinjen går opp, er en 100 prosent naturlig konsekvens av at mediebyråene gjør mer konsultjobber, avansert rådgivning, strategi og analyse. Det utgjør en rekke inntekter som ikke kan knyttes tilbake til medieinvesteringer. I tillegg er det flere aktiviteter i medier som ikke bygger omsetning sier han.

- Det fremkommer heller ikke riktig informasjon når det gjelder datadrevet markedsføring. Effekten øker vesentlig med riktig teknologi, adfraud-verktøy, brand safety-verktøy, god databerikelse og kontinuerlig oppfølging. Det er ikke penger som forsvinner, men er en investering i effekt. Mediekostnaden ligger på cirka 70 prosent, og noen gang høyere. Så antydninger om 40 prosent er bare helt feil. Det er helt opp til kundene våre hvor mye man vil berike kjøpene for å oppnå presisjon, men vi gir råd basert på kunnskap og erfaring. Derfor er det også til syvende og sist opp til kunden hvor stor andel som går til tech og data, sier han.

Han avviser at han i kjølvannet av debatten skal ha beskyldt Klemensdal for løgn.

- Jeg ville bare få en forklaring fra henne på hvor hun har tallene fra. Hun har selvfølgelig 100 prosent rett til å mene hva hun vil, men vi hadde en diskusjon der jeg fortalte Bente at jeg synes det er synd at en bransje som jobber så hardt og utvikler seg så mye, utsettes for falsk informasjon som lett kan bli sannheter for dem som ikke sitter like tett på. Bente var enig i det. Jeg er 100 prosent sikker på at mitt syn deles av andre sentrale ledere i mediebyråene.

- Har du snakket med Bente Klemetsdal i dag?

- Ja, og jeg har ikke noe imot Bente. Jeg skal møte henne i neste uke for å synliggjøre hvordan det ligger an hos oss. Det er sånn vi ønsker å løse ting.

Reagerer:

Dentsu Aegis' byråsjef Pelle Stensson smilte store deler av dagen, men etter debatten om det nye landskapet stivnet smilet. Stensson likte slett ikke alt han hørte fra scenen under Mediekonferansens byrådebatt. Foto: Eivor Eriksen

Klemetsdal: - Opptatt av samarbeid

Bente Klemetsdal mener utsagnene hennes må sees i sammenheng med debatten for øvrig.

- Jeg var i en debatt med fire andre med overskrift « Det norske byrålandskapet - fra bransjeglidning til jordskjelv», og mine utspill må sees i den sammenheng, og at det er klippet ut sitater uten forklaringen som fulgte før og etter i debatten, skriver hun i en e-post til Kampanje.

- Kan du utdype: «Det er en betraktning, at de største mediebyråene i Norge har synkende topplinje og økende bunnlinje»?

- Mitt utspill knyttet til verdikjeden var en henvisning til en presentasjon fra The Guardian på Anfo Effekt, og formålet med dette handlet om effektivitet i digitale kanaler. Hvordan skal vi som bransje sikre et transparent digitalt økosystem på tvers av bransjen. Jeg er opptatt av samarbeid og samhandling, det er det jeg tror sikrer gode verdier for våre felles kunder.

- Har du snakket med Stensson etter opptrinnet?

- Hva mine private samtaler med andre er, deler jeg ikke pressen. Det tar jeg heller over kaffe med den det gjelder.

Aller-topp gikk i strupen på mediebyråene - hisset på seg Dentsu-sjef