MTG-verdier for milliarder settes i spill med ny russisk medielov. - En krevende situasjon, sier medieanalytiker.
Publisert / Oppdater
Knut Kristian Hauger
Endringene i den nye russiske medieloven gir konsernsjef Jørgen Madsen Lindemann hodepine fremover. For Russlands president Vladimir Putin sier nå mer eller mindre «njet» til utenlandsk eierskap i det russiske medielandskapet.
MTG, som eier en rekke tv-kanaler verden over deriblant TV3 og Viasat 4 i Norge, eier i dag nesten 38 prosent av det amerikansk-noterte selskapet CTC som igjen eier en rekke russiske tv-selskaper. Men med den nye medieloven til Russland og president Putin heter det at grensene for utenlandsk eierskap i russiske medier skal ned fra 50 til 20 prosent.
- Dette er selvfølgelig en meget kompleks situasjon og vi arbeider nært med ledelsen i de lokale selskapene og våre rådgivere for å undersøke våre fremtidig alternativ, sier konsernsjef Jørgen Madsen Lindemann.
I går ble den nye medieloven stemt igjennom av det russiske parlamentet og signert av Putin og de nye reglene vil tre i kraft første januar 2016.
- Det er for tidlig å ha på plass løsninger for hvert eneste av de selskapene som berøres av dette, men vi undersøker en rekke ulike alternativer. Dette er underholdningsselskap som har blitt bygget opp gjennom en periode på 20 år og kanalene er blant landets mest populære og vi kommer til å gjøre alt vi kan for å beskytte våre aksjonærers interesser, sier MTG-sjefen i en melding.
Stanses: Mediekonsernet Modern Times Group med toppsjef Jørgen Madsen Lindemann må redusere eierskapet sitt i russisk tv (Foto: Eivor Eriksen)
«Worst case»-scenario er at aksjene i selskapet blir verdiløse.
Stefan Nelson
- Vanskelig og krevende I en fersk rapport til sine kunder skriver meglerhuset SEB Enskilda at de tror den nye loven er «bestilt av Putin» for å redusere og forhindre fremveksten av kritiske medier i Russland og det Putin vil «kalle anti-russisk propaganda».
- Hvor negativt er det som nå skjer i Russland for MTG?
- Det er klart dette er en vanskelig og krevende situasjon for MTG, men samtidig synes vi at markedet allerede har diskontert inn det vi kaller et «worst case»-scenario i aksjekursen og det er et scenario som ender med at aksjene i selskapet CTC blir verdiløse, sier Stefan Nelson, medieanalytiker i investeringsbanken SEB, til Kampanje.
Nelson tror imidlertid ikke det er det mest sannsynlige utfallet. Banken mener å se flere utganger på de store utfordringene til MTG i Russland, hvorav det mest sannsynlige er at MTG selger seg helt ut av CTC.
- Ja, en sannsynlig utgang er at MTG selger alle sine aksjer til et russisk selskap eller investor . Vi tror det vil være mer sannsynlig, enn at MTG selger seg ned til et sted mellom 10-20 prosent for å gå klar av den nye loven, sier Nelson.
Russisk «exit»: Dersom MTG-sjef, Jørgen Madsen Lindemann, får to milliarder svenske kroner for sine russiske tv-kanaler, tror investeringsbanken SEB Enskilda at MTG får en grei «exit» fra Russland.
Kan cashe inn SEB tror et salg av CTC-posten vil gi MTG to milliarder svenske kroner og mener det i så fall vil være en «fair» pris og en grei utgang på problemene i Russland.
SEB ser dermed en oppside for MTG-investorene, dersom det svenske mediekonsernet klarer å sikre sine verdier gjennom et salg. Aksjekursen til MTG er allerede ned 60 svenske kroner, noe Nelson mener tilsvarer «hele verdien av CTC»
- Utifra et investorperspektiv tror vi det er fornuftig å tenke langsiktig i denne saken. Ethvert salg som gir mer enn null kroner vil være en positiv trigger for aksjen, sier Nelson.
Et salg på to milliarder svenske kroner vil ifølge SEB-undersøkelsen forsvare en pris per aksje på opp mot 300 svenske kroner etter at aksjen de siste ukene har falt kraftig og nå omsettes for ned mot 200 svenske kroner. Det vil si en oppgang på 50 prosent.
MTG-aksjen har fått mye juling det siste året og er nå ned med hele 40 prosent. Selskapet som også eier tv-kanaler som TV3 og Viasat 4 i Norge, har en markedsverdi på 13,7 milliarder svenske kroner.
- Skaper dynamikk Til Kampanje sier kommunikasjonsdirektør i MTG, Per Lorentz, at eierskapet i CTC er å betrakte som «en strategisk investering» for MTG. Men for selskapet, som i fjor hadde en omsetning på 14,1 milliarder svenske kroner, er det ikke så mye som kommer fra det russiske mediemarkedet.
- I dag bidrar vår virksomhet i Russland med mindre enn fem prosent av selskapets omsetning, sier Lorentz.
- Hvor skuffet er dere over Putin og russiske styresmakter i denne saken?
- Det her er en ny forutsetning og en ny dynamikk som vi må forholde oss til og vi arbeider hardt for å gå i gjennom og vurdere alle alternativ fremover, sier Lorentz.
Det er ikke første gangen MTG går på en smell i Øst-Europa. Selskapet har tidligere skrevet ned store beløp i Bulgaria og nå sist Ukraina for milliardbeløp til sammen.